1. |
Mоlodchenkova О. О. Purification and properties of lipoxygenase from wheat seedlings infected by Fusarium graminearum and treated by salicylic acid [Електронний ресурс] / О. О. Mоlodchenkova, V. G. Adamovskaya, L. Y. Ciselskaya, L. Ya. Bezkrovnaya, T. V. Kartuzova, V. B. Iablonska // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2016. - Vol. 88, № 6. - С. 26-34. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2016_88_6_4 Ліпоксигеназу виділено з проростків пшениці, вирощених за нормальних умов, ензим очищено з використанням методів висолювання 60 %-им сульфатом амонію, діалізу, гель-фільтрації та іонообмінної хроматографії. Питома активність виділеної ліпоксигенази - 8,0 - 12,5 ΔE234/ мг протеїну, ступінь очистки - 11,6 - 15,3 раза, вихід ензиму - 18,3 - 27,9 %. Молекулярна маса ліпоксигенази - 90 кДа, амінокислотний склад відрізнявся підвищеним вмістом глутамінової кислоти, проліну, валіну, ізолейцину, лейцину та низьким вмістом гістидину, тирозину, фенілаланіну, треоніну, триптофану, цистеїну. Під час дослідження субстратної залежності активності ліпоксигенази в реакції переокиснення лінолевої, ліноленової та арахідонової кислот встановлено ефект інтенсивнішого окиснення арахідонової кислоти за концентрації субстрату 4,5 мМ (рН 7,2), лінолевої кислоти за концентрації субстрату 4,5 мМ (рН 7,2) і ліноленової кислоти за концентрації субстрату 9,0 мМ (рН 8,0). Показано зміну активності ліпоксигенази, виділеної із проростків генотипів пшениці, які відрізняються за стійкістю до фузаріозу, залежно від стійкості генотипу до патогену та середовища пророщування. Одним із проявів захисної дії саліцилової кислоти є її здатність індукувати зміну активності ліпоксигенази.
|