Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (2)Автореферати дисертацій (1)Реферативна база даних (6)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Червоніс М$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 10
Представлено документи з 1 до 10
1.

Рибалка О. І. 
Генетичні та селекційні критерії створення сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання зерна [Електронний ресурс] / О. І. Рибалка, М. В. Червоніс, Б. В. Моргун, В. М. Починок, С. С. Поліщук // Физиология и биохимия культурных растений. - 2013. - Т. 45, № 1. - С. 3-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2013_45_1_3
Досліджено 470 сортів і селекційних ліній зернових культур пшениці, тритикале, кукурудзи, сорго, проса, ячменю за ознакою ефективності трансформації крохмалю зерна в етанол. Найвищу ефективність трансформації спостережено у зразків пшениці, кукурудзи, голозерного ячменю ваксі (гени Wx) та екстрам'якозерної пшениці (ген Ha). Запропоновано генетичні та селекційні критерії оцінки ферментабільності зерна при створенні сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання. Як найперспективнішу головну біоенергетичну культуру в Україні розглянуто тритикале.Досліджено біохімічні, технологічні, морфологічні особливості зерна голозерного ячменю в порівнянні з сортами-стандартами плівчастого ячменю. Доведено провідну роль ефектів генів nud і wax у визначенні показників харчової (кормової) цінності зерна голозерного ячменю. Визначено генетичні та селекційні критерії створення сортів голозерного ячменю для харчових цілей.
Попередній перегляд:   Завантажити - 2.673 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Сурженко І. О. 
Селекційно-генетичні методи поліпшення тритикале як біоенергетичної культури та його порівняльний аналіз з іншими зерновими культурами [Електронний ресурс] / І. О. Сурженко, М. В. Червоніс, І. Г. Топораш, С. С. Поліщук // Збірник наукових праць Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннезнавства та сортовивчення. - 2014. - Вип. 24. - С. 48-56. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsgi_2014_24_7
Попередній перегляд:   Завантажити - 118.02 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Кірдогло Є. К. 
Анатомія і біохімія зернівки та методи селекції голозерного ячменю харчового використання [Електронний ресурс] / Є. К. Кірдогло, С. С. Поліщук, М. В. Червоніс, І. О. Сурженко // Збірник наукових праць Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннезнавства та сортовивчення. - 2013. - Вип. 21. - С. 73-88. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsgi_2013_21_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 504.457 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Поліщук С. С. 
Створення вихідного матеріалу для селекції голозерного ячменю харчового напряму [Електронний ресурс] / С. С. Поліщук, М. В. Червоніс, І. Г. Топораш, З. В. Щербина // Збірник наукових праць Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннезнавства та сортовивчення. - 2013. - Вип. 21. - С. 89-107. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsgi_2013_21_11
Попередній перегляд:   Завантажити - 327.364 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Дремлюк Г. К. 
Теоретичні основи селекції синтетичних сортів соризу (Sorghum orysoidum) на вихід біоетанолу [Електронний ресурс] / Г. К. Дремлюк, М. В. Червоніс, О. І. Рибалка, В. Л. Гамандій // Збірник наукових праць Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннезнавства та сортовивчення. - 2013. - Вип. 21. - С. 122-134. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsgi_2013_21_14
Попередній перегляд:   Завантажити - 360.591 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Червоніс М. В. 
Критерії оцінки якості олії високоолеїнового соняшнику [Електронний ресурс] / М. В. Червоніс, О. І. Рибалка, І. Г. Топораш // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2016. - № 2. - С. 40-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2016_2_9
Мета. Провести дослідження зразків соняшникової олії з різним вмістом олеїнової кислоти хроматографічним методом, показати можливість застосування відносно простих, експресних та ефективних фізичних методів для конт­ролю вмісту олеїнової кислоти у процесі селекції гібридів соняшнику і в товарному виробництві під час визначення автентичності зразків високоолеїнової олії та розпізнавання її замінників. Методи. Загальноприйняті міжнародні методи ІSО, математико-статистичні. Результати. Проведено дослідження жирнокислотного складу соняшникової олії на газовому хроматографі за спрощеною процедурою, встановлено залежність ряду фізичних методів – заломлення на рефрактометрі, в'язкості та щільності – від жирнокислотного складу соняшникової олії, зокрема вмісту олеїнової кислоти. Висновки. Метод газової хроматографії виявився найінформативнішим та ефективним для контролю вмісту олеїнової кислоти на всіх етапах як селекційного процесу, так і за умов товарного виробництва. Серед фізичних методів на особливу увагу заслуговують ті, що грунтуються на визначенні показників заломлення, кінематичної в'язкості та щільності, оскільки між ними та вмістом олеїнової кислоти в соняшниковій олії встановлено високу кореляційну залежність.Цель. Провести исследование образцов подсолнечного масла с различным содержанием олеиновой кислоты хроматографическим методом, показать возможность при­менения относительно простых, экспрессных и эффективных физических методов для контроля содержания олеиновой кислоты в процессе селекции гибридов подсолнечника и в товарном производстве при определении подлинности образцов высокоолеинового масла и распознавании его заменителей. Методы. Общепринятые международные методы ISO, математико-статистические. Результаты. Проведены исследования жирнокислотного состава подсолнечного масла на газовом хроматографе по упрощенной процедуре, установлена зависимость ряда физических методов – преломления на рефрактометре, вязкости и плотности – от жирнокислотного состава подсолнечного масла, в частности содержания олеиновой кислоты. Выводы. Метод газовой хроматографии оказался наиболее информативным и эффективным для контроля содержания олеиновой кислоты. Среди физических методов особого внимания заслуживают те, которые основаны на определении показателей преломления, кинематической вязкости и плотности, поскольку между ними и содержанием олеиновой кислоты в подсолнечном масле установлена высокая корреляционная зависимость.Purpose. To perform the gas chromatography test of sunflower oil samples varied in the oleic acid content. To demonstrate the possibility of the oil samples discrimination by the use of relatively simple express-procedures for oleic acid content determination to be applied in sunflower breeding area as well as in routine original or counterfeit oil quality evalua­tion. Methods. International ISO standards and statistical evaluation. Results. The simplified gas chromatography procedure has been applied for sunflower oil fatty acid composition evaluation. Dependence of a number of physical methods such as oil light refraction, cinematic oil viscosity and oil density tests on oil fatty acid composition especially oleic acid content was determined. Conclusions. The GC test was the most informative and effective in terms of correct oleic acid content determination at all stages of breeding process and in commercial production as well. Physical procedures based on oil light refraction, cinematic oil viscosity and oil density tests are worthy of attention as the tight correlation between these indicators and oleic acid content in sunflower oil was defined.
Попередній перегляд:   Завантажити - 553.069 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
7.

Червоніс М. В. 
Методи оцінки якості олії високоолеїнового соняшнику (Helianthus annuus L.) [Електронний ресурс] / М. В. Червоніс, О. І. Рибалка, І. Г. Топораш // Збірник наукових праць Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннезнавства та сортовивчення. - 2017. - Вип. 30. - С. 80-91. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsgi_2017_30_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 592.162 Kb    Зміст випуску     Цитування
8.

Рибалка О. І. 
Лабораторний метод оцінювання ферментабільності зерна для селекції зернових культур спирто-дистилятного напряму використання [Електронний ресурс] / О. І. Рибалка, М. В. Червоніс, C. С. Поліщук, І. О. Сурженко, Б. В. Моргун, О. В. Дубровна // Физиология растений и генетика. - 2019. - Т. 51, № 4. - С. 347-358. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2019_51_4_10
Селекція сортів зернових крохмаловмісних культур спирто-дистилятного напряму використання для виробництва питного етанолу й технічного біоетанолу неможлива без лабораторного оцінювання ферментабільності зерна селекційних ліній, визначення виходу етанолу та побічних продуктів ферментації. Для оцінювання ферментабільності зерна селекційного матеріалу пропонуємо розроблену й апробовану нами лабораторну процедуру. При розробці лабораторного методу ферментації зразків зерна за основу було взято галузевий стандарт ГСТУ 46.045-2003, змінений і доповнений численними власними модифікаціями. Розроблений лабораторний метод оцінювання ферментабільності включає етапи підготовки проб для аналізу, помел зерна, визначення його вологості та вихідних параметрів, таких як вміст у зерні крохмалю й білка. В окремих випадках визначають якість крохмалю, а саме, співвідношення амілоза/амілопектин і консистенцію ендосперму (твердість зерна). Власне сама лабораторна процедура включає фази желатинізації крохмалю, ферментативного розрідження водної суспензії борошна, ферментативного оцукрення крохмалю, дріжджового зброджування, дистиляції етанолу, визначення виходу етанолу й побічних продуктів ферментативного гідролізу зерна. Наведено приклади визначення ферментабільності зерна селекційних ліній пшениці з крохмалем типу ваксі та екстрам'якозерної пшениці. Метод запропоновано для застосування у селекційних програмах створення сортів і гібридів зернових культур спирто-дистилятного напряму використання.
Попередній перегляд:   Завантажити - 367.273 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Рибалка О. І. 
Lpa-мутації і біофортифікація голозерного ячменю (Hordeum vulgare L.) за вмістом у зерні мінерального фосфору [Електронний ресурс] / О. І. Рибалка, Б. В. Моргун, М. В. Червоніс, С. С. Поліщук, В. В. Моргун, І. Г. Топораш, А. В. Троянівська // Фізіологія рослин і генетика. - 2022. - Т. 54, № 6. - С. 484-497. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2022_54_6_4
Ключовий для організму тварин - людини мінерал фосфор у зерні злаків та бобових культур на дві третини (65 - 85 %) загального вмісту зв'язаний у формі фітинової кислоти (mio-inositol-1,2,3,4,5,6-hexa-kisphosphate) і є недоступним для засвоєння організмом людини і нежуйних тварин. Незасвоєний органічний фосфор у формі фітатів виводиться назовні з фекаліями й спричиняє екологічну шкоду у вигляді "цвітіння" водойм і погіршення якості питної води (евтрофікація водних шляхів). Створення сортів низькофітатного голозерного ячменю на основі lpa-мутацій надає змогу суттєво поліпшити ефективність засвоєння (біодоступність) фосфору зерна ячменю людиною і тваринами й знизити шкідливе навантаження органічними фосфатами на навколишнє середовище. Серію оригінальних lpa-мутацій було використано у спеціальній селекційній програмі, спрямованій на створення сортів низькофітатного голозерного ячменю з підвищеним вмістом у зерні мінерального фосфору в комбінації з чорним перикарпом зернівки (від колекційного зразка Abyssinian 1105), як маркером підвищеного вмісту у зерні пігментів антоціанінів з високою антиоксидантною активністю. Як реципієнт lpa-мутацій використано комерційний сорт ярого голозерного ячменю Ахіллес. У результаті схрещування створено кілька популяцій, з яких дібрано перспективні генотипи голозерного ячменю з підвищеним вмістом у зерні мінерального фосфору та чорним перикарпом. Опрацьовано лабораторну процедуру ідентифікації в селекційних популяціях lpa-мутацій з метою їх подальшого застосування у селекційному процесі. Лабораторна процедура надає змогу детектувати ефекти lpa-мутацій з використанням для аналізу мінімум матеріалу, індивідуальні зернівки або їх частини.
Попередній перегляд:   Завантажити - 357.45 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Рибалка О. І. 
Нова генетична варіабельність для поліпшення якості пшениці (Triticum aestivum L.) [Електронний ресурс] / О. І. Рибалка, В. В. Моргун, Б. В. Моргун, С. С. Поліщук, М. В. Червоніс, В. М. Соколов // Цитологія і генетика. - 2023. - Т. 57, № 1. - С. 3-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/CLG_2023_57_1_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 301.408 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського