Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)Автореферати дисертацій (1)Реферативна база даних (4)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Сєміонова К$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
1.

Шапкіна О. 
Вплив глюкози на чутливість еритроцитів ссавців до дії стресових чинників [Електронний ресурс] / О. Шапкіна, К. Сєміонова, Н. Шпакова, Н. Орлова, Н. Єршова, С. Єршов, О. Ніпот // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2014. - Вип. 68. - С. 413-420. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2014_68_44
Досліджено вплив глюкози (0,6, 5 %) на чутливість еритроцитів людини і тварин (щур, кролик) до гіпертонічного шоку та гіпертонічного кріогемолізу. Інкубування з глюкозою призводить до підвищення чутливості еритроцитів людини до обох видів стресу, в той час як ктітин щура - тільки до дії гіпертонічного кріогемолізу. Обробка еритроцитів кроля глюкозою не супроводжується зміною рівня гемолітичного пошкодження клітин в умовах гіпертонічного шоку і гіпертонічного кріогемолізу. Передбачено, що ступінь зміни чутливості еритроцитів ссавців, модифікованих глюкозою, до дії стресових чинників визначається транспортними та якісними характеристиками мембрани, а також видом стресу.
Попередній перегляд:   Завантажити - 466.364 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Сєміонова К. А. 
Температура, осмоляльність і глюкоза як фактори, що визначають стійкість еритроцитів до постгіпертонічного шоку [Електронний ресурс] / К. А. Сєміонова, О. Є. Ніпот, Н. А. Єршова, О. О. Шапкіна, Н. М. Шпакова // Доповіді Національної академії наук України. - 2020. - № 4. - С. 99-106. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dnanu_2020_4_15
Досліджено вплив глюкози на чутливість еритроцитів людини та кролика до дії постгіпертонічного шоку. Встановлено, що рівень постгіпертонічного гемолізу (ПГГ) еритроцитів людини та кролика залежить від середовища дегідратації та збільшується зі зростанням концентрації солі в ньому. Аналіз чутливості цих клітин до дії постгіпертонічного шоку (ПГШ) показав, що еритроцити кролика є більш стійкими: за 37 <^>oC рівень пошкодження еритроцитів кролика принаймні вдвічі нижчий, ніж клітин людини; за 0 <^>oC вказаний ефект менш виражений. Рівень ПГГ еритроцитів, попередньо оброблених глюкозою, визначається ендогенними (видова належність еритроцитів) та екзогенними факторами (концентрація модифікатора та умови ПГШ). Щодо еритроцитів людини глюкоза здатна знижувати рівень ПГГ, що перевищує 50 %. Якщо за умов ПГШ глюкоза у високій концентрації (5 %) ефективна за 37 і 0 <^>oC, то в низькій (0,6 %) - тільки за 0 <^>oC. Щодо еритроцитів кролика глюкоза здатна знижувати рівень ПГГ тільки у разі застосування у високій концентрації (5 %) за умов ПГШ за 37 <^>oC. Припускається, що глюкоза утворює водневі зв'язки з цитоплазматичними білками, що перешкоджає зв'язуванню з ними іонів натрію. Це запобігає надмірному надходженню іонів у клітину на етапі дегідратації і, відповідно, розвитку пошкодження еритроцитів на стадії регідратації. Передбачається, що дотримання близьконульових температур під час розморожування еритроцитів людини та видалення кріопротекторів надасть змогу використовувати менші концентрації глюкози для досягнення захисного ефекту та запобігання її токсичній дії на клітини.
Попередній перегляд:   Завантажити - 230.768 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Шпакова Н. М. 
Вплив гліцерину на збереженість еритроцитів ссавців за умов дії осмотичного стресу [Електронний ресурс] / Н. М. Шпакова, Н. В. Орлова, О. Є. Ніпот, К. А. Сєміонова // Біологія тварин. - 2015. - Т. 17, № 3. - С. 220. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2015_17_3_98
Попередній перегляд:   Завантажити - 306.834 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського