Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Стрибуль Т$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 11
Представлено документи з 1 до 11
|
1. |
Шевченко Н. О. Вплив заморожування насіння сої за дії кріопротекторів на енергію проростання і схожість [Електронний ресурс] / Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль, В. В. Жмурко, Л. М. Кобизєва // Проблемы криобиологии. - 2003. - № 3. - С. 92-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2003_3_16 Досліджено дію заморожування насіння сої до -55 і -70 <$E symbol Р>С під захистом кріопротекторів пропандіолу (ПД), ПЕО-400 і ПЕО-1500. Використано різні умови обробки насіння кріопротекторами (варіації концентрацій, тривалості експозиції), різні режими заморожування. Встановлено, що в разі підбору оптимальних умов обробки насіння сої кріопротекторами можливо не тільки зберегти вихідні біологічні якості насіння, але й збільшити показники енергії проростання та схожості. Обговорено причини різної дії кріопротекторів на посівні характеристики насіння.
| 2. |
Шевченко Н. А. Действие многоатомных спиртов, амидов и ДМСО на сохранность меристем винограда и картофеля [Електронний ресурс] / Н. А. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль, Л. Ф. Розанов // Проблемы криобиологии. - 2004. - № 3. - С. 79-85. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2004_3_13 Розглянуто токсичну дію гліцерину, деметилсульфоксиду та речовин рядів амідів і діолів за різних концентрацій на меристеми картоплі та винограду. Показано, що токсичність даних речовин у досліджуваних концентраціях не обумовлюється осмотичним фактором і підсилюється зі збільшенням гідрофобності.
| 3. |
Стрибуль Т. Ф. Оптимизация метода витрификации меристем картофеля [Електронний ресурс] / Т. Ф. Стрибуль, Н. А. Шевченко, Л. Ф. Розанов // Проблемы криобиологии. - 2005. - Т. 15, № 4. - С. 657-664. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2005_15_4_11 Представлены сравнительные данные криоконсервирования меристем картофеля по разным протоколам замораживания. Исследована возможность варьирования условиями подготовки апексов (верхушечных точек роста) к криоконсервированию с использованием метода витрификации. Предложен витрифицирующийся раствор модифицированного состава PVSN. Установлена возможность исключения некоторых этапов предварительной подготовки меристем к замораживанию без потери сохранности криоконсервированного материала.
| 4. |
Шевченко Н. О. Оптимізація методу повільного заморожування меристем картоплі [Електронний ресурс] / Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль // Проблемы криобиологии. - 2005. - Т. 15, № 4. - С. 751. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2005_15_4_48
| 5. |
Стрибуль Т. Ф. Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием [Електронний ресурс] / Т. Ф. Стрибуль, Н. А. Шевченко, Л. Ф. Розанов // Проблемы криобиологии. - 2006. - Т. 16, № 1. - С. 60-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2006_16_1_9 Исследовано влияние холодового закаливания на сохранность меристем картофеля при двухэтапном криоконсервировании. Использованы криопротекторы диметилсульфоксид (ДМСО) и 1,2-пропандиол (1,2-ПД). Установлено, что замораживание закаленных апексов картофеля под защитой ДМСО повышает их сохранность по сравнению с аналогичным показателем у незакаленных меристем. При использовании 1,2-ПД закалка апексов картофеля нецелесообразна. Наблюдение в течение 30 суток за развитием криоконсервированных меристем показало, что обработка криопротекторами и замораживание замедляют рост апексов по сравнению с контролем. Менее токсичным оказался 1,2-ПД. Обработка ДМСО может вызвать каллусогенез.
| 6. |
Стрибуль Т. Ф. Зависимость жизнеспособности меристем чеснока от условий криоконсервирования [Електронний ресурс] / Т. Ф. Стрибуль, Т. В. Ивченко, Т. И. Виценя, Н. А. Шевченко, Ю. С. Лысак // Проблемы криобиологии. - 2008. - Т. 18, № 2. - С. 241. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2008_18_2_84
| 7. |
Стрибуль Т. Ф. Изменение интенсивности флуоресценции клеток меристемной ткани винограда под действием ряда криопротекторов [Електронний ресурс] / Т. Ф. Стрибуль, Ю. С. Лысак, А. М. Компаниец // Проблемы криобиологии. - 2010. - Т. 20, № 3. - С. 297-302. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2010_20_3_10 Исследована зависимость флуоресцентного свечения клеток меристемы винограда от воздействия на меристему нескольких веществ с криопротекторными свойствами. Обработанные криопротекторами меристемы облучали лазером для возбуждения фотоэлектронной эмиссии и получали спектры флуоресценции через 1, 3, 5, 20 и 120 мин. Установлено, что влияние криозащитных веществ проявлялось в изменении интенсивности свечения в диапазоне исследованных длин волн.
| 8. |
Лысак Ю. С. Влияние криопротекторов на флюоресценцию меристем картофеля [Електронний ресурс] / Ю. С. Лысак, Т. Ф. Стрибуль, А. М. Компаниец // Проблемы криобиологии. - 2011. - Т. 21, № 2. - С. 173-178. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2011_21_2_8 Исследована зависимость флюоресцентного свечения клеток меристем картофеля от воздействия на меристемы веществ с криопротекторными свойствами. Обработанные криопротекторами меристемы облучали лазером, возбуждали флюоресценцию и через 1, 3, 5, 120 мин регистрировали спектры флюоресценции. Установлено, что влияние криозащитных веществ проявлялось в изменении интенсивности свечения в диапазоне исследованных длин волн.
| 9. |
Лысак Ю. С. Криоконсервирование меристем чеснока в комбинированных криозащитных средах [Електронний ресурс] / Ю. С. Лысак, А. Т. Ходько, Т. Ф. Стрибуль, А. М. Компаниец // Проблемы криобиологии. - 2012. - Т. 22, № 3. - С. 257. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2012_22_3_27
| 10. |
Віценя Т. І. Вплив розміру експлантів та фітогормонального складу живильного середовища на відновлення меристем часнику після кріоконсервування методом вітрифікації [Електронний ресурс] / Т. І. Віценя, Т. В. Івченко, Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль // Проблемы криобиологии и криомедицины. - 2015. - Т. 25, № 1. - С. 3-12 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2015_25_1_3 Дослідження впливу розмірів експлантів та складу живильного середовища на морфометричні показники деконсервованих меристем часнику надасть змогу суттєво оптимізувати методи кріоконсервування для створення колекції його сортів у низькотемпературному банку. Апекси піддавали дегідратації розчином, що вітрифікується (1М сахарози + 2М гліцерину + 2,5М етиленгліколю на сольовому середовищі Мурасіге-Скуга) протягом 120 хв, розміщували у поліпропіленові контейнери та занурювали у рідкий азот. Відігрів здійснювали у водяній бані з температурою <$E40~symbol Р roman C>, відмивали від кріопротекторів дворазовим перенесенням на живильне середовище з 0,3М сахарози. Показано, що досліджений розчин є нетоксичним для меристем часнику та надає змогу одержувати високий рівень життєздатності. Після кріоконсервування за допомогою методу вітрифікації меристем часнику ярого сорту "Мануйлівський" кількість регенерованих рослин сягала (<$E56,3~symbol С~11,2>) %, а озимого сорту "Дюшес" - (<$E44,8~symbol С~3,7>) %. Для культивування кріоконсервованих меристем часнику як фітогормону доцільно використовувати кінетин у концентрації 0,5 мг/л. Показано, що після кріоконсервування за методом вітрифікації найбільшу життєздатність мають меристеми часнику розміром 2 - 3 мм (60 - 70 %). Більші за розміром меристеми (3,5 - 4 мм) мають високий регенеративний потенціал, але низьку життєздатність (менш ніж 25 %). У менших за розміром меристем (1 - 1,5 мм) знижені показники життєздатності (30 - 47 %) та регенеративний потенціал. У меристем розміром 0,5 мм регенеративний потенціал відсутній.
| 11. |
Шевченко Н. О. Визначення осмотичних реакцій меристем батату у кріозахисних розчинах [Електронний ресурс] / Н. О. Шевченко, Г. В. Коваленко, І. Ф. Коваленко, Т. Ф. Стрибуль // Проблеми кріобіології і кріомедицини. - 2021. - Т. 31, № 2. - С. 180-184. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KrioBiol_2021_31_2_10 Батат вирощується у багатьох регіонах світу та за виробництвом посідає сьоме місце серед найважливіших харчових культур. Вірусні захворювання (зокрема Sweet potato feathery mottle virus та Sweet potato chlorotic stunt virus) перешкоджають одержанню великих урожаїв цієї рослини. Мета даної роботи - дослідження осмотичних реакцій меристем батату у кріозахисних розчинах для визначення терміну експозиції з максимальною дегідратацією зразків і запобігання прояву їх токсичної дії. За результатами проведених досліджень з'ясовано, що для розробки ефективних протоколів кріоконсервування меристем батату перспективними кріозахисними розчинами є PVS2, PVSN та час експозиції зразків 40 і 60 хв. відповідно. Для розробки процедур кріоконсервування меристем різних видів рослин необхідне дослідження їх осмотичної реакції у кріозахисних розчинах, що надасть змогу визначити оптимальний термін дегідратації експериментальних зразків перед охолодженням до температур рідкого азоту.
|
|
|