Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>AT=Корж Вплив параметрів водотеплового оброблення$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.

Корж Т. В. 
Вплив параметрів водотеплового оброблення насіння льону на перехід сухих речовин у воду [Електронний ресурс] / Т. В. Корж, О. Ю. Супрун-Крестова, В. В. Кирилюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 1. - С. 204-212. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_1_24
Важливою тенденцією сьогодення в організації здорового харчування є використання різних природних компонентів у складі харчових продуктів з метою підвищення їх харчової цінності. Крім того, у світі спостерігається дефіцит продуктів харчування. Один із шляхів вирішення проблеми дефіциту харчування - раціональне використання сировини, тому сьогодні актуальним є більш глибоке вивчення властивостей сировини з метою ширшого використання її потенціалу. Така олійна культура, як льон надає 2 дуже цінних продукти - волокно та насіння. Корисні властивості насіння цієї рослини є різноманітними завдяки багатому хімічному складу: клітковина, жирні кислоти омега-3, омега-6, омега-9, мінеральні речовин, вітамін Е, незамінні амінокислоти, антиоксиданти, лігніни, полісахариди (слизі). Багатий льон і вітамінами групи B (особливо B1), що є дуже важливим для вуглеводного обміну в організмі людини, оскільки без достатньої кількості вітаміну B1 наш організм нездатний повноцінно засвоювати цукри. Важливим компонентом у насінні льону є лігнани ("рослинні гормони"), які мають антибактеріальну й антивірусну дію. Проаналізовано технологічні властивості насіння льону як цінного харчового компонента, оскільки потенціал насіння льону на сьогодні недостатньо повно використовується. Визначено вплив параметрів водо-теплового оброблення насіння льону-довгунця (температури води, витрати води та експозиції процесу екстрагування) з метою виділення його полісахаридів, які мають позитивний вплив на організм людини, хоча їхні технологічні властивості ще мало вивчені. За результатами дослідження встановлено, що підвищення температури води та тривалості екстрагування сприяє зростанню переходу сухих речовин (слизів) льону у воду. Сила впливу температури на перехід сухих речовин приблизно в 2 рази є вищою, ніж сила впливу тривалості екстрагування. Сумарний вплив обох факторів забезпечує максимальний (синергічний) ефект переходу сухих речовин льону у воду. Гідромодуль у діапазоні 1:10 - 1:25 практично не впливає на результат переходу сухих речовин у воду. Вибрані оптимальні параметри процесу: температура води - 85 - 95 <^>oC, експозиція настоювання у разі періодичного збовтування - 125 - 145 хв (2 - 2,5 год), рекомендований гідромодуль - 1:15 - 20.
Попередній перегляд:   Завантажити - 361.541 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського