Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>AT=Багацька Вплив частинок йодиду міді$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.

Багацька Г. М. 
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae [Електронний ресурс] / Г. М. Багацька, Р. В. Мазуренко, С. М. Махно, П. П. Горбик // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2022. - Т. 13, № 2. - С. 150-159. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2022_13_2_4
Методом диференціальної мікрокалориметрії досліджено життєдіяльність дріжджових організмів виду Saccharomyces cerevisiae за присутності частинок йодиду міді (CuI) різного ступеня дисперсності. Дослідження проводили у водному середовищі дріжджової суспензії в анаеробних умовах при ендогенному метаболізмі. Встановлено, що підвищення концентрації іонів Cu<^>+, за рахунок їхньої генерації наночастинками CuI за концентрації до майже 3 мас. % у водному дисперсному середовищі призводить до активізації захисних функцій клітинного організму. Це проявляється у зростанні енергетичних витрат дріжджовою клітиною на структурну реорганізацію плазмолеми і, можливо, інших мембранних структур, із метою протидії проникненню бактерицидного агента всередину клітинного організму. У разі досягнення певних концентрацій іонів Cu<^>+, дріжджовий організм втрачає ферментативну активність так, що за граничних її значень клітина повністю припиняє життєдіяльність. Показано, що ефективність впливу наночастинок йодиду міді в водній дріжджовій суспензії на життєдіяльність мікроорганізмів є суттєво вищою в порівнянні з впливом мікрочастинок тієї ж концентрації.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.879 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського