Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Strus Development of the composition$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Strus O. Y. Development of the composition and technology of a soap with sapropel [Електронний ресурс] / O. Y. Strus, N. P. Polovko, A. M. Filipska, O. V. Rekhletska // Вісник фармації. - 2017. - № 4. - С. 35-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2017_4_9 Гігієнічну обробку рук, що є ефективним засобом зниження поширення транзиторної мікрофлори, розглянуто як одну з найважливіших процедур для запобігання передачі інфекцій контактно-побутовим шляхом. Гігієнічна обробка рук є необхідною у закладах громадського харчування, лікувально-профілактичних закладах, для осіб зі зниженим імунітетом у період сезонних захворювань. Більшість антибактеріальних мил виготовлена на основі синтетичних поверхнево-активних речовин з використанням синтетичних антибактеріальних добавок: триклозану, триклокарбану, фарнезолу, бензалконію хлориду, піроктоноламіну. Тому актуальним є розробка мил, які у своєму складі містять речовини природного походження. Мета роботи - створення мила з сапропелем, яке б володіло антибактеріальним ефектом та задовільними сенсорними властивостями. Для виготовлення мила обрано кукурудзяну, рицинову олії та пальмове і кокосове масла та арганову олію. Омилення олій проводили розчином натрію гідроксиду. Якість одержаних зразків оцінювали за органолептичними та фізико-хімічними показниками (якісне число (маса жирних кислот у перерахунку на номінальну масу куска 100 г), масова частка вільного їдкого лугу, масова частка содопродуктів у перерахунку на Na2O, температура застигання жирних кислот (титр), масова частка хлориду натрію). За показниками числа омилення обраних компонентів жирової основи мила, яке містить 43,8 % пальмового та 25 % кокосове масло, 6,2 %, кукурудзяної та 25 % рицинової олії і забезпечує необхідні консистентні властивості, пластичність мила, високу розчинність і піноутворення в холодній воді, розраховували кількість лугу, необхідну для одержання мила. За результатами визначення споживчих властивостей мила обрано концентрацію ароганової олії. В результаті дослідження органолептичних і фізико-хімічних показників мила з 5 та 10 % сапропелю встановлено, що мило, одержане за холодним методом, відповідає нормам для мила марки "Спеціальне" з дезінфікуючими або лікувальними-профілактичними добавками. Висновки: запропоновано склад мила, що містить 5 та 10 % сапропелю. За лабораторних умов апробовано холодний і гарячий методи одержання мила з сапропелем. Встановлено, що зразки, одержані за допомогою холодного методу, відповідають вимогам нормативної документації на відміну від мила, одержаного за гарячим методом, яке має незадовільні органолептичні показники.
|
|
|