Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Moskalets New genotypes and technological$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Moskalets T. Z. New genotypes and technological indicators of winter triticale [Електронний ресурс] / T. Z. Moskalets, S. P. Vasylkivskyi, B. V. Morgun, V. І. Moskalets, V. V. Moscalets, V. K. Rybalchenko // Biotechnologia Acta. - 2016. - Vol. 9, № 1. - С. 79-86. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2016_9_1_10 Мета роботи - вивчення нових ліній та сортів гексаплоїдного тритикале озимого за технологічними показниками та молекулярно-генетичними маркерами. Молекулярно-генетичні дослідження проведено за допомогою полімеразної ланцюгової реакції алельних варіантів локусів генів Wx-A1, Wx-B1, а якісні параметри зерна, борошна й хліба - за технологічними показниками. Вивчено нові сорти та лінії гексаплоїдного тритикале озимого Носівської селекційно-дослідної станції Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН України за технологічними показниками якості зерна, борошна й хліба. Ідентифіковано найбільш перспективні генотипи тритикале, основна продукція яких за умов полісько-лісостепового екотопу є якісною сировиною для виготовлення хлібопродуктів і біоетанолу. Проведено молекулярно-генетичну ідентифікацію алельних варіантів локусів генів Wx-A1, Wx-B1 тритикале, яка надає змогу на ранніх етапах онтогенезу спрогнозувати цільове використання генотипів. Уперше серед низки сортів і ліній тритикале поліського і лісостепового екотипів ідентифіковано біотипи з нефункціональним алелем "b" гена WxA1, який визначає високий вміст амілопектину в крохмалі, що є важливим для більшого виходу біоетанолу. З'ясовано, що технологічні показники зерна, борошна та хліба нових сортів і ліній тритикале озимого відповідають сучасним вимогам виробництва дієтично-харчових і біоенергетичних продуктів, що є актуальним і пріоритетним у контексті продовольчої безпеки України.
|
|
|