Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>AT=Frolova Separation of terpenes from$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.

Frolova N. 
Separation of terpenes from lemon essential oil by selective fractionation under a vacuum [Електронний ресурс] / N. Frolova, A. Ukrainets, I. Sylka, A. Nemirich, O. Kuzmin // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 2(11). - С. 32-36. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_2(11)__5
Розкрито основні сучасні методи виділення терпенів, вказано переваги та причини цього технологічного перероблення ефірних олій, зокрема лимонної. Якісний склад і кількісні співвідношення компонентів лимонної ефірної олії визначено газохроматографічним методом на насадковій колонці (нерухома фаза - динонілфталат). Із даних хроматографічного профілю з'ясовано, що ключовим компонентом олії є монотерпен d-лімонен (70,60 +- 4,61 %), що маскує гармонійний прояв лимонного аромату. Наведено результати теоретичних розрахунків вибіркового фракціонування під вакуумом, що відпрацьовані на лабораторній установці фракційної перегонки ефірних олій, яка моделює повний цикл фракціонування. Основні вузли установки узгоджені зі схемами універсальних установок, поширених у промисловості. Наведено відпрацьовані на установці режими відбору терпенової та терпеноїдної фракцій, а саме: значення граничних і робочого флегмового числа, тиску та діапазонів температур кипіння. Фракція терпенів виділена за температури куба від 67 до 70 <^>oC за тиску 2,64 кПа та флегмовому числі 1:3 становить 30,0 % мас. Фракція терпеноїдів виділена за температури куба від 84 до 96 <^>oC за залишкового тиску, що зменшується від 0,66 до 0,33 кПа та флегмовому числі 1:14 становить 60,0 % мас. У результаті органолептичного дослідження стало зрозуміло, що терпенова фракція має лимонний запах, за рахунок високого вмісту (80,0 %) лімонену з нотами бергамоту (<$E beta>-мірцен-5,12 %). Наявний серед терпеноїдів цитраль вносить в аромат мускатний тон, який разом із гераніолом і ліналоолом набуває шляхетного аромату цитрусу з тонкою квітковою нотою. Всі фракції ефірної олії доцільно використовувати у харчовій і парфумерно-косметичній технологіях, оскільки фракція терпенів може стати цінним компонентом у створенні оригінальних композиційних ароматів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 280.917 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського