Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Balko Thermoactivation of Pseudomonas aeruginosa$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Balko O. I. Thermoactivation of Pseudomonas aeruginosa Pyocins [Електронний ресурс] / O. I. Balko, O. B. Balko, L. V. Avdeeva // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Т. 81, № 5. - С. 85-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2019_81_5_9 Мета роботи - дослідження впливу різних температур на показники кілерної активності піоцинів S-типу Pseudomonas aeruginosa. Об'єктом дослідження були піоцини S-типу, отримані з 11 штамів P. aeruginosa. Дані кілерні фактори піддавали дії температур у діапазоні від 20 до 100 <^>oC протягом 10 хв. Кількісні показники кілерної активності бактеріоцинів після обробки температурою порівнювали з такими у необроблених бактеріоцинів. Увагу приділено впливу на лізати температур 30 і 40 <^>oC. Для цього використано різну тривалість температурного впливу - 5, 15 і 25 хв. Вплив температури 60 <^>oC обумовлював зниження до мінімальних показників, а 70 <^>oC - викликав абсолютну втрату активності всіх досліджуваних лізатів. Температурна обробка за 30 і 40 <^>oC підвищувала показники кілерної активності бактеріоцинів. Даний ефект проявлявся на використаних індикаторних культурах із різною інтенсивністю. Активність лізатів першої групи підвищувалась після впливу 30 <^>oC, другої групи - 40 <^>oC, а третьої групи - під дією декількох температур, у т. ч. 50 <^>oC або не змінювалась. Вплив 30 <^>oC на більшість бактеріоцинів стимулювала 2-х кратне, а 40 <^>oC - 4-х кратне підвищення показників активності. Проте показники активності деяких речовин зростали значно вище: у 8 разів - для РАЕ-24 та у 16 разів - для РАЕ-6. Результати дослідження впливу 30 і 40 <^>oC на активність РАЕ-19 і РАЕ-22 показали відсутність змін кілерної активності бактеріоцинів, спричиненої різною тривалістю температурної обробки. Встановлено, що використання температурної обробки піоцинів S-типу P. aeruginosa за 30 - 40 <^>oC надає можливість підвищити їх активність у 2 - 4 рази, а в окремих випадках досягнути і 16-кратного зростання активності. Тривалість температурного впливу не призводить до додаткової термоактивації бактеріоцинів.
|
|
|