Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Петрова Теоретичний аналіз сучасного стану$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Петрова Ж. О. Теоретичний аналіз сучасного стану переробки ягід лохини відомими методами сушіння [Електронний ресурс] / Ж. О. Петрова, К. С. Слободянюк, О. П. Граков // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2022. - Т. 28, № 3. - С. 123-143. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2022_28_3_13 За останні 20 років обсяги торгівлі ягодами, які перетворилися на продукт масового споживання, зросли у 9 разів. Ягідна галузь України є однією з найбільш динамічних за рівнем зростання експорту в аграрному секторі. За кілька останніх років Україна стала одним із найбільших європейських виробників лохини. Ягоди лохини мають короткий термін зберігання, тому їх заморожують. У такому стані більш активно відбувається експорт замороженої ягідної продукції до країн Євросоюзу. Сушіння колоїдних капілярно-пористих матеріалів (ягід, фруктів та овочів) - один із найбільш поширених способів переробки, оскільки знижує активність води та мікробіологічних перетворень у продукті, зменшує вагу та об'єм, а також мінімізує фізико-хімічні втрати корисних речовин при зберіганні. Сушильні процеси є одними з найбільш енергоємних технологічних процесів і, враховуючи високу вартість енергоресурсів, значною мірою впливають на економічні показники виробництва. Проаналізовано сучасний стан вирощування та переробки ягід лохини в Україні та світі, а також на основі існуючих даних виконано аналіз питомого енергоспоживання відомих методів сушіння. Теоретичний аналіз існуючих досліджень, присвячених переробці ягід лохини на сушену продукцію, показав, що зарубіжні дослідники у більшості випадків надають перевагу більш енергоємним методам сушіння: вакуумному, сублімаційному та їх комбінуванню між собою та з класичним конвективним сушінням. Інфрачервоне сушіння застосовується як попередня підготовка і не рекомендується як класичний метод сушіння ягід лохини, оскільки викликає погіршення якості кінцевого продукту переробки. Всі дослідження, особливо етап попередньої підготовки, реалізовані в лабораторних умовах і не були апробовані на промисловому обладнанні. Отже, постає питання ефективної підготовки та розробки енергоефективної теплотехнології сушіння ягід лохини в промислових масштабах.
|
|
|