Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Нестерчук Вплив факторів економічної глобалізації$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Нестерчук Ю. О. Вплив факторів економічної глобалізації на продовольчу безпеку домогосподарств країни [Електронний ресурс] / Ю. О. Нестерчук // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. - 2019. - Вип. 202. - С. 308-320. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhdtusg_2019_202_33 Українська економіка є відкритою - зовнішньоторговельний оборот становить понад 50 % ВВП. Разом з новими можливостями з'являються нові ризики. Одним з найбільших ризиків глобалізаційного впливу на українську економіку є зростання потенціалу продовольчої небезпеки вітчизняних домогосподарств. Мета роботи - з'ясувати характер впливу економічної глобалізації на продовольчу безпеку українських домогосподарств, окреслити головні переваги та недоліки поглиблення міжнародної інтеграції національної економіки в контексті забезпечення внутрішніх продовольчих потреб. Перевагою економічної глобалізації для системи продовольчого забезпечення домогосподарств країни є розширення доступу вітчизняних споживачів до продовольчих товарів, що не виробляються на території України або виробництво яких є недостатнім. Самозабезпеченість більшістю видів продовольства понад 100 % не гарантує українським домогосподарствам достатню економічну доступність. Наприклад, в Україні має місце суттєве перевиробництво деяких видів продовольчої продукції. Зокрема - продовольчого - кормового зерна, соняшникової олії і т.д. За законами ринку наслідком перевиробництва економічного блага є зниження його ринкових цін. Однак на вітчизняних ринках відповідної продукції відбувається стрімке зростання споживчих цін. Це не надає змоги домогтися поліпшення економічної доступності продовольства для українських домогосподарств. Особливо з числа малозабезпечених. Аналіз проблемної ситуації надав змогу з'ясувати, що зростання споживчих продовольчих цін є наслідком надмірного експорту продовольчої продукції. Наприклад, в 2018 р. експорт зерна склав 42 940 тис. т, а експорт рослинної олії - 5986 тис. т. Це 61 і 96 % від відповідного виробництва. Отже, вітчизняний аграрний сектор орієнтований на виробництво продукції для зовнішнього ринку. Що зумовлює виникнення періодичних дефіцитів на відповідних сегментах національного продовольчого ринку і стимулює зростання споживчих продовольчих цін.
|
|
|