1. |
Міщук В. Г. Рівень гастрину в крові у хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу та характер езофагеальних рефлюксів [Електронний ресурс] / В. Г. Міщук, В. Б. Бойчук // Сучасна гастроентерологія. - 2014. - № 3. - С. 16-21. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/SGastro_2014_3_5 Мета роботи - вивчити рівень гастрину в сироватці крові у хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ), залежність між його концентрацією, характером рефлюксату, тривалістю прийому інгібіторів протонної помпи. Обстежено 47 хворих із ерозивною формою ГЕРХ, серед них переважали чоловіки - 33 (70,2 %). Усім хворим проведено ендоскопічне дослідження стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки фіброезофагогастродуоденоскопом, добове моніторування pH у нижньому відділі стравоходу за допомогою ацидогастрографа "аг-1pH-М" та визначення рівня гастрину в крові натще за допомогою імуноферментного методу. Встановлено зниження концентрації гастрину до (<$E2,2~symbol С~0,39>) пмоль/л у 48,9 % хворих, підвищення до (<$E31,6~symbol С~3,23>) пмоль/л - у 27,7 % та нормальні показники - у 23,4 %. За допомогою методу оцінки відношення шансів виявлено переважання кислих рефлюксів з інтервалом pH 2,0 - 2,99 та 3,0 - 3,99 - відповідно (<$E23,4~symbol С~2,4>) та (<$E15,4~symbol С~1,6>) епізоду/добу у разі низького вмісту гастрину в крові. Лужні рефлюкси з інтервалом pH 7,0 - 7,99, загальна кількість яких становила (<$E15,5~symbol С~2,1>) епізоду/добу, реєстрували за високого рівня гастрину (ВШ = 2,6; p = 0,04). Концентрація гастрину була підвищеною у 76,4 % хворих з тривалістю захворювання понад 5 років. Висновки: різний рівень гастрину в сироватці крові може бути однією з причин появи кислих та лужних рефлюксів у разі ерозивної форми ГЕРХ.
|