Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>AT=Дзюблюк Порівняльна характеристика протеаз Bacillus$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Дзюблюк Н. А. Порівняльна характеристика протеаз Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 і Bacillus thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465 [Електронний ресурс] / Н. А. Дзюблюк, В. О. Чернишенко, О. С. Броварська, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Т. 80, № 5. - С. 36-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2018_80_5_5 Мета роботи - охарактеризувати протеази Bacillus thuringiensis IMB B-7324 та B. thuringiensis var. israelensis IMB B-7465 із колагеназною, еластазною і фібринолітичною активністю, а саме: визначити їх молекулярну масу, якісний і кількісний вміст амінокислот і моносахаридів та порівняти ензими із різних продуцентів за дослідженими параметрами. Гомогенність ензимних препаратів визначали в денатуруючій (SDS-PAGE) і нашивній (гель-фільтрація на Sepharose 6В) системах. Визначення амінокислотного складу досліджуваних протеаз здійснювали за допомогою автоматичного амінокислотного аналізатора T339 ("Microtechna", Чехія). Ідентифікацію нейтральних моносахаридів ензимів проводили за допомогою методу хромато-мас-спектрометрії за методом Albershein зі співавт. Вперше показано, що протеази 1 і 2 B. thuringiensis IMB B-7324 та протеаза B. thuringiensis var. israelensis IMB B-7465 мають різні значення молекулярної маси (близько 25,8, 24,2 і 37,0 кДа відповідно) та подібний амінокислотний склад. Рівень полярних амінокислот протеази 1 B. thuringiensis IMB B-7324 в 1,5 разу нижчий, ніж в решти досліджених ензимів. Вперше показано, що дані протеази містять в своєму складі 1 або 2 моносахариди. Висновки: одержані результати демонструють відмінності амінокислотного і моносахаридного складу протеаз з колагеназною, еластазною і фібринолітичною активністю в межах виду B. thuringiensis, що вносить суттєвий вклад в його характеристику.
|
|
|