Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Лукович І$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Никитюк Г. П. Електронно-мікроскопічні дослідження та показники ферментативних процесів нейтрофілів за умов довготривалого антигенного навантаження та на тлі введення кверцетину [Електронний ресурс] / Г. П. Никитюк, І. М. Лукович, Б. М. Вервега // Медицина транспорту України. - 2013. - № 3. - С. 53-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MTU_2013_3_18 Мета роботи - вивчити морфологічні й ферментативні зміни в нейтрофільних гранулоцитах за умов хронічного імунокомплексного процесу та у разі введення кверцетину. Наведено результати, одержані у двох групах тварин (щурів): перша - з хронічним імунокомплексним процесом, друга - з хронічним імунокомплексним процесом та введенням розчину кверцетину. Для відтворення моделі хронічної сироваткової хвороби обрали модель, запропоновану C. G. Cochrane, у модифікації C. B. Wilson та співавт. Кверцетин уводили по 4 мг/100 г доочеревинно 1 раз на добу, курсом 10 днів. Нейтрофіли виділяли із крові за допомогою методу центрифугування на градієнті щільності фікол-верографіну за допомогою методу І. В. Петрової. Захоплювальну функцію нейтрофілів вивчено з допомогою латексного тесту, ферментативну здатність - за допомогою мієлопероксидазного тесту, лізосомально-катіонного тесту та нітросинього тетразолієвого тесту. Встановлено, що за умов хронічного імунокомплексного процесу активуються ферментативні процеси в нейтрофільних гранулоцитах. У разі застосування кверцетину морфологічні та ферментативні вияви активації стають менш вираженими. Висновки: кверцетин має стабілізаційний вплив на продукцію циркуляційних імунних комплексів, позитивно впливає на ферментативні процеси в нейтрофілах та захоплення чужорідних частинок.
|
|
|