![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Книжкові видання та компакт-диски ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Журнали та продовжувані видання ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Автореферати дисертацій ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Реферативна база даних ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Наукова періодика України ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Тематичний навігатор ![](/irbis_nbuv/images/db_navy.gif) Авторитетний файл імен осіб
![Mozilla Firefox](../../ico/mf.png) |
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Лозінська Л$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6
|
1. |
Лозінська Л. М. Біологічні аспекти неензиматичного глікозилювання [Електронний ресурс] / Л. М. Лозінська, Г. М. Семчишин // Український біохімічний журнал. - 2012. - Т. 84, № 5. - С. 16-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2012_84_5_5 Неензиматичні процеси назагал відіграють неоднозначну роль у живих організмах. Відомо, що неензиматичне глікозилювання може призводити до порушення структури та функціонування біомолекул, і, таким чином, ініціювати розвиток, а також супроводжувати різноманітні захворювання. З іншого боку, продукти неензиматичних реакцій за певних умов відіграють роль сигнальних молекул та беруть участь у формуванні імунної відповіді. Узагальнено сучасні дані щодо особливостей неензиматичного глікозилювання та карбонільного стресу в живих організмах. Висвітлено роль активних карбонільних сполук та редукуючих вуглеводів у глікації біомолекул, участь неензиматичного глікозилювання у розвитку карбонільного стресу та зв'язок глікації з вільнорадикальними процесами. Узагальнено основні шляхи попередження глікації та захисту організмів від карбонільного стресу, спричиненого неензиматичним глікозилюванням. Досліджено дріжджі Saccharomyces cerevisiae як модельну систему у вивченні процесів неензиматичного глікозилювання.
| 2. |
Лозінська Л. М. Фруктоза як фактор розвитку карбонільного і оксидативного стресів та прискореного старіння дріжджів Saccharomyces cerevisiae [Електронний ресурс] / Л. М. Лозінська, Г. М. Семчишин // Український біохімічний журнал. - 2011. - Т. 83, № 4. - С. 67-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2011_83_4_10 Надмірне та тривале споживання фруктози може призводити до розвитку метаболічних порушень. Проте механізми, задіяні в цьому процесі, вивчені недостатньо. Використано пекарські дріжджі Saccharomyces cerevisiae як модель для порівняння впливу тривалого споживання глюкози та фруктози в різних концентраціях на деякі фізіолого-біохімічні показники евкаріотів. Показано, що в середовищі культивування, яке містило фруктозу, клітини дріжджів швидше ростуть, характеризуються вищою метаболічною активністю та внутрішньоклітинним вмістом глікогену і окиснених протеїнів. Ці спостереження добре узгоджуються з даними про те, що in vitro фруктоза активніше, ніж глюкоза, вступає в реакцію глікації, продуктами якої є високореакційні alpha-дикарбонільні сполуки та активовані форми кисню. Отже, інтенсивність карбонільного та оксидативного стресів є вищою у клітинах дріжджів, які ростуть на фруктозі. Ця особливість може пояснювати прискорене старіння дріжджів, які використовують фруктозу як джерело карбону та енергії, у порівнянні з клітинами, які ростуть на глюкозі. Слід зауважити, що обмеження вуглеводів сповільнює ріст дріжджів, супроводжується низькою динамікою запасання глікогену та накопичення окиснених протеїнів, а також не виявляє суттєвих відмінностей між показниками старіння, карбонільного та оксидативного стресів у клітинах, які ростуть на глюкозі і фруктозі.
| 3. |
Васьківська К. В. Удосконалення розвитку приміських територій [Електронний ресурс] / К. В. Васьківська, О. В. Чопик, Л. Д. Лозінська, Ю. О. Галімук // Бізнес Інформ. - 2019. - № 7. - С. 91-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2019_7_15 Мета роботи - дослідження напрямів розвитку приміських територій в умовах децентралізації. Підкреслено, що приміські території одержують економічні переваги порівняно з периферією за рахунок агломераційних ефектів, близькості до ринків постачання та збуту, наявності трудових ресурсів та науково-технічного потенціалу, сформованої системи виробничо-господарських зв'язків із містом. Відображено вплив зовнішніх та внутрішніх факторів на економічний розвиток приміських територій. Виявлено джерела фінансування економічного розвитку приміських територій. Обгрунтовано економічні переваги та звернуто увагу на проблеми в управлінні розвитком приміських територій, розглянуті в контексті з об'єднаною територіальною громадою. Підкреслено, що високий рівень свідомості територіальної громади, з одного боку, і створення на рівні держави економічних умов для розвитку підприємств - з іншого, здатні сприяти економічному розвитку приміських територій. Розглянуто питання фінансової стійкості підприємств і формування ресурсного потенціалу приміських територій.
| 4. |
Васьківська К. Особливості конкурентного економічного потенціалу підприємства [Електронний ресурс] / К. Васьківська, Л. Лозінська // Аграрна економіка. - 2020. - Т. 13, № 1-2. - С. 55-62. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ae_2020_13_1-2_9
| 5. |
Васьківська К. В. Економічний потенціал підприємства в умовах змін: суть та характерні особливості [Електронний ресурс] / К. В. Васьківська, Л. Д. Лозінська, Ю. О. Галімук. // Ефективна економіка. - 2020. - № 5. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2020_5_9
| 6. |
Лозінська Л. Тенденції розвитку економічного потенціалу підприємств сільських територіальних громад [Електронний ресурс] / Л. Лозінська, К. Васьківська, Ю. Галімук // Аграрна економіка. - 2020. - Т. 13, № 3-4. - С. 33-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ae_2020_13_3-4_7
|
|
|