Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Marounek M$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6

      
Категорія:    
1.

Marounek M. 
Cholesterol metabolism in rats under effects of chitosan and DEAE-cellulose / M. Marounek, Z. Volek, E. Skrivanova, O. Savka, L. Kalachnyuk, G. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2012. - 14, № 1. - С. 150-154. - Бібліогр.: 13 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*725.136.1*723

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Marounek M. 
Comparative study on caecal fermentation pattern in adult domestic rabbits and wild hares / M. Marounek, D. Mista, Z. Volek, O. G. Savka, L. G. Kalachnyuk, G. I. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2013. - 15, № 1. - С. 94-101. - Бібліогр.: 13 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: П671-273.90 + П718.9-273.90

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Marounek M. 
Effects of exogenous cholesterol and amidated cellulose оn fat and sterols concentration in faeces / M. Marounek, Z. Volek, J. Tuma, D. Duskova, M. S. Kalachniuk, L. G. Kalachnyuk, G. I. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2014. - 16, № 3. - С. 91-96. - Бібліогр.: 9 назв. - англ.

Збільшення обсягів перетворення холестеролу до жовчних кислот у печінці компенсує втрату жовчних кислот у фекаліях. Це призводить до зниження холестеролу в крові. Альтернативою секвестрантам жовчних кислот є сорбенти стеролів, одержаних шляхом амідування полісахаридів. Відмічено гіпохолестеролемічний ефект у разі застосування октадецилпектиаміду на щурах, що утримувалися на раціонах, у складі яких входить холестерол у кількості 10 г/кг. Амідований пектин знижує вміст холестеролу в сироватці крові та вірогідно збільшує рівні природних стеролів й жовчних кислот у фекаліях. Тому досліджено дію згодовування холестеролу й амідованої окисненої монокарбоксицелюлози (МСС) й карбоксиметилцелюлози (СМС) на концентрацію жиру й стеролів у фекаліях щурів. Використовували 30 самок щурів лінії Вістар віком 3 міс і вагою ~ 250 г. Після зрівняльного періоду (4 тиж) щурів було розподілено на 6 груп по 5 тварин у кожній. Перша група залишалась контрольною, 2 - 6 групи взамін 10г/кг пальмового жиру одержували адекватну кількість холестеролу, 3 і 4 групи взамін звичайної целюлози (у загальному обсязі 60 г/кг) ще одержували відповідно по 30 і 60 г/кг амідованої МСС, а 5 і 6 - 30 і 60 г/кг амідованої СМС. Тривалість дослідного періоду - 4 тиж. Для аналізів збирали фекалії впродовж останніх 5 дн. Встановлено, що у фекаліях усіх щурів, які поїдали холестерол вірогідно збільшуються концентрації холестеролу та копростанолу та вірогідно зростає копростанол у разі споживання амідованої целюлози. Амідовані МСС і СМС вірогідно збільшують фекальний вихід жиру. Вони вірогідно зменшують у фекаліях концентрацію літохолевої, alpha-муріхолевої та загальної суми жовчних кислот. Наведені результати суттєво відрізняють амідовані целюлози від амідованого пектину, який вірогідно збільшує фекальне виведення з організму холестеролу і меншою мірою - жовчних кислот. Можливості видалення жирів з організму з допомогою амідованої целюлози, що передбачають гіполіпідемічний і гіпохолестеролемічний ефекти, ще раз будуть перевірені найближчим часом.


Індекс рубрикатора НБУВ: П527.390

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Marounek M. 
Effect of natural and synthetic carotenoids on yolk colour and oxidative stability of yolk lipids = Вплив природних і синтетичних каротиноїдів на колір жовтка і окиснювальну стабільність його ліпідів / M. Marounek, M. Skrivan, M. Englmaierova, M. S. Kalachniuk, L. G. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2015. - 17, № 3. - С. 86-91. - Бібліогр.: 13 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: П682-45

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Marounek M. 
Effect of amidated alginate on cholesterol in serum, liver and faeces of rats fed fat and cholesterol-containing diet = Вплив амідованого альгінату на вміст холестеролу в сироватці крові, печінці і фекаліях щурів, утримуваних на раціоні з додаванням жиру і холестеролу / M. Marounek, Z. Volek, T. Taubner, D. Duskova, L. Kalachniuk, D. Tsvilikhovskyi // Біологія тварин. - 2016. - 18, № 4. - С. 53-57. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Полісахариди (серед яких є й альгінова кислота) відіграють одну з ключових ролей у процесі травлення і всмоктування поживних речовин тому, що вони можуть збільшувати в'язкість й утворювати гель у кишечнику. Враховуючи результати попередніх досліджень впливу пектину, целюлози і їх амідованих похідних на травлення у щурів та експериментальні дані інших вчених, вирішено вивчити вплив амідованого альгінату на рівень холестеролу в сироватці крові, печінки і фекалій у щурів, які харчувалися згідно з раціоном з добавками жиру і холестеролу. Самок щурів утримували на раціонах: контрольному (1), двох експериментальних (2 і 3), до яких додавали холестерол (0, 10 і 10 г/кг відповідно) і амідований альгінат (0, 0 і 40 г/кг відповідно). Усі раціони містили пальмову олію. У щурів, яких годували згідно з холестеролвмісною дієтою, амідований альгінат вірогідно знижував рівень холестеролу (як загального, так і ліпопротеїнів низької щільності) у сироватці крові, холестеролу в печінці та ліпідів у тканинах печінки. Використання амідованого альгінату у раціоні щурів сприяло збільшенню концентрації жиру від 61 до 91 мг/г у фекаліях тварин, які його споживали. У фекаліях щурів, яким згодовували амідований альгінат, концентрації холестеролу, жовчних кислот і загальних стеролів не зазнавали вірогідного його впливу. Тому можна зробити висновок про те, що зниження холестеролемії в щурів, які споживали амідований альгінат, ймовірно, базується швидше на видаленні жиру з кишечнику, ніж на перериванні циркуляції холестеролу в печінці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*731.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Marounek M. 
Long-term hypocholesterolemic effect of amidated alginate in rats = Довгостроковий гіпохолестеринемічний ефект амідованого альгінату в щурів / M. Marounek, Z. Volek, T. Taubner, D. Duskova, L. Kalachniuk // The Ukr. Biochem. J.. - 2018. - 90, № 6. - С. 120-125. - Бібліогр.: 15 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*725.136.1 + Е60*732.2*72

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ 


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського