![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Віртуальна довідка ![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Тематичний інтернет-навігатор ![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Наукова електронна бібліотека ![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Автореферати дисертацій ![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Реферативна база даних ![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Книжкові видання та компакт-диски ![](/irbis64r_81/images/db_navy.gif) Журнали та продовжувані видання
![Mozilla Firefox](../../ico/mf.png) |
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Формат представлення знайдених документів: | повний | стислий |
Пошуковий запит: (<.>A=Marounek M$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6
|
| | | | |
1. |
Marounek M. Cholesterol metabolism in rats under effects of chitosan and DEAE-cellulose / M. Marounek, Z. Volek, E. Skrivanova, O. Savka, L. Kalachnyuk, G. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2012. - 14, № 1. - С. 150-154. - Бібліогр.: 13 назв. - англ. Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*725.136.1*723
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ
|
| | | | |
2. |
Marounek M. Comparative study on caecal fermentation pattern in adult domestic rabbits and wild hares / M. Marounek, D. Mista, Z. Volek, O. G. Savka, L. G. Kalachnyuk, G. I. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2013. - 15, № 1. - С. 94-101. - Бібліогр.: 13 назв. - англ. Індекс рубрикатора НБУВ: П671-273.90 + П718.9-273.90
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ
|
| | | | |
3. |
Marounek M. Effects of exogenous cholesterol and amidated cellulose оn fat and sterols concentration in faeces / M. Marounek, Z. Volek, J. Tuma, D. Duskova, M. S. Kalachniuk, L. G. Kalachnyuk, G. I. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2014. - 16, № 3. - С. 91-96. - Бібліогр.: 9 назв. - англ.Збільшення обсягів перетворення холестеролу до жовчних кислот у печінці компенсує втрату жовчних кислот у фекаліях. Це призводить до зниження холестеролу в крові. Альтернативою секвестрантам жовчних кислот є сорбенти стеролів, одержаних шляхом амідування полісахаридів. Відмічено гіпохолестеролемічний ефект у разі застосування октадецилпектиаміду на щурах, що утримувалися на раціонах, у складі яких входить холестерол у кількості 10 г/кг. Амідований пектин знижує вміст холестеролу в сироватці крові та вірогідно збільшує рівні природних стеролів й жовчних кислот у фекаліях. Тому досліджено дію згодовування холестеролу й амідованої окисненої монокарбоксицелюлози (МСС) й карбоксиметилцелюлози (СМС) на концентрацію жиру й стеролів у фекаліях щурів. Використовували 30 самок щурів лінії Вістар віком 3 міс і вагою ~ 250 г. Після зрівняльного періоду (4 тиж) щурів було розподілено на 6 груп по 5 тварин у кожній. Перша група залишалась контрольною, 2 - 6 групи взамін 10г/кг пальмового жиру одержували адекватну кількість холестеролу, 3 і 4 групи взамін звичайної целюлози (у загальному обсязі 60 г/кг) ще одержували відповідно по 30 і 60 г/кг амідованої МСС, а 5 і 6 - 30 і 60 г/кг амідованої СМС. Тривалість дослідного періоду - 4 тиж. Для аналізів збирали фекалії впродовж останніх 5 дн. Встановлено, що у фекаліях усіх щурів, які поїдали холестерол вірогідно збільшуються концентрації холестеролу та копростанолу та вірогідно зростає копростанол у разі споживання амідованої целюлози. Амідовані МСС і СМС вірогідно збільшують фекальний вихід жиру. Вони вірогідно зменшують у фекаліях концентрацію літохолевої, alpha-муріхолевої та загальної суми жовчних кислот. Наведені результати суттєво відрізняють амідовані целюлози від амідованого пектину, який вірогідно збільшує фекальне виведення з організму холестеролу і меншою мірою - жовчних кислот. Можливості видалення жирів з організму з допомогою амідованої целюлози, що передбачають гіполіпідемічний і гіпохолестеролемічний ефекти, ще раз будуть перевірені найближчим часом. Індекс рубрикатора НБУВ: П527.390
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ
|
| | | | |
4. |
Marounek M. Effect of natural and synthetic carotenoids on yolk colour and oxidative stability of yolk lipids = Вплив природних і синтетичних каротиноїдів на колір жовтка і окиснювальну стабільність його ліпідів / M. Marounek, M. Skrivan, M. Englmaierova, M. S. Kalachniuk, L. G. Kalachnyuk // Біологія тварин. - 2015. - 17, № 3. - С. 86-91. - Бібліогр.: 13 назв. - англ. Індекс рубрикатора НБУВ: П682-45
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ
|
| | | | |
5. |
Marounek M. Effect of amidated alginate on cholesterol in serum, liver and faeces of rats fed fat and cholesterol-containing diet = Вплив амідованого альгінату на вміст холестеролу в сироватці крові, печінці і фекаліях щурів, утримуваних на раціоні з додаванням жиру і холестеролу / M. Marounek, Z. Volek, T. Taubner, D. Duskova, L. Kalachniuk, D. Tsvilikhovskyi // Біологія тварин. - 2016. - 18, № 4. - С. 53-57. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.Полісахариди (серед яких є й альгінова кислота) відіграють одну з ключових ролей у процесі травлення і всмоктування поживних речовин тому, що вони можуть збільшувати в'язкість й утворювати гель у кишечнику. Враховуючи результати попередніх досліджень впливу пектину, целюлози і їх амідованих похідних на травлення у щурів та експериментальні дані інших вчених, вирішено вивчити вплив амідованого альгінату на рівень холестеролу в сироватці крові, печінки і фекалій у щурів, які харчувалися згідно з раціоном з добавками жиру і холестеролу. Самок щурів утримували на раціонах: контрольному (1), двох експериментальних (2 і 3), до яких додавали холестерол (0, 10 і 10 г/кг відповідно) і амідований альгінат (0, 0 і 40 г/кг відповідно). Усі раціони містили пальмову олію. У щурів, яких годували згідно з холестеролвмісною дієтою, амідований альгінат вірогідно знижував рівень холестеролу (як загального, так і ліпопротеїнів низької щільності) у сироватці крові, холестеролу в печінці та ліпідів у тканинах печінки. Використання амідованого альгінату у раціоні щурів сприяло збільшенню концентрації жиру від 61 до 91 мг/г у фекаліях тварин, які його споживали. У фекаліях щурів, яким згодовували амідований альгінат, концентрації холестеролу, жовчних кислот і загальних стеролів не зазнавали вірогідного його впливу. Тому можна зробити висновок про те, що зниження холестеролемії в щурів, які споживали амідований альгінат, ймовірно, базується швидше на видаленні жиру з кишечнику, ніж на перериванні циркуляції холестеролу в печінці. Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*731.6
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ
|
| | | | |
6. |
Marounek M. Long-term hypocholesterolemic effect of amidated alginate in rats = Довгостроковий гіпохолестеринемічний ефект амідованого альгінату в щурів / M. Marounek, Z. Volek, T. Taubner, D. Duskova, L. Kalachniuk // The Ukr. Biochem. J.. - 2018. - 90, № 6. - С. 120-125. - Бібліогр.: 15 назв. - англ. Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*725.136.1 + Е60*732.2*72
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ
|
|
|