Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Gavrilov A$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

      
Категорія:    
1.

Gavrilov A. A. 
C-methods to study 3D organization of the eukaryotic genome / A. A. Gavrilov, S. V. Razin, O. V. Iarovaia // Biopolymers and Cell. - 2012. - 28, № 4. - С. 245-251. - Бібліогр.: 41 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*440.16

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Ulianov S. V. 
Insulators in vertebrates: regulatory mechanisms and chromatin structure / S. V. Ulianov, E. N. Markova, A. A. Gavrilov, S. V. Razin // Biopolymers and Cell. - 2012. - 28, № 4. - С. 252-260. - Бібліогр.: 89 назв. - англ.

Зазначено, що інсулятори було відкрито як геномні елементи, здатні переривати зв'язок між промотором та енхансером (активність, яка блокує функціонування енхансера), та обмежувати поширення гетерохроматину (бар'єрна активність). У дрозофіли існує декілька типів інсуляторів, які працюють із залученням різних білків. Всі описані інсулятори у ссавців працюють за участі багатофункціонального транскрипційного фактора CTCF. Біологічні функції інсуляторів ссавців не до кінця з'ясовані. Хоча багато хто вважає, що вони розмежовують хроматинові домени, прямих свідчень цьому практично немає. Найпоказовішою є участь інсуляторів у роботі центрів встановлення імпринтингу. Результати низки недавно опублікованих робіт свідчать про те, що для встановлення імпринтингу суттєвим є вбудовування інактивованого гена в окремий топологічний домен (петлю). В цьому та в багатьох інших випадках інсулятори працюють як архітектурні елементи, які підтримують тривимірну організацію геному. Взаємодія між парами інсуляторів, у яких поряд з CTCF істотну роль відіграє когезин, організує геном у різного роду петлі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*551.231

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Gavrilov A. A. 
Dynamic nature of active chromatin hubs / A. A. Gavrilov, E. S. Philonenko, O. V. Iarovaia, S. V. Razin // Biopolymers and Cell. - 2011. - 27, № 5. - С. 364-368. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*551.231 + Е60*669.32

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
4.

Ioudinkova E. S. 
Folded genome as a platform for the functional compartmentalization of the eukaryotic cell nucleus / E. S. Ioudinkova, A. A. Gavrilov, S. V. Razin // Biopolymers and Cell. - 2014. - 30, № 2. - С. 83-89. - Бібліогр.: 80 назв. - англ.

У низці недавніх робіт продемонстровано тісний взаємозв'язок між просторовою організацією евкаріотичного геному та його функціонуванням. Більш того, стає очевидним, що упакована ДНК сама по собі є важливим, якщо не ключовим, фактором, котрий підтримує внутрішню організацію ядра. Обговорено існуючий стан досліджень у галузі хроматину, акцентуючи увагу на питаннях, пов'язаних з хромосомними територіями, фолдингом і динамікою хроматину, а також хроматиновим доменам, транскрипційним і реплікаційним фабрикам. На основі цього показано, що інтерфазні хромосоми визначають збирання різних ядерних компартментів і створюють підгрунтя для просторової компартменталізації клітинного ядра.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*113.22 + Е0*440.16

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Golov A. K. 
Nucleosomal packaging of eukaryotic DNA and regulation of transcription = Нуклеосомна упаковка евкаріотної ДНК і регуляція транскрипції / A. K. Golov, S. V. Razin, A. A. Gavrilov // Biopolymers and Cell. - 2014. - 30, № 6. - С. 413-425. - Бібліогр.: 211 назв. - англ.

Ядра евкаріотних клітин містять геномну ДНК, лінійні розміри якої у десятки тисяч разів перевищують їх діаметр. Багато в чому такий високий ступінь компактизації забезпечується упаковкою ДНК у хроматин, ключовим етапом якої є намотування ДНК на нуклеосомні глобули. Октамер гістонів, які складають нуклеосомну глобулу, взаємодіє з ДНК за посередництвом електростатичних контактів. ДНК-гістонові взаємодії достатньо міцні і утруднюють доступ до нукчеосомної ДНК багатьох ферментів і транскрипційних факторів. У той же час наявність нуклеосом не перешкоджає проходженню транскрипції та інших процесів, пов'язаних з реалізацією генетичних функцій ДНК. Розглянуто структуру та розмаїття нуклеосом та їх центральну роль у регуляції транскрипції. Увагу приділено значенню міжнуклеосомних взаємодій у забезпеченні доступності геному для транскрипційної машинерії, а також регульованому видаленню нуклеосом з регуляторних елементів і транскрипційних одиниць у процесі елонгації транскрипції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*440.172

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Burdo O. 
Studying the operation of innovative equipment for thermomechanical treatment and dehydration of food raw materials / O. Burdo, I. Bezbah, N. Kepin, A. Zykov, I. Yarovyi, A. Gavrilov, V. Bandura, I. Mazurenko // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2019. - № 5/11. - С. 24-32. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Наведено результати дослідження інноваційного встаткування для комплексної переробки харчової сировини, що надасть можливість реалізувати локальний енергетичний вплив безпосередньо на частинки дисперсного матеріалу, приграничний шар, вологу, що втримується в розчині або капілярах продукту. Проведено аналіз способів обробки харчової сировини, виявлені достоїнства та недоліки. Виявлено, що якість продукту, енерговитрати та вартість в основному визначаються на етапах термічної обробки, сушіння. Проведено дослідження інноваційного встаткування на базі ротаційних термосифонів для випарювання харчових неньютонівських рідин. Розроблено експериментальний стенд і методику досліджень гідродинаміки руху конденсату в конденсаторах ротаційних термосифонів різних конструкцій. Експериментальний стенд є моделлю апарата з ротаційним термосифоном, виконаною зі скла. У результаті досліджень визначено частоту обертання, за якої наступить запирання конденсату відцентровою силою для розгалуженого конденсатора. Наведено результати щодо візуалізації руху пари-конденсату. Проведено дослідження інноваційного встаткування для випарювання харчових неньютонівських рідин за умов НВЧ випромінювання. Експерименти проведено на харчових продуктах і модельних системах. Визначено ступінь підвищення концентрації неводних компонентів. Швидкість випарювання за умов НВЧ випромінювання практично є постійною. Проведено дослідження інноваційного встаткування для сушіння слайсів із фруктів і овочів за умов ІЧ випромінювання. Розроблено експериментальний стенд і методику досліджень. Запропоновано структуру рівняння для розрахунку коефіцієнта масовіддачі. Базу експериментальних даних узагальнено в рівнянні в числах подібності. Рівняння надає можливість розраховувати коефіцієнт масовіддачі з помилкою в межах +- 15 %. Визначено вплив потужності ІЧ випромінювання на кінетику процесу сушіння фруктових і овочевих слайсів. Проведено порівняння експериментальних даних щодо сушіння слайсів за умов НВЧ і ІЧ випромінювання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Burdo O. 
Studying the operation of innovative equipment for thermomechanical treatment and dehydration of food raw materials / O. Burdo, I. Bezbah, N. Kepin, A. Zykov, I. Yarovyi, A. Gavrilov, V. Bandura, I. Mazurenko // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2019. - № 5/11. - С. 24-32. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Наведено результати дослідження інноваційного встаткування для комплексної переробки харчової сировини, що надасть можливість реалізувати локальний енергетичний вплив безпосередньо на частинки дисперсного матеріалу, приграничний шар, вологу, що втримується в розчині або капілярах продукту. Проведено аналіз способів обробки харчової сировини, виявлені достоїнства та недоліки. Виявлено, що якість продукту, енерговитрати та вартість в основному визначаються на етапах термічної обробки, сушіння. Проведено дослідження інноваційного встаткування на базі ротаційних термосифонів для випарювання харчових неньютонівських рідин. Розроблено експериментальний стенд і методику досліджень гідродинаміки руху конденсату в конденсаторах ротаційних термосифонів різних конструкцій. Експериментальний стенд є моделлю апарата з ротаційним термосифоном, виконаною зі скла. У результаті досліджень визначено частоту обертання, за якої наступить запирання конденсату відцентровою силою для розгалуженого конденсатора. Наведено результати щодо візуалізації руху пари-конденсату. Проведено дослідження інноваційного встаткування для випарювання харчових неньютонівських рідин за умов НВЧ випромінювання. Експерименти проведено на харчових продуктах і модельних системах. Визначено ступінь підвищення концентрації неводних компонентів. Швидкість випарювання за умов НВЧ випромінювання практично є постійною. Проведено дослідження інноваційного встаткування для сушіння слайсів із фруктів і овочів за умов ІЧ випромінювання. Розроблено експериментальний стенд і методику досліджень. Запропоновано структуру рівняння для розрахунку коефіцієнта масовіддачі. Базу експериментальних даних узагальнено в рівнянні в числах подібності. Рівняння надає можливість розраховувати коефіцієнт масовіддачі з помилкою в межах +- 15 %. Визначено вплив потужності ІЧ випромінювання на кінетику процесу сушіння фруктових і овочевих слайсів. Проведено порівняння експериментальних даних щодо сушіння слайсів за умов НВЧ і ІЧ випромінювання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Burdo O. 
Development of power-efficient and environmentally safe coffee product technologies / O. Burdo, I. Bezbakh, A. Zykov, S. Terziev, A. Gavrilov, I. Sirotyuk, I. Mazurenko, Yunbo Li // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2020. - № 1/11. - С. 6-14. - Бібліогр.: 23 назв. - англ.

На підставі енергетичного й екологічного аудиту проведено аналіз матеріальних потоків, конверсії енергії, викидів в атмосферу та літосферу під час виробництва розчинної кави. Для підвищення енергоефективності, зниження екологічного навантаження розроблено інноваційні технологічні схеми й устаткування по переробці відходів і виробництву нових кавових продуктів. Проведено експериментальне моделювання: кінетики мікрохвильового екстрагування водорозчинних речовин і масла з кавового шламу; гідравліки плину экстрагента через касети мікрохвильового екстрактора. Експериментальні дані узагальнено у вигляді критериального рівняння. У результаті експериментального моделювання кінетики екстрагування встановлено, що тривалість процесу в мікрохвильовому полі приблизно в 20 разів менше, ніж у термостаті. Дія мікрохвильового поля впливає на швидкість екстрагування більшою мірою, чим температура процесу. Підвищення потужності мікрохвильової енергії підвищує вихід екстрактивних речовин із кавового шламу більш ніж у 2 рази. Визначено технічні характеристики мікрохвильового екстрактора масла. Випробування зразка екстрактора проведено за питомої потужності 180 - 240 Вт/кг у режимі кипіння екстрагенту. Як екстрагент використано етанол (концентрація 93 - 96 %). У результаті випробувань отримано якісне кавове масло, що характеризується вираженим ароматом і смаком кави й інтенсивним темно-коричневим фарбуванням. Розроблено технологічну схему передекстрагування кави зі шламу. Додатковий витяг зі шламу кави водорозчинних екстрактивних речовин, підвищує вихід екстракту на 10 - 12 %. Істотно знижено температурний режим екстрагування, зменшено тривалість і енергоємність процесу. Розроблено інноваційну технологічну схему виробництва рідкого концентрату кави - основи для напоїв на базі кави, готових до безпосереднього вживання. Концентрація сухих речовин становить 50 - 65 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л984.094

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського