Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Baykara D$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
Категорія:    
1.

Baykara D. 
Antimicrobial properties and application of fig seed oil as an additive for chitosan-based films = Антимікробні властивості олії з насіння інжиру як компоненту плівок на основі хітозану / D. Baykara, E. Pilavci, M. Meran, Z. O. Caliskaner // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 2. - С. 289-300. - Бібліогр.: 298 назв. - англ.

Мета дослідження - обгрунтування синергетичного збільшення протимікробної здатності полімеру хітозану, застосовуючи за різних умов олію з насіння інжиру, олію з ядер сливи та абрикосової кісточки. Протимікробну дію олій проти певних видів бактерій оцінювали з/без хітозану за допомогою агарового диска/лунки та спектрофотометричного вимірювання. Виготовляли тонкі плівки хітозану, збагачені оліями, для перевірки як протигрибкових, так і антибактеріальних ефектів, а також у повсякденному застосуванні. Незважаючи на те, що не досягнуто значного ефекту в умовах культури, олія з насіння інжиру окремо або в поєднанні з олією кісточок абрикоса та сливи змогла покращити властивості проти псування плівки хітозану. Хоча скибочки свіжого лимона та банана, обгорнуті лише звичайною харчовою плівкою, продемонстрували повне погіршення стану, плівка хітозану могла суттєво припинити псування. Для цих продуктів, особливо упакованих плівкою хітозану, збагаченою олією з насіння інжиру, спостерігався майже повний захист від мікробного псування. Проведено моделювання для оцінки передбачуваних взаємодій між олійними сполуками та хітозаном. Припускається, що найбільш потенційною сполукою у всіх олійних екстрактах є бензальдегід. За допомогою Н-зв'язку визначено взаємозв'язок між функціональними групами молекули хітозану та бензальдегіду шляхом обчислювального аналізу. Це може бути одним із можливих факторів, що спостерігається в олії з насіння інжиру, а також в інших екстрактах олії, до ефекту псування пакувальної плівки на основі хітозану. Встановлено, що додавання олії з насіння інжиру окремо або в поєднанні з різними екстрактами в харчові упаковки є перспективним із точки зору продовження терміну придатності харчових продуктів на декілька днів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.3 + Л818-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського