Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (4)
Пошуковий запит: (<.>A=Романова З$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 35
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Игнатьев С. М. 
Динамика состояния желетелого макропланктона у берегов Крыма в 1995 - 1999 гг. / С. М. Игнатьев, З. А. Романова, Г. В. Зуев // Экология моря. - Севастополь, 2000. - Вып. 50. - С. 15-18. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Описано соотношение видов и количественное распределение желетелого макропланктона у берегов Крыма весной 1999 г. в сравнении с аналогичным периодом 1995 г. Отмечено увеличение доли аурелии и плеуробрахии при одновременно резком снижении относительной биомассы мнемиопсиса на фоне заметного уменьшения общей биомассы желетелых.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*820*801.631.3 + Е621.13*82

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж66348 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Финенко Г. А. 
Новый вселенец в Черное море - гребневик iBeroe ovata/i Brunguiere / Г. А. Финенко, З. А. Романова, Г. И. Аболмасова // Экология моря. - Севастополь, 2000. - Вып. 50. - С. 21-25. - Библиогр.: 8 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.138*80 + Е60*805.7*803.13

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж66348 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Баженов В. А. 
Інженерна екологія : підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. А. Баженов, В. М. Ісаєнко, Ю. М. Саталкін, В. В. Трофімович, З. М. Романова, В. М. Навроцький. - К. : Книжк. вид-во Нац. авіац. ун-ту, 2006. - 492 c. - (Теорія і практика сталого розв.). - Бібліогр.: с. 490-491. - укp.

Висвітлено концептуальні, методологічні, нормативно-правові, технологічні й етичні засади інженерно-екологічного забезпечення переходу на екологічно чисті моделі виробництва. Розкрито екологічні аспекти інноваційного розвитку, життєвого циклу продукції. Наведено загальнометодологічні підходи та концепції в інженерній екології. Здійснено методологію еколого-господарського балансу територій. Викладено технології запобігання забрудненню навколишнього природного середовища й утворенню відходів виробництва та споживання. Визначено етичні засади інженерно-екологічної діяльності, охарактеризовано екологічний кодекс інженера ХХІ ст. Розглянуто питання екологічної відповідальності та бізнес-етики, корпоративної екологічної етики та культури.

Освещены концептуальные, методологические, нормативно-правовые, технологические и этические основы инженерно-экологического обеспечения перехода на экологически чистые модели производства. Раскрыты экологические аспекты инновационного развития, жизненного цикла продукции. Приведены общеметодологические подходы и концепции в инженерной экологии. Осуществлена методология эколого-хозяйственного баланса территорий. Изложены технологии по предупреждению загрязнения окружающей природной среды и созданию отходов производства и потребления. Определены этические основы инженерно-экологической деятельности, охарактеризован экологический кодекс инженера ХХІ в. Рассмотрены вопросы экологической ответственности и бизнес-этики, корпоративной экологической этики и культуры.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ж692 я73-1 + Б1 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА692230 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Гаевская А. В. 
Паразиты гребневиков - вселенцев в Черное море / А. В. Гаевская, Л. П. Ткачук, З. А. Романова // Экология моря. - 2002. - Вып. 61. - С. 18-20. - Библиогр.: 14 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*836.6:Е621.138

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж66348 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Губарева Е. С. 
Состояние зоопланктонного сообщества Севастопольской бухты после вселения гребневика IBeroe ovataD в Черное море (1999 - 2003 гг.) / Е. С. Губарева, Л. С. Светличный, З. А. Романова, Г. И. Аболмасова, Б. Е. Аннинский, Г. А. Финенко, Л. Бат, А. Кидейс // Мор. екол. журн. - 2004. - 3, № 1. - С. 39-46. - Библиогр.: 26 назв. - рус.


Ключ. слова: Черное море, Севастопольская бухта, зоопланктон, Mnemiopsis leidyi, Beroe ovata, численность, биомасса, многолетние изменения
Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*820*801.631.3:Е6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24491 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Усенко В. О. 
Експрес-аналіз ізомерів ізоамілового спирту бродіння методом газо-твердофазної хроматографії / В. О. Усенко, Н. Е. Фролова, З. М. Романова // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 82-83. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Розроблено оригінальну методику газо-твердофазної хроматографії для поділу ізоамілового спирту бродіння на два ізомери - 2-метил-1-бутанол і 3-метил-1-бутанол. Установлено, що газо-твердофазний варіант хроматографії дає можливість проаналізувати зразки за 2 хв 40 с.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л614.615.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Финенко Г. А. 
Влияние условий питания на скорость потребления и переваривания пищи у лопастного гребневика IMnemiopsis leidyiD / Г. А. Финенко, З. А. Романова, Г. И. Аболмасова, Б. Е. Аннинский, Е. С. Губарева, Л. Бат, А. Кидейс // Мор. екол. журн. - 2005. - 4, № 1. - С. 75-83. - Библиогр.: 18 назв. - рус.


Ключ. слова: Mnemiopsis leidyi, скорость питания, интенсивность фильтрации, время переваривания, Черное море
Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.138*734

Шифр НБУВ: Ж24491 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Карпутіна М. В. 
Використання ультразвуку в технології низькотемпературного розварювання сировини спиртового виробництва / М. В. Карпутіна, В. О. Маринченко, В. Є. Носенко, З. М. Романова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 21-22. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати наукових досліджень з проблеми застосування ультразвуку в технології спирту з метою інтенсифікації процесу термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини.


Ключ. слова: ультразвук, термоферментативна обробка, крохмалевмісна сировина
Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Романова З. М. 
Вплив лазерного випромінювання ультрафіолетового діапазону хвиль на ферментативні процеси у пивоварінні / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 57-58. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу лазерного опромінювання ультрафіолетового діапазону хвиль на активність ферментативних процесів під час затирання зернопродуктів (ЗП) у пивоварінні. Визначено оптимальний час впливу лазерного опромінювання на затори (естрактивні розчини ЗП) для підвищення стабільності пивного сусла та покращання його якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.02

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж71985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Романова З. М. 
Вплив магнітного поля на активність ферментних препаратів / З. М. Романова, В. С. Зубченко, Л. В. Ткаченко, Л. В. Маринченко // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 129-130. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу постійного магнітного поля на амілолітичну активність ферментних препаратів "Термаміл" і "Сан-Супер". Визначено оптимальні значення напруженості постійного магнітного поля та тривалості його дії для підвищення стабільності в разі зростання амілолітичної активності досліджених ферментних препаратів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л870.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Романова З. М. 
Магнітне поле як ефективний фактор інтенсифікації ферментативних процесів / З. М. Романова, В. С. Зубченко, К. Огородник // Харч. пром-сть. - 2007. - № 5. - С. 24-26. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу постійного магнітного поля на зростання активності ферментів солоду в процесі затирання зернопродуктів у пивоварінні. Визначено оптимальні значення напруженості постійного магнітного поля та тривалості його дії для підвищення стабільності пивного сусла та покращання його якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.022

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Финенко Г. А. 
Время переваривания пищи и интенсивность питания личинок гребневика IBMnemiopsis leidyiD A. Agassiz (Ctenophora, Lobata) / Г. А. Финенко, Т. В. Павловская, З. А. Романова, Г. И. Аболмасова, Н. А. Дацык // Мор. екол. журн. - 2008. - 7, № 3. - С. 61-74. - Библиогр.: 13 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.138*334.3*731.6

Шифр НБУВ: Ж24491 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Романова З. М. 
Активація процесу екстрагування пивного сусла магнітним полем / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, К. В. Огородник // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 26-27. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу постійного магнітного поля на активність ферментів солоду у пивоварінні. Визначено тривалість впливу магнітного поля за напруженості 80 кА/м для одержання оптимального вмісту екстрактивних речовин у пивному суслі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.02

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Кошова В. М. 
Визначення кисню в безалкогольних напоях і його вплив на їх стійкість / В. М. Кошова, Н. Е. Фролова, З. М. Романова, Т. В. Дубицька // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 42-43. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Запропоновано визначення кисню в розлитих напоях і досліджено динаміку його вмісту за зберігання та транспортування. Наведено фактори, що запобігають впливу кисню на стійкість готових напоїв.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-1 с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Романова З. М. 
Дослідження пивних дріжджів, які застосовують при зброджуванні у ЦКБА / З. М. Романова, В. Л. Прибильський, Ю. Дарменко // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 59-61. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Зазначено, що сучасне виробництво, оснащене прогресивною технікою, добивається, щоб за рентабельного використання обладнання процеси бродіння та доброджування проходили як можна швидше, одержаний продукт - пиво - був прекрасної якості. Для цього використовують різноманітні раси дріжджів. Досліджено раси 11, F - чеська, 8 а (М).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.031

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Кошова В. М. 
Нові аспекти використання нетрадиційної сировини / В. М. Кошова, З. М. Романова, Т. В. Дубицька // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 57-58. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Запропоновано новий замінник цукру - натуральний продукт Стевіазид, який у 100 - 300 разів солодший цукру, крім того підвищує імунітет, покращує обмін речовин, виводить радіонукліди, який використано у процесі розробки безалкогольного напою профілактичної дії "Чайне диво".


Індекс рубрикатора НБУВ: Л845

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Романова З. М. 
Оптимізування технології пивного сусла шляхом обробки магнітним полем / З. М. Романова, В. С. Зубченко // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 38-41. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено процеси, що відбуваються під час приготування пивного сусла під впливом постійного магнітного поля. Визначено оптимальні значення напруженості постійного магнітного поля та тривалості його дії для підвищення стабільності пивного сусла та на покращання його якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.031

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Романова З. М. 
Приготування пива з використанням ізомеризованого екстракту хмелю / З. М. Романова, А. Є. Мелетьєв, В. Л. Прибильський, В. С. Зубченко, С. О. Сівакова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 29-31. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Зазначено, що використання нової хмелесировини у пивоварінні дозволить одержати пиво високої якості різних сортів із оптимальною специфічною гіркотою, властивим ароматом і смаком, із відмінними фізико-хімічними показниками поряд з економією хмелепродуктів та енергоресурсів у процесі виготовлення пива.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Романова З. М. 
Розробка технології високодисперсних порошків з рослинної сировини для безалкогольних та лікеро-горілчаних напоїв : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.07 / З. М. Романова; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 1999. - 17 c. - укp. - рус.

Дисертацію присвячено експериментальним та теоретичним дослідженням факторів, які впливають на процес отримання високодисперсних порошків з рослинної сировини. Для диспергування плодоовочевої сировини використовували універсальний подрібнювач - аеродинамічний (АД) млин УПРС-012. В харчовій промисловості для диспергування плодоовочевої сировини АД млин використовується вперше. Експериментально визначено оптимальні умови диспергування плодів та овочів з максимальним збереженням біологічно активних речовин рослинної сировини. Встановлено оптимальні режими роботи універсального подрібнювача УПРС-012, де сировина одночасно висушується і диспергується до високодисперсних порошків з розмірами часток, меншими 200 мкм, вологовміст становить 7 - 8%. Для збереження біологічно активних речовин, особливо вітамінів, екстрагування екстрактивних речовин високодисперсних порошків необхідно проводити водно-спиртовим розчином міцністю 30 - 40% протягом 1 - 2 годин. Отримані високодисперсні порошки відповідають вимогам до порошків, що використовують для приготування дієтичних продуктів та продуктів дитячого харчування. Отримано рецептури на безалкогольний газований напій "Горобиновий", слабоалкогольний напій "Вітамінний" та бальзам "Вітамінний".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА306041 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Романова З. М. 
Вплив лазерного опромінення на активацію ферментів солоду при отриманні пивного сусла / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, Р. М. Подаєв // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 20-22. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу лазерного опромінення на активацію ферментів солоду під час затирання зернопродуктів для одержання пивного сусла.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.022-1

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського