Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (11)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Манк В$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 37
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Манк В. В. 
Про існування "нерозчинюючого об'єму" в колоїдних розчинах / В. В. Манк // Укр. хим. журн. - 2000. - 66, № 3-4. - С. 75-76. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розглянуто термодинамічні аспекти існування "нерозчинюючого об'єму" в колоїдних розчинах. Показано, що явище від'ємної адсорбції з водних розчинів зумовлено підвищеним тиском у просторі між частками.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г631

Шифр НБУВ: Ж21854 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Марцин І. І. 
Структурно-сорбційні характеристики українського сапоніту / І. І. Марцин, В. В. Манк, М. І. Лебовка, М. В. Вигорницький // Укр. хим. журн. - 2001. - 67, № 1-2. - С. 98-101. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Одержано ізотерми адсорбції водяної пари та гексану на зразках сапоніту різної глибини залягання Хмельницького родовища. За допомогою створеної програми встановлено, що питома поверхня для сапонітів цього родовища зі збільшенням глибин залягання зменшується. Розрахунок розподілу пор за розмірами також показує, що зі збальшінням глибин залягання сапоніту відбувається зсув характерного максимуму розміру пор (2 - 3 нм) в область менших значень. Порівняння структурно-сорбційних характеристик сапоніту з монтморилонітами свідчить про менш розвинену внутрішню поверхню сапоніту, що пов'язано з особливостями кристалохімічної будови цього мінералу та присутністю анальциму, кількість якого зі збільшенням глибин залягання сапоніту зростає.


Індекс рубрикатора НБУВ: Д334(45Укр3) + Д59(45Укр3)33

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21854 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Фізична хімія : Конспект лекцій для студ. / ред.: В. В. Манк; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2004. - 90 c. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Проаналізовано формування фізичної хімії як науки, її значення, хімічну термодинаміку рівноважних систем. Розглянуто питання застосування другого закону термодинаміки до фазових перетворень, фізичної хімії розчинів, наведено їх загальну характеристику. Висвітлено залежність швидкості хімічних реакцій від температури, описано кінетику гетерогенних процесів.

Проанализированы формирование физической химии как науки, её значение, химическая термодинамика равновесных систем. Рассмотрены вопросы применения второго закона термодинамики к фазовым преобразованиям, физической химии растворов, приведена их общая характеристика. Освещена зависимость скорости химических реакций от температуры, описана кинетика гетерогенных процессов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г5я73-2

Шифр НБУВ: ВА660707 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Фізична хімія : Конспект лекцій для студ. технолог. спец. напряму 0917 "Харчова технологія та інженерія" денної та заочної форм навчання / уклад.: В. В. Манк; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2003. - 92 c. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Розглянуто формування фізичної хімії як науки, основні етапи розвитку, а також предмет і значення даної дисципліни. Основну увагу приділено хімічній термодинаміці рівноважних систем, фізико-хімічному аналізу, фізичній хімії розчинів, хімічній кінетиці та каталізу.

Рассмотрено формирование физической химии как науки, основные этапы развития, а также предмет и значение данной дисциплины. Основное внимание уделено химической термодинамике равновесных систем, физико-химическому анализу, физической химии растворов, химической кинетике и катализу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г5 я73-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА636813 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Воловик Л. С. 
Фізична хімія : підруч. для студ. нехім. спец. вищ. навч. закл. / Л. С. Воловик, С. І. Ковалевська, В. В. Манк, О. М. Мірошников, Г. А. Федоренко; Нац. ун-т харч. технологій. - К. : ІНКОС, Центр навч. л-ри, 2007. - 192 c. - Бібліогр.: с. 177. - укp.

Розкрито зміст основних понять, законів і залежностей хімічної термодинаміки, електрохімії, хімічної кінетики та каталізу. Визначено сутність хімічної рівноваги, показано її залежність від температури. Розглянуто закон Гесса, теплоємність, хімічний потенціал, рівняння ізотерми хімічної реакції. Викладено методи фізико-хімічного аналізу, встановлено загальні умови рівноваги у гетерогенних системах, розглянуто правило фаз Гіббса. Охарактеризовано розчини неелектролітів, описано явища ебуліоскопії, екстракції, кріоскопії. Висвітлено основні положення теорії електролітичної дисоціації, наведено класифікацію електродів, охарактеризовано хімічні джерела енергії, запропоновано методи захисту від корозії. Висвітлено теоретичні уявлення хімічної кінетики, наведено способи визначення порядку реакції, описано механізми гомогенного, ферментативного, гетерогенного каталізу.

Раскрыто содержание основных понятий, законов и зависимостей химической термодинамики, электрохимии, химической кинетики и катализа. Определена сущность химического равновесия, показана его зависимость от температуры. Рассмотрены закон Гесса, теплоемкость, химический потенциал, уравнения изотермы химической реакции. Приведены методы физико-химического анализа, установлены общие условия равновесия в гетерогенных системах, рассмотрено правило фаз Гиббса. Охарактеризованы растворы неэлектролитов, описаны явления эбулиоскопии, экстракции, криоскопии. Освещены основные положения теории электролитической диссоциации, приведена классификация электродов, охарактеризованы химические источники энергии, рассмотрены методы защиты от коррозии. Рассмотрены теоретические представления химической кинетики, приведены способы определения порядка реакции, описаны механизмы гомогенного, ферментативного и гетерогенного катализа.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г5 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА695406 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Мельник Л. М. 
Eфективність дії природних дисперсних мінералів в очищенні водно-спиртових розчинів / Л. М. Мельник, В. В. Манк, І. І. Марцін // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2004. - № 15. - С. 23-25. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Доведено ефективність дії натуральних дисперсних мінералів в процесі очистки водно-спиртових розчинів. Найефективнішими мінералами визнано палигорськіт і гідрослюду. Проведено порівняння аналізів очистки розчинів палигорськітом, гідрослюдою й активним вугіллям.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Мельник Л. Н. 
Экологические аспекты использования природных адсорбентов в спиртовой промышленности / Л. Н. Мельник, В. В. Манк, В. Ю. Третинник // Екологія довкілля та безпека життєдіяльн. - 2004. - № 5. - С. 64-67. - Библиогр.: 10 назв. - рус.

Досліджено можливість використання природного мінералу палигорськіту для очистки спиртових розчинів від важких металів. За допомогою термопрограмованої десорбції з мас-спектрометричним аналізом доведено екологічну безпеку адсорбенту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23889 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Кулик В. О. 
Сучасні способи рафінування соняшникової олії / В. О. Кулик, В. В. Манк // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 19-20. - укp.

Проаналізовано харчові технології рафінування соняшникової олії. Наведено порівняльні результати лабораторних досліджень ефективності різних вітчизняних та зарубіжних вибільних глин. Зроблено висновок, що під час вибору процесу рафінування олій у кожному конкретному випадку треба оцінювати якість продукту та економічну доцільність технології.


Ключ. слова: рафінування, олія, мезга, абсорбенти, активні глини, дисперсні мінерали
Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.323.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Мельник Л. М. 
Зневоднення водно-спиртових розчинів цеолітами / Л. М. Мельник, В. В. Манк, Н. О. Стеценко // Укр. хим. журн. - 2004. - 70, № 11-12. - С. 91-94. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Досліджено можливість використання природних цеолітів для зневоднення водно-спиртових розчинів. Показано вибіркову поглинальну здатність води з водно-спиртових розчинів морденітом і клиноптилолітом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Г583.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21854 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Манк В. В. 
Використання природних мінеральних сорбентів для очищення цукрових розчинів / В. В. Манк, О. М. Мірошников, Н. О. Стеценко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 65-67. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Досліджено особливості адсорбційного поглинання барвних речовин цукрового виробництва природними дисперсними мінералами та встановлено оптимальні умови проведення адсорбційного процесу.


Ключ. слова: адсорбція, барвні речовини, природні дисперсні мінерали, ізотерми адсорбції, кінетика адсорбції
Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Мельник Л. М. 
Використання гідрослюди для адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів / Л. М. Мельник, В. В. Манк // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 112-114. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Доведено ефективність використання гідрослюди для адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів від домішок. Досліджено сорбційну здатність гідрослюди щодо альдегідів, естерів, вищих спиртів за різних умов очищення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.07

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Щегров Л. Н. 
Азотные удобрения. Пути производства аммиачной селитры улучшенного качества / Л. Н. Щегров, В. В. Манк, И. Н. Новиков, Н. М. Антрапцева // Хім. пром-сть України. - 2004. - № 6. - С. 9-10. - Библиогр.: 9 назв. - рус.

Стисло розглянуто можливості використання нових хіміко-технологічних рішень виробництва аміачної селітри, що дозволяє одержувати добрива більш високої якості та поліпшити екологічні умови виробництва.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л321

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Захарченко Т. М. 
Вплив електромембранної активації на властивості екстрагента для екстрагування сахарози із бурякової стружки / Т. М. Захарченко, М. П. Купчик, В. В. Манк, О. І. Сидорченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 12-13. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено вплив електромембранної активації (ЕМА) водних розчинів на фізико-хімічні властивості екстрагента для вилучення цукрози. Встановлено залежність ЕМА знижувати в'язкість екстрагентів, що є важливим в інтенсифікації процесів екстрагування цукрози.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.15-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Матко С. В. 
Дослідження адсорбції колоїдних речовин яблучного соку палигорськітом / С. В. Матко, В. В. Манк, Л. М. Мельник, Н. А. Жестерева // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 50-53. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Вивчено можливість і визначено оптимальні технологічні параметри використання природного дисперсійного мінералу палигорськіту в технології прояснення яблучного соку. Встановлено, що в обробленому соку найсуттєвіше зменшується кількість колоїдних речовин, насамперед пектинів, у порівнянні з контролем. Це дає підстави припустити, що саме адсорбція пектинових речовин поверхнею сорбенту сприяє проясненню соку.


Ключ. слова: палигорськіт, адсорбція, яблучний сік, колоїди, пектинові речовини
Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.92/99

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Матко С. В. 
Дослідження адсорбції пектинових речовин яблучного соку природними мінералами / С. В. Матко, В. В. Манк, Л. М. Мельник, Н. А. Жестерева, З. П. Мельник // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 61-63. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Вивчено можливість і підібрано оптимальні технологічні параметри використання природних дисперсних мінералів палигорськіту та гідрослюди у процесі виробництва проясненого яблучного соку. Встановлено, що в обробленому соку зменшується кількість пектинових речовин у порівнянні з контролем.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.92/99

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж71985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Башта А. О. 
Ізоелектрофоретичне фокусуюче розділення крохмального гідролізату з пшениці / А. О. Башта, В. В. Манк, В. А. Лагода // Харч. пром-сть. - 2007. - № 5. - С. 13-15. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Запропоновано ефективний ізоелектрофоретичний фокусувальний метод очищення та розділення крохмальних гідролізатів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л852

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Ткачук Н. А. 
Очищення питної води від іонів заліза природними адсорбентами / Н. А. Ткачук, Л. М. Мельник, В. В. Манк, С. І. Усатюк, З. П. Мельник, О. С. Марценюк // Екологія довкілля та безпека життєдіяльн. - 2007. - № 5. - С. 66-68. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати досліджень процесів поглинання іонів заліза природними дисперсними мінералами: палигорськітом і морденітом. Запропоновано оптимальні технологічні параметри очищення питної води від іонів заліза та науково обгрунтовано механізм іонообміну, показано відсутність появи нових сполук після взаємодії води і адсорбентів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Н761.104

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23889 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Мельник Л. М. 
Регенерація природного морденіту і синтетичного цеоліту NaX для повторного використання в зневодненні водно-спиртових розчинів / Л. М. Мельник, В. В. Манк, Г. М. Біла, Н. А. Ткачук // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 53-56. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено можливість багаторазового використання морденіту для зневоднення водно-спиртових розчинів регенерацією водяною парою або діоксидом вуглецю. Встановлено оптимальні параметри регенерації морденіту. Порівняно адсорбційні властивості морденіту та синтетичного цеоліту NaX після багаторазового використання у зневодненні спиртових розчинів. Доведено перевагу механічної стійкості морденіту над стійкістю синтетичного цеоліту NaX.


Ключ. слова: адсорбція, регенерація, механічна стійкість адсорбентів зневоднення водно-спиртових розчинів, природні дисперсні мінерали
Індекс рубрикатора НБУВ: Г544.325 + Л293.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Манк В. В. 
Розроблення емульсійних продуктів підвищеної біологічної цінності / В. В. Манк, Л. В. Пешук, І. Г. Радзієвська // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 42-45. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Установлено груповий та жирнокислотний склади харчових фосфоліпідів. Досліджено комплексні емульгувальні та стабілізувальні властивості фосфоліпідів і високомолекулярних поверхнево-активних речовин поліцукридної природи. Розроблено рецептури продуктів на основі прямої емульсії та вивчено їх властивості у процесі зберігання.


Ключ. слова: фосфоліпіди, жирні кислоти, емульсія, майонез, поверхнево-активні речовини (ПАР)
Індекс рубрикатора НБУВ: Л812.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Манк В. В. 
Сорбційні властивості полісахаридів / В. В. Манк, А. М. Дорохович, В. І. Оболкіна, О. О. Гавва // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 45-49. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено особливості адсорбції води харчовими полісахаридами. Показано, що поглинання води лабільними гідрофільними матеріалами відбувається послідовно з їх набуханням у декілька стадій, кожну з яких можна описати відомими рівняннями адсорбції. Одержані дані дозволяють прогнозувати поводження гідроколоїдів у процесі складання композицій для різних кондитерських виробів.


Ключ. слова: адсорбція, активність води, полісахариди, гідроколоїди, камеді рожкового дерева, тара, гуару, ксантану, модифіковані крохмалі
Індекс рубрикатора НБУВ: Л86-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського