Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (8)Книжкові видання та компакт-диски (37)
Пошуковий запит: (<.>U=Л874.1$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 34
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Запорожець О. А. 
Застосування твердофазного редокс-реагенту для тест-оцінки загальної антиоксидантної активності рослинних об'єктів / О. А. Запорожець, О. А. Крушинська, Н. О. Ліпковська, В. М. Барвінченко // Фармаком. - 2006. - № 1-2. - С. 51-58. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Запропоновано методологічні підходи до створення і застосування тест-систем для визначення загальної антиоксидантної активності рослинних об'єктів. Розроблений на основі адсорбованого на кремнеземі макроциклічного комплексу Cu(II) твердофазний редокс-реагент було застосовано як індикаторний порошок для експрес-аналізу чаїв та червоних вин. Високі коефіцієнти кореляції між антиоксидантною активністю, визначеною за запропонованою тест-методикою та загальним вмістом поліфенолів у досліджуваних об'єктах, підтверджують її придатність для оцінки даного інтегрального показника якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11 + Л874.12-1с + Л983-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Аристова Н. И. 
Определение массовой концентрации глицерина в сухих столовых виноматериалах / Н. И. Аристова, В. Г. Гержикова, Т. А. Жилякова, Э. П. Панова // Уч. зап. Тавр. нац. ун-та им. В. И. Вернадского. Сер. Биология, химия. - 2009. - 22, № 1. - С. 139-144. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Отмечено, что определение глицерина фотоколориметрическим методом в виноматериалах и модельных системах можно использовать для контроля качества выпускаемой продукции. Установлено, что пониженный уровень глицерина в готовом столовом виноматериале может свидетельствовать о разбавлении сусла перед ферментацией.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1-1 с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70795/Биол. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Толстенко Д. П. 
Розробка методики визначення оптимальної схеми обробки білих столових виноматеріалів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.07 / Д. П. Толстенко; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2002. - 18 c. - укp.

Розроблено методику визначення оптимальної схеми обробки білих столових виноматеріалів проти необоротних колоїдних помутнінь на підставі вивчення трансформації комплексу біополімерів (КБ). Проведено систематизацію КБ білих столових виноматеріалів, виділено п'ять їх типів залежно від співвідношення компонентів. Досліджено вплив технологічних прийомів виробництва вина на формування типу КБ. Розглянуто трансформацію КБ білих столових виноматеріалів у процесі їх обробки, встановлено взаємозв'язок між типом КБ та оптимальною схемою обробки виноматеріалу для ліквідації необоротних колоїдних помутнінь. Розроблено алгоритм вибору оптимальної схеми та доз обклеєних речовин для обробки білих столових виноматеріалів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА318394 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Носик О. С. 
Розробка методики виявлення фальсифікації столових сухих марочних вин : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.07 / О. С. Носик; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.

Наведено результати досліджень стосовно методики виявлення фальсифікації марочних вин на підставі системи показників, що характеризують ординарні та марочні столові сухі виноматеріали та вина. Моделювання процесу визрівання дозволило встановити і математично довести взаємозв'язок між показниками хімічного складу і фізико-хімічних властивостей з тривалістю витримки зразків (коефіцієнт кореляції 0,75). За результатами проведених досліджень встановлено абсолютні значення і діапазони варіювання фізико-хімічних показників, їх розрахункових співвідношень для різних категорій зразків. Визначено та систематизовано показники, які є найбільш вагомими для диференціації ординарних і марочних вин. Вперше запропоновано систему показників для експертної оцінки вин, яка дозволяє з високим ступенем достовірності (90 %) проводити їх ідентифікацію, також запропоновано формулу розрахунку інтегрального показника витримки (ІПВ), яка враховує фактичні та базові значення показників, їх інформативність для ідентифікації зразків. Розраховано значення ІПВ для марочних білих і червоних вин. Запропоновано схему проведення ідентифікації вин різних категорій.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1-7 + Р123.15

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА310945 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Шарапова Т. О. 
Розробка методів оцінки і способу активації таніну для стабілізації білих столових виноматеріалів : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / Т. О. Шарапова; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2004. - 18 c. - укp.

Вперше виявлено показники якості препарату таніну, які обумовлюють його стабілізувальну дію - тип структури, його масову частку та реакційноздатних гідроксильних груп, відсутність домішок елаготаніну, мутність розчину, встановлено їх оптимальні значення. Показано, що максимальною стабілізувальною дією характеризується препарат галотаніну, що містить не менше ніж 80 % танінів з масовою часткою вільних гідроксильних груп 15 - 20 % від маси препарату. Обгрунтовано модель взаємодії білків вина з конденсованими і гідролізованими танінами, створену з урахуванням особливостей хімічної будови даних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА332984 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Храмченкова І. В. 
Розробка системи контролю процесу визрівання ординарних білих міцних виноматеріалів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.07 / І. В. Храмченкова; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА310429 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Білько М. В. 
Розробка технологічних прийомів формування сортового аромату при виробництві столових виноматеріалів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.07 / М. В. Білько; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.

Наведено результати теоретичних і практичних досліджень якісного складу та кількісного вмісту ароматоутворювальних сполук, які беруть участь в утворенні сортового аромату столових виноматеріалів, виготовлених із сортів винограду Аліготе, Ркацителі, Рислінга рейнського та Каберне-Совіньон. Виявлено діапазони варіювання їх концентрацій і співвідношень під час виробництва столових виноматеріалів. Створено математичні моделі сортового аромату столових виноматеріалів, які характеризують взаємозв'язок між числами аромату і кількісним вмістом ароматоутворювальних сполук. Виявлено технологічні прийоми виробництва столових виноматеріалів, які сприяють їх отриманню з характерним сортовим ароматом. Встановлено режими використання ферментного препарату "Новоферм 12" під час виробництва столових виноматеріалів. Науково обгрунтовано вибір технологічної схеми виробництва столових сортових виноматеріалів, який передбачає визначення масової концентрації терпенових спиртів у винограді в період його технічної зрілості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА311008 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Гемаєв Х. З. 
Удосконалення технології виробництва білих столових вин на основі використання препаратів деревини дуба : Автореф. дис... канд. техн. наук / Х. З. Гемаєв; Нац. ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2007. - 18 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА350365 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Ткаченко О. Б. 
Наукові основи вдосконалення технології білих столових вин шляхом регулювання окислювально-відновних процесів їх виробництва : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.05 / О. Б. Ткаченко; Нац. ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2010. - 44 c. - укp.

Вперше сформульовано та теоретично обгрунтовано механізм окисно-відновних процесів у виробництві білих столових вин, який полягає в лінійному вільнорадикальному окисненні компонентів вина за участі семихінонного аніон-радикулу, супероксид аніон-радикулу, гідроксильного та перекисного радикалів. Запропоновано новий підхід до оцінювання окисненості білих столових виноматеріалів, який базується на системі показників, що включає значення оптичної густини за довжиною хвилі 420 нм, масової концентрації титрованих кислот, фенольних речовин, процианідинів, альдегідів, терпенових спиртів, складних ефірів. Експериментально обгрунтовано та кількісно визначено антиокиснювальний ефект інгібіторів ОВ-процесів у виноматеріалах, розраховано формулу сумарного антиокиснювального ефекту, визначено його оптимальний діапазон.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА377247 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Геок В. М. 
Удосконалення технології напівсухих і напівсолодких столових вин на основі недобродів : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / В. М. Геок; Нац. ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2009. - 20 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА366579 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Ткаченко Д. П. 
Удосконалення технології червоних столових вин на основі використання вуглекислотної мацерації : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.05 / Д. П. Ткаченко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2010. - 20 c. - укp.

Вперше запропоновано комплексний підхід до процесу виробництва виноматеріалів. Визначено та науково обгрунтовано вимоги щодо винограду, його асортимент та алгоритм оцінки на придатність до вуглекислотної мацерації. Встановлено визначальний вплив механічного складу та властивостей винограду на якість виноматеріалів. Розроблено спосіб одержання молодого ординарного столового червоного вина на базі використання вуглекислотної мацерації та пристрій для його реалізації.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.12

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА375264 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Білько М. В. 
Удосконалення технології білих столових вин з використанням антиоксидантів / М. В. Білько, А. І. Тенетка // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 36-41. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Наведено результати досліджень з визначення оптимальної комбінації антиоксидантів, яка підвищує ступінь відновленості виноматеріалу та покращує якість білих столових вин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Сабадашка М. 
Якісний і кількісний склад поліфенолів у концентраті червоного сухого виноградного вина марки Каберне-Совіньйон / М. Сабадашка, А. Гнатуш, Н. Сибірна // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2014. - Вип. 65. - С. 77-85. - Бібліогр.: 36 назв. - укp.

Розроблено метод одержання концентрату природного поліфенольного комплексу зі сухого червоного виноградного вина й ідентифіковано його якісний і кількісний склад. Відмічено, що масова концентрація фенольних сполук у досліджуваному концентраті становила 59 г/л, зокрема, полімерних сполук і 40 г/л і мономерів і 19 г/л. Основними компонентами були кафтарова, каутарова та галова кислоти, кверцетин і катехіни. Дані сполуки є потужними антиоксидантами, завдяки чому пригнічують розвиток оксидативного стресу, який є ключовою ланкою розвитку порушень у патогенезі багатьох захворювань серцево-судинної та імунної систем, а також за умов радіаційного ураження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.12-1 с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Nakov G. 
Impact of the kind of wine storage on chemical and physical characteristics of the Vranec wine = Вплив способу зберігання на фізико-хімічні характеристики вина Вранац / G. Nakov, D. Damjanovski, V. Pavlova, D. Nedelkoska, L. Necinova, N. Ivanova, S. Damyanova, O. Gubenia // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 2. - С. 271-280. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.12-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
15.

Тенетка А. І. 
Удосконалення технології рожевих столових виноматеріалів з використанням антиоксидантів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.05 / А. І. Тенетка; Нац. ун-т харч. технологій. - Київ, 2015. - 20 c. - укp.

Мета дослідження - удосконалення технології рожевих столових виноматеріалів регулюванням в них окисно-відновних процесів за допомогою антиоксидантів. Визначено показники якості рожевих столових виноматеріалів, які характеризують їх неокиснений стан. Визначено також ефективність дії антиоксидантів у процесі виробництва рожевих столових виноматеріалів. Обгрунтовано їх дозування та оптимальні комбінації; технологічні прийоми та параметри виробництва рожевих столових виноматеріалів неокисненого типу; вибір матеріалів стабілізувальної дії для стабілізації рожевих столових виноматеріалів за мінімізації змін у їх антоціан-фенольному комплексі. Встановлено вплив антиоксидантів на динаміку окисно-відновних характеристик рожевих столових виноматеріалів у процесі зберігання. Розроблено нормативну документацію на виробництво рожевих столових виноматеріалів неокисненого типу з використанням антиоксидантів та проведено її апробацію за виробничих умов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА418553 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Бабич І. М. 
Дослідження малопоширених сортів винограду в Україні / І. М. Бабич, А. М. Куц, Н. В. Полешко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 5. - С. 219-224. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено якісні показники малопоширених сортів червоного винограду Голубок (Закарпатська область) і Темпранільйо (Миколаївська область) та їх придатність для виробництва червоних столових сортових вин. Визначено органолептичні та фізико-хімічні показники винограду, а також виноматеріалів, виготовлених із зазначених сортів винограду. Досліджувані малопоширені сорти винограду в Україні визначають, головним чином, органолептичні якості виноматеріалу - від ароматів і тонів у букеті до спирту, кислотності і танінів - у смакові.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.12-3 + П26-36

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Ткаченко О. Б. 
Особенности ароматов белых вин из автохтонных сортов винограда Западной Европы и Украины / О. Б. Ткаченко, О. В Тринкаль // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2015. - № 2/10. - С. 40-45. - Библиогр.: 16 назв. - рус.

Рассмотрен вопрос актуальности использования местных сортов винограда для производства локальных вин. Приведены статистические данные о распространении аборигенных сортов в странах Западной Европы и Украины. Изучен ароматический комплекс белых сухих вин из автохтонных сортов винограда Испании, Италии, Греции, Украины. Построены органолептические профили, определены и оценены главные дескрипторы исследуемых вин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.11-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Лопухова М. А. 
Якість соку та вина з винограду Ароматний та Каберне Совіньйон за обробки лози біопрепаратом АгроМар / М. А. Лопухова, О. Б. Паузер, І. П. Якуба, М. М. Артюх // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 4. - С. 42-50. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Мета роботи - з'ясувати вплив обробки рослин винограду біопрепаратом агромар на сік виноматеріалів та вина сортів Ароматний та Каберне Совіньон. Препарат агромар - біофугіцид на основі Trichoderma lignorum, що володіє потрійним біологічним спектром дії: біозахист, біостимуляція і біодобриво. Дослідження проводили в 2016 - 2017 рр. у виноградниках і лабораторії фізіології відділу розмноження ННЦ "ІВіВ ім. В. Є. Таїрова". Польові досліди проводили на технічних сортах Ароматний та Каберне Совіньон. У період вегетації дослідні кущі обприскували розчином агромару за концентрації 0,3 л/10 л води (дрібнодисперсне обприскування), 4 рази. Збір урожаю проводили в першу декаду вересня. Цукристість соку винограду визначали за методом Бертрана. Кислотність - титрометричним методом. Вино виготовлено на базі винзаводу Інституту ім. В. Є. Таїрова. Вміст металів визначали за допомогою методу атомноабсорбційної спектрофотометрії. Показано, що обробка агромаром підвищує якість соку, а саме: підвищення цукристості та зниження кислотності протягом 2-х років у обох сортів, як у білому з винограду Ароматний, так і червоному з Каберне Совіньйон. Обробка агромаром покращує органолептичні показники якості вина і колір, смак та аромат, які підвищують дегустаційну оцінку білого вина на 0,1 бала, червоного - на 0,6 та 1,0 бали у 2016 та 2017 рр., відповідно. Обробка біопрепаратом підвищує вміст заліза та марганцю у білому вині з винограду Ароматний та червоному вині з винограду Каберне Совіньйон, а також знижує до двох разів вміст важких металів цинку та міді. Висновки: можна стверджувати, що біопрепарат агромар позитивно впливає на якість соку та вина, а також покращує мікроелементний склад вина.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1/9-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Білько М. В. 
Удосконалення технології червоних столових вин підвищеної біологічної цінності / М. В. Білько, О. В. Циганкова // Харч. пром-сть. - 2017. - № 21. - С. 74-81. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Представлено результати дослідження фенольного комплексу червоних сухих столових вин, виготовлених з використанням різних технологічних схем переробки винограду сортів Сіра, Санджовезе, Пті Вердо. Проведено порівняльний аналіз фізико-хімічних показників і технологічного запасу фенольних сполук винограду; кількісного та якісного складу сполук фенольного комплексу в сортових і купажних винах, виготовлених за схемами з використанням збідненої м'язги. Встановлено можливість підвищення біологічної цінності столових вин завдяки використанню додаткової збідненої м'язги та купажуванню виноматеріалів різних сортів з більшим біологічним потенціалом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.12

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Токар А. Ю. 
Формування якості некріплених суничних виноматеріалів за використання різних рас дріжджів / А. Ю. Токар, І. В. Гайдай, О. Ю. Юшина, В. І. Войцехівський // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2018. - 24, № 6. - С. 179-187. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 


...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського