Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (9)Книжкові видання та компакт-диски (40)
Пошуковий запит: (<.>U=Л815.3$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Бойко В. В. 
Установка для обработки текучих продуктов при помощи комплекса высоковольтных импульсных воздействий и результаты исследований / В. В. Бойко, А. Н. Тур, Л. С. Евдошенко, В. М. Иванов, А. И. Зароченцев, В. В. Рудаков, А. И. Божков // Техн. електродинаміка. - 2001. - № 4. - С. 59-63. - Библиогр.: 11 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14164 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
2.

Сукманов В. А. 
Сверхвысокое давление в пищевых технологиях. Состояние проблемы : Моногр. / В. А. Сукманов, В. А. Хазипов; Донец. гос. ун-т экономики и торговли им. М.Туган-Барановского. - Донецк, 2003. - 167 c. - Библиогр.: 341 назв. - рус.

Проанализировано проблему использования сверхвысокого давления в пищевых технологиях. Приведены результаты исследований обработки жидких, желеобразных и твердых продуктов. Рассмотрены физико-химические аспекты метода обработки продуктов питания сверхвысоким давлением и особенности его воздействия на микроорганизмы и ферменты. Освещены механизмы воздействия сверхвысокого давления на биологические структуры и объекты. Описаны различные технологические процессы обработки продуктов питания сверхвысоким давлением.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.31

Шифр НБУВ: ВА635235 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Капліна Т. В. 
Прогресивні технології продуктів харчування з використанням електромагнітних полів : монографія / Т. В. Капліна; Укоопспілка, Полтав. ун-т спожив. кооп. - Полтава, 2008. - 212 c. - укp.

Висвітлено питання використання електромагнітних полів (ЕМП) у технологіях продуктів харчування. Розглянуто вплив ЕМП різного діапазону на біологічні системи: воду, мікроорганізми, продукти харчування. Розкрито сутність одного з різновидів електромагнітного поля - вихрового шару феромагнітних частинок (ВШФЧ). Проаналізовано експериментальні дані впливу ВШФЧ і ЕМП на воду та мікроорганізми пшеничного борошна, а також результати біологічного дослідження даного впливу на органи щурів, що вживали в їжу такі продукти. Запропоновано технології виробництва продуктів з використанням ВШФЧ і ЕМП.

Освещены вопросы использования электромагнитных полей (ЭМП) в технологиях продуктов питания. Рассмотрено влияние ЭМП разного диапазона на биологические системы: воду, микроорганизмы, продукты питания. Раскрыта сущность одной из разновидностей электромагнитного поля - вихревого слоя ферромагнитных частиц (ВСФЧ). Проанализированы экспериментальные данные влияния ВСФЧ и ЭМП на воду и микроорганизмы пшеничной муки, а также результаты биологического исследования данного влияния на органы крыс, употреблявших в пищу такие продукты. Предложены технологии производства продуктов с использованием ВСФЧ и ЭМП.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА703460 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Нога И. В. 
Кинетика деградации биомолекул под действием высокого давления и температуры / И. В. Нога, В. М. Шаталов, В. А. Сукманов // Физика и техника высоких давлений. - 2004. - 14, № 2. - С. 74-85. - Библиогр.: 27 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л813 + Л815.31

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14388 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Вишневський І. М. 
Впровадження технологій радіаційної пастеризації та консервації продуктів харчування / І. М. Вишневський, В. І. Сахно, С. П. Томчай, А. Г. Зелинський, О. В. Сахно // Наука та інновації. - 2005. - 1, № 3. - С. 51-61. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

У 2004 р. НАН України започаткувала інноваційний проект "Впровадження технологій радіаційної пастеризації та консервації продуктів харчування" з метою впровадження в Україні технологій променевої пастеризації та консервації продуктів харчування для запобігання втрат продуктів при зберіганні та захисту споживачів від інфекційних захворювань. Наведено результати проведених досліджень фізико-технічних і технологічних розробок для впровадження сучасних радіаційних технологій у харчове виробництво України. Запропоновано технічні і технологічні рішення їх реалізації. Проаналізовано економічні показники виробництва з використанням радіаційних технологій і перспективи розширення мережі виробництв за рахунок конверсії, наприклад, оборонних підприємств чи промислових організацій з інших галузей. Міжнародні організації (ООН, ВООЗ) рекомендують залучати опромінення продуктів харчування як важливі і ефективні заходи запобігання виникненню і поширенню інфекційних захворювань та епідемій. Умовою поширення цих технологій є створення спеціальних промислових технологічних ліній (установок) і нормативної документації на виробництво продуктів харчування. Наведено характеристики створених за сприяння інноваційного проекту технічних засобів для реалізації промислових технологічних ліній виробництва з використанням опромінювання. Досліджено та розроблено найбільш ефективні способи їх використання. Наведено результати промислового випробування нових технологій і перспективні шляхи їх впровадження у виробництво України.


Ключ. слова: радіаційна установка, харчові продукти, пастеризація, пікохвильова обробка, технологія
Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.38

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Юрчик Г.  
Мікрохвильові технології: термоелектричний вимірювач різниці температур на вході - виході калориметричного НВЧ навантаження / Г. Юрчик // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2009. - № 638. - С. 33-35. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Розглянуто мікропроцесорний термоелектричний вимірювач різниці температур із функцією його періодичного автокалібрування безпосередньо за умов експлуатації з вилученням складної та неефективної традиційної операції демонтажу первинного термоперетворювача з місця установки, який запропоновано для застосування в системі автоматичного керування мікрохвильовим технологічним процесом обробки рідинних речовин (продуктів) у калориметричному НВЧ навантаженні.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3 + В361.53

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Саєнко С. Ю. 
Геометричне моделювання рефлекторів теплотехнічних установок : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.01.01 / С. Ю. Саєнко; Тавр. держ. агротехнол. ун-т. - Мелітополь, 2009. - 20 c. - укp.

Вперше одержано геометричне доведення припустимості розрахунків теплотехнічного устатування з циліндричними рефлекторами та приймачами тепла з використанням методів "пласкої задачі", що дозволило суттєво спростити методику розрахунку циліндричних відбивальних систем. Запропоновано новий ефективний метод розрахунків профілів рефлекторів фокусувальних систем, які забезпечують заданий розподіл теплоти на робочих поверхнях складної геометрії. Даний метод побудовано на базі аналізу геометеричної моделі поширення теплових процесів у робочій камері без урахування втрат частини енергії на поглинання середовищем. Проведено оцінювання впливу на форму рефлекторів втрат частини теплової енергії на випромінювання у навколишнє середовище, який виявився незначним, що дозволило не враховувати дані втрати та суттєво спростити задачу. Запропоновано новий експрес-метод визначення щільності розподілу теплового потоку на робочих поверхнях устаткування, що базується на фотографуванні та комп'ютерній обробці цифрових фотографій, експериментально підтверджено його ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.37-5-02

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА362963 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Чук В. В. 
Застосування електротехнологій для комплексної переробки яблучної сировини : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / В. В. Чук; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2004. - 16 c. - укp.

Проведено теоретичні та експериментальні дослідження підвищення ефективності комплексної переробки яблучної сировини шляхом застосування електротехнологічних процесів імпульсного електроплазмолізу яблучної тканини та електромембранної підготовки екстрагента для вилучення пектинових речовин з яблучних вичавок. З'ясовано, що за встановлених ефективних параметрів імпульсної електрообробки яблучної сировини вихід яблучного соку після пресування плазмолізованої мезги зростає до 20 %. Виявлено, що використання біполярної мембрани МБ-3 з покращаними електрохімічними характеристиками, глибоко пом'якшеної води та удосконалених гідродинамічних режимів забезпечує підвищення ефективності процесу електромембранної підготовки екстрагента та економії витрат електроенергії. Розроблено апаратурно-технологічну схему комплексної переробки яблучної сировини з застосуванням електротехнологій, обгрунтовано її економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1 + Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА330877 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Лебединець І. В. 
Підвищення ефективності процесів та обладнання для теплової обробки харчових продуктів ІЧ-випромінюванням : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / І. В. Лебединець; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2003. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.37

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА323716 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Гаркуша В. Б. 
Розробка і дослідження установки для обробки продуктів харчування надвисоким тиском : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / В. Б. Гаркуша; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2002. - 20 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.31-5-01

Шифр НБУВ: РА321727 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Василів В. П. 
Розроблення та застосування способу електрогідравлічної інтенсифікації процесів харчових виробництв : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / В. П. Василів; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2005. - 20 c. - укp.

Досліджено вплив параметрів електрогідравлічної обробки (ЕГО) (напруги розряду, кількості розрядів) на фізико-хімічні властивості крохмалю, дифузійного соку, водно-вапняної суспензії. Установлено, що ЕГО дозволяє одержати зерновий крохмаль, звільнений від мінеральних речовин, білків та зв'язаних жирів, сприяє покращанню чистоти дифузійного соку, зниженню його мікробіологічної забрудненості, підвищенню якості водно-вапняної суспензії завдяки підвищенню його активності, дисперсності, питомої електропровідності та вивільненню вапна, яке перебувало у зв'язаному стані. Доведено ефективність використання активованої водно-вапняної суспензії для інтенсифікації процесів очистки соків бурякоцукрового виробництва.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА335634 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Маринін А. І. 
Розроблення та застосування імпульсного електрогідравлічного способу оброблення сировини рослинного походження : автореф. дис... канд. техн. наук / А. І. Маринін; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2007. - 21 c. - укp.

Досліджено вплив режимів електрогідравлічної обробки на зміну параметрів сокостружкової суміші, дифузійного соку, суспензії цикорію. Встановлено, що дія електрогідравлічної обробки на сокостружкову суміш дозволяє одержати дифузійний сік з покращеними якісними показниками, що дає можливість проводити процес екстрагування в області знижених температур. Пояснено зменшення контамінаційної мікрофлори. Досліджено вплив режимів електрогідравлічної обробки на суспензії цикорію з метою одержання фруктозо-олігосахаридних сумішей. Доведено ефективність використання електрогідравлічного плазмолізатора для обробки сокостружкової суміші й одержання дифузійного соку.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА354888 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Українець А. І. 
Розроблення технологій та апаратури для подовження терміну зберігання харчових продуктів : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.12 / А. І. Українець; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 1999. - 44 c. - укp. - рус.

Дисертацію присвячено розробленню технологій та апаратури для подовження терміну зберігання харчових продуктів з дослідженням можливих механізмів впливу на клітини мікроорганізмів. Досліджено більшість електрофізичних методів оброблення харчових продуктів: ультразвукове та ультрафіолетове опромінення, електричне низько-та високовольтне оброблення постійним та змінним струмом, магнітно-імпульсне поле великих потужностей, електроіскровий метод. Запропоновано, розроблено і впроваджено технології безконтактного високовольтного оброблення рідких харчових продуктів в потоці та магнітно-імпульсного оброблення харчових продуктів в контейнерах. Запропоновано критеріальне рівняння, яке дозволяє оцінити значення коефіцієнта масоперенесення мікроорганізмів в потоці; критеріальне рівняння, за допомогою якого можна визначити коефіцієнт магнітодифузії. Запропоновано математичну модель процесу магнітно-імпульсного оброблення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА305756 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Левченко О. В. 
Удосконалення електротехнологічної дії на мікроорганізми на основі аналізу електричного поля : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.09.13 / О. В. Левченко; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2005. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*716-633.1 + Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339878 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Бабкіна І. В. 
Удосконалення процесу теплової обробки харчових продуктів інфрачервоним випромінюванням : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / І. В. Бабкіна; Харк. держ. акад. технології та організації харчування. - Х., 2001. - 19 c. - укp.

Визначено вплив складу газового середовища й оптичних властивостей харчових продуктів, зокрема, багатокомпонентних, на ефективність використання променистої енергії. Запропоновано комбінований спосіб теплової обробки харчових продуктів у середовищі з підвищеним вмістом двоокису вуглецю за ІЧ-випромінюванням і технологічний процес виробництва м'ясних рубаних виробів, що дозволяють знизити матеріальні та енергетичні витрати, досягти високої якості готової кулінарної продукції. Розроблено апарат для теплової обробки, який має багатофункціональне призначення та дозволяє реалізувати розроблений комбінований спосіб теплової обробки харчових продуктів у середовищі з підвищеним вмістом двоокису вуглецю.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.37

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА316549 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Павлюк Р. Ю. 
Активація рослинних біологічно активних речовин фізичними методами : монографія / Р. Ю. Павлюк, Н. В. Дібрівська, В. А. Павлюк, В. В. Яницький, Т. В. Крячко; ред.: О. В. Плужник; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, Полтав. ун-т економіки і торгівлі, Київ. нац. торг.-екон. ун-т, Харк. торг.-екон. ін-т. - Х., 2010. - 152 c. - (Нове в технології перероб. плодів). - Бібліогр.: 250 назв. - укp.

Проаналізовано новий спосіб активації біологічно активних речовин (БАР) та біополімерів плодово-ягідної сировини з використанням попередньої обробки у вихровому шарі феромагнітних часточок змінного електромагнітного поля, зокрема, магнітної складової, перемішування та подрібнення, в апараті ВА-100. Описано процес подрібнення дикорослих ягід під час одержання пастоподібних функціональних напівфабрикатів домішок, який виявляється у більш повному вилученні БАР зі зв'язаного стану в нанокомплексах з біополімерами у вільний та деструкції біополімерів - пектинових речовин, їх трансформації в розчинну форму та одержання напівфабрикатів з більш високими драглетвірними властивостями, розкрито механізм даного процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3 + Л916 + Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС51788 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Декань О. О. 
Дослідницьке обладнання для комплексної обробки харчових продуктів високим тиском і ультразвуком : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / О. О. Декань; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2010. - 19 c. - укp.

Обгрунтовано метод комплексної обробки харчових продуктів високим тиском (ВТ) та ультразвуком (УЗ), експериментально підтверджено його ефективність. Розроблено математичну модель напружено-деформованого стану камери ВТ. Одержано залежності мікробіологічного обсіменіння рідких курячих яєць від параметрів процесу їх комплексної обробки ВТ та УЗ. Експериментально досліджено зміну пінотворення білка курячого яйця в залежності від параметрів процесу його комплексної обробки ВТ та УЗ. Досліджено компресійні характеристики рідких курячих яєць, курячого білка та жовтка у процесі їх комплексної обробки ВТ та УЗ.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА373416 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Капліна Т. В. 
Вплив електромагнітної обробки плодів шипшини, обліпихи та калини на фізико-хімічні показники екстрактів / Т. В. Капліна, Д. А. Миронов // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2010. - № 3/8. - С. 63-67. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Розглянуто спосіб обробки рослинної сировини у вихровому шарі феромагнітних частинок та електромагнітному полі. Показано структурні зміни рослинної сировини після обробки. Представлено результати впливу обробки дикорослих плодів шипшини, обліпихи та калини на фізико-хімічні показники екстрактів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3 + Л916

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Громов С. В. 
Математичне моделювання процесу обробки харчових продуктів високим тиском / С. В. Громов, В. О. Кіріченко // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2010. - 1, вип. 10. - С. 173-178. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Надано результати аналізу математичного моделювання процесу обробки харчових продуктів високим тиском з метою визначення оптимальної моделі, що дозволить описати процес обробки харчових продуктів високим тиском.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Журавков О. В. 
Небезпечні концентрації неорганічних елементів та їх сполук у харчових продуктах після електроконтактної обробки / О. В. Журавков, О. В. Подобій, Д. П. Коломієць // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 163-166. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Встановлено, що застосування електроконтактної обробки призводить до переходу матеріалу електроду в продукт, що оброблюється. У цьому разі вміст небезпечних неорганічних елементів може перевищити ГДК. Сформульовано рекомендації щодо розробки харчових технологій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л815.33-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського