Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (3)Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (24)Журнали та продовжувані видання (8)
Пошуковий запит: (<.>U=Ч510.811$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 45
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Кручаниця М. І. 
Основи оздоровчого харчування : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / М. І. Кручаниця, С. О. Михайлович, Н. В. Розумик; Ужгород. нац. ун-т. Ф-т фіз. виховання і спорту. - Ужгород : Вид-во В.Падяка, 2004. - 215 c. - Бібліогр.: с. 212-213. - укp.

Розглянуто історію розвитку харчування, а також анатомо-фізіологічні особливості травлення. Наведено основні складові компоненти їжі та характеристику поширених продуктів харчування, розкрито їх роль у формуванні здоров'я людини. Описано ознаки хвороб, що передаються аліментарним шляхом, а також методи профілактики та невідкладної допомоги у разі харчових отруєнь. Проаналізовано вплив харчових домішок, смакових речовин, алкоголю на здоров'я людини.

Рассмотрены история развития питания, а также анатомо-физиологические особенности пищеварения. Приведены основные составляющие еды, а также характеристика наиболее распространенных продуктов питания, освещена их роль в формировании здоровья человека. Описаны методы профилактики и неотложной помощи при пищевых отравлениях. Проанализировано влияние пищевых добавок, вкусовых веществ, алкоголя на здоровье человека.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я73 + Р351 я73 + Ч510.811 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661461 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Чибисов В. И. 
Питание спортсмена на научной основе / В. И. Чибисов, Ю. И. Рейдерман, Л. И. Хасамутдинова, Л. И. Юшкевич, А. И. Дорошенко // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2005. - № 22. - С. 68-69. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Розглянуто наукові засади визначення біологічної цінності продуктів харчування.

Показаны научные основы определения биологической ценности продуктов питания.

In given the article the scientific bases of determination of biological value of food stuffs were shown.


Ключ. слова: режим питания, калорийность, энергозатраты
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69411 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Krushevski M.  
Efficacyy of training conducted with usage powerlifting of methods with adding of a creatine in aspect of modifications of a body composition and possibilities of persistence Polish triathlon / M. Krushevski, A. Krushevski, B. Vit // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2005. - № 16. - С. 95-106. - Библиогр.: 42 назв. - англ.


Ключ. слова: powerlifting methods, creatine, body composition, persistence triathlon
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69411 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
4.

Шубін О. О. 
Підвищення резистентності судин вживанням біофлавоноїдів в раціонах харчування / О. О. Шубін, Ю. А. Горяйнова, В. І. Жеребченко, Т. В. Петренко // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2002. - № 2. - С. 61-65. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Наведено результати вивчення впливу регулярного вживання в раціонах харчування спортсменів біофлавоноїдів чорноплідної горобини на міцність та еластичність кровоносних судин. Експерименти проведено з використанням методу дозованого розрядження на ділянку шкіри спортсмена з наступним підрахуванням кількості мікрокрововиливів. Встановлено значне підвищення міцності судин після вживання біофлавоноїдів протягом місяця.


Ключ. слова: чорноплідна горобина, біофлавонїди, спортсмени, дієта, шкіра
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69411 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Касянюк М. В. 
Актуальные вопросы организации режима питания младших школьников - спортсменов / М. В. Касянюк // Физ. воспитание студ. творч. спец. - 2006. - № 2. - С. 66-70. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Розглянуто питання правильного харчування молодших школярів-спортсменів. Відсутність нормального харчування перешкоджає різнобічному розвитку школяра та негативно впливає на стан його здоров'я.

Рассмотрены вопросы правильного питания младших школьников-спортсменов. Отсутствие нормального питания препятствует разностороннему развитию школьника и наносит вред состоянию его здоровья.

In article questions of а correct feeding of younger schoolboys are examined. Absence of a normal meal interferes with versatile development of the schoolboy. Without a normal meal there is no health.


Ключ. слова: методики правильного питания, здоровье
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69873 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Бернс Д. Х. 
Питание спортсменов. Руководство для профессиональной работы с физически подготовленными людьми : Учеб. пособие / Д. Х. Бернс, К. А. Билз, Л. Д. Бонси, К. М. Брэмбл, Д. Винси. - К. : Олимп. лит., 2006. - 535 c. - рус.

Обобщены современные знания в области питания спортсменов и физически активных людей, в частности о потребности в питательных веществах и жидкости. Освещены вопросы питания в зависимости от конкретного вида спорта, характера тренировочных и соревновательных нагрузок. Рассмотрены особенности спортивного питания разных групп населения: ветеранов, юных спортсменов, вегетарианцев. Описано использование веществ, способствующих восстановлению запасов энергии и повышающих устойчивость организма к стрессовым ситуациям, а также витаминов, микроэлементов, веществ стимулирующих кровотворение.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС42389 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Давыдова В. Р. 
Пища как фактор поддержания работоспособности спортсменов / В. Р. Давыдова, Т. В. Крюк, Т. В. Нужная // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. - 2007. - № 5. - С. 164-168. - Библиогр.: 6 назв. - рус.

Проанализировано влияние качественных и количественных харакеристик продуктов питания на работоспособность спортсменов, тренирующихся в условиях промышленного города. Показана необходимость тщательной разработки каждодневного рациона с учетом планируемой нагрузки, а также контроля безопасности пищевых продуктов.

Проаналізовано вплив якісних і кількісних характеристик продуктів харчування на працездатність спортсменів, що тренуються за умов промислового міста. Показано необхідність ретельної розробки щоденного раціону з урахуванням планованого навантаження, а також контролю безпеки харчових продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69411 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Шек А.  
Пищевые добавки в большом спорте: необходимость или маркетинговая стратегия [Електронний ресурс] / А. Шек // Спорт. медицина. - 2006. - № 1. - С. 107-115. - Библиогр.: 40 назв. - рус. - Режим доступу: /articles/2006/

Харчові домішки, які сьогодні широко пропонуються споживачам за допомогою електронних засобів масової інформації, в фітнес-студіях, спортивних магазинах та у спеціалізованих відділах магазинів, є частиною планів спортивної підготовки багатьох спортсменів. Досліджено вплив харчових домішок на покращання спортивних результатів.

Пищевые добавки, которые сегодня широко предлагаются потребителям через электронные средства массовой информации, в фитнесс-студиях, спортивных магазинах и в специализированных отделах магазинов, является частью планов спортивной подготовки многих действующих спортсменов. Исследовано влияние пищевых добавок на спортивные результаты.

Nutritional supplements are offered via mail and internet, in fitness studios, sport shops and department stores and are an enrichment of the nutritional plans of many competitive athletes, who shall benefit from the effects which are recommended in appealing advertisements. But do all preparations keep what they promise and when can the use of nutritional supplements make sense not only for the distributor of the product? These questions are dealt with critically in this article.


Ключ. слова: пищевые добавки, соревновательный спорт
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Сарубин Э.  
Популярные пищевые добавки = The Health Professional's Guide to Popular Dietary Supplements : Справ. по распростран. пищевым добавкам / Э. Сарубин. - К. : Олимп. лит., 2005. - 479 c. - рус.

Изложены сведения о наиболее популярных пищевых добавках, проведен анализ их положительного и отрицательного влияния на организм человека. Представлены таблицы эффективности и безопасносити пищевых добавок. Рассмотрены потребности здорового организма в натрии, хлоре, калии и других минералах и витаминах, приведены минимальные рекомендуемые дозы их потребления в зависимости от заболевания и состояния здоровья спортсмена. Освещены вопросы регулирования производства пищевых добавок и этические проблемы, связанные с их использованием.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 я2 + Р281.794 я2 + Ч510.811 я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА671026 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Ромаскевич Ю. О. 
Посібник з основних питань оптимізації харчування в спорті / Ю. О. Ромаскевич, Б. Г. Кедровський, С. О. Ротонос; Херсон. обл. центр здоров'я та спорт. медицини, Херсон. держ. ун-т, Херсон. обл. центр фіз. здоров'я населення "Спорт для всіх". - Херсон : ВАТ "ХМД", 2006. - 35 c. - укp.

Викладено основні питання оптимізації харчування в спорті, наведено методики формування харчового раціону спортсменів різноманітної спеціалізації на різних етапах підготовки до змагань з урахуванням сучасних уявлень, досвіду про режим і раціон харчування спортсменів, вимог антидопінгового законодавства. Охарактеризовано фармакологічні засоби, що сприяють підвищенню ефективності тренувального процесу, зокрема, панангін, галаскорбін, лецитін, глітамінову кислоту, інозин.

Изложены основные вопросы оптимизации питания в спорте, приведены методики формирования пищевого рациона спортсменов разнообразной специализации на разных этапах подготовки к соревнованиям с учетом современных представлений, опыта о режиме и рационе питания спортсменов, требований антидопингового законодательства. Охарактеризованы фармакологические сресдтва, способствующие повышению эффективности тренировочного процесса, в частности, панангин, галаскорпин, лецитин, глитаминовая кислота.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р106492 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Раціональне харчування спортсменів і його корекція : метод. рек. / уклад.: Н. А. Стратійчук; Чернів. нац. ун-т ім. Ю.Федьковича. - Чернівці : Рута, 2007. - 48 c. - Бібліогр.: с. 48. - укp.

Описано принципи раціонального харчування спортсменів, основні фізіологічні потреби організму в поживних речовинах, мінералах і воді. Проаналізовано типові помилки, які допускають спорстмени та тренери під час складання харчового раціону.

Описаны принципы рационального питания спортсменов, основные физиологические потребности организма в питательных веществах, минералах и воде. Проанализированы типичные ошибки, допускаемые спортсменами и тренерами при составлении пищевого рациона.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р110164 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Худенко О. І. 
Роль "Центру реєстрів Державної санітарноеп ідеміологічної служби України" МОЗ України у проведенні державної реєстрації продуктів харчування для спортсменів [Електронний ресурс] / О. І. Худенко, С. А. Олійник // Спорт. медицина. - 2005. - № 2. - С. 118-126. - Бібліогр.: 0 назв. - укp. - Режим доступу: /articles/2005/

Розглянуто стан справ в Україні з проведенням експертизи на предмет державної реєстрації спеціальних харчових продуктів взагалі і продуктів харчування для спортсменів. Проаналізовано в зв'язку з цим роботу Державного підприємства "Центр регістрів Державної санітарно-епідеміологічної служби України" Міністерства охорони здоров'я України.

Рассмотрено состояние дел в Украине с проведением экспертизы на предмет государственной регистрации специальных пищевых продуктов вообще и продуктов питания для спортсменов - в частности, проанализирована в связи с этим работа Государственного предприятия "Центр регистров Государственной санитарно-эпидемиологической службы Украины" Министерства здравоохранения Украины.

The issue of conducting examination in Ukraine for the purpose of state registration of special nutritional products on the whole, and those of sports nutrition, in particular, has been considered. In this regard, the work of "Centre of registers of state sanitary and epidemiological Service of Ukraine" State enterprise of the Ministry of Public Health of Ukrainehas been analyzed.


Ключ. слова: спеціальні харчові продукти, продукти харчування для спортсменів, Центр регістрів Державної санітарно-епідеміологічної служби України
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811 + Ч510.915

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Броунс Ф.  
Функциональные пищевые продукты и пищевые добавки для спортсменов: от мифов к реальности / Ф. Броунс, М. Ньювенховен, А. Йекендрап, ван Маркен Лихтенбелт. ван Маркен Лихтенбелт Вутер // Наука в олимп. спорте. - 2006. - № 2. - С. 43-48. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Розглянуто основні характеристики харчових продуктів і напоїв, найбільш поживних для спортсменів.

Рассмотрены основные характеристики пищевых продуктов и напитков, наиболее питательных для спортсменов.

The current short review highlights some benefit claims for foods and drinks that are marketed as functional foods for athletes.


Ключ. слова: пищевые продукты, пищевые добавки
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24615 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Пріяткіна Н.  
Дослідження ефективності застосування збалансованого раціону харчування та вітаміно-мінерального комплексу у поєднанні з препаратом йоду на біохімічні показники крові юних спортсменів [Електронний ресурс] / Н. Пріяткіна, І. Земцова // Теорія і методика фіз. виховання і спорту. - 2007. - № 4. - С. 87-91. - Бібліогр.: 9 назв. - укp. - Режим доступу: /articles/2007/

Досліджено вплив вітамінно-мінерального комплексу "Вітрум з каротином" разом з препаратом "Йод активний" і збалансованого меню на зміну деяких біохімічних показників крові у групи юних спортсменів різних спеціалізацій. Вивчено взаємозв'язок між змістом гемоглобіну в крові, концентрацією вітаміну С і заліза, що поступають з їжею, в тижневому раціоні харчування.

Исследовано влияние витаминно-минерального комплекса "Витрум с каротином" совокупно с препаратом "Йод активный" и сбалансированного питания на изменение некоторых биохимических показателей крови у группы юных спортсменов разных специализаций. Изучена взаимосвязь между содержанием гемоглобина в крови, концентрацией витамина С и железа, поступающих с пищей, в недельном рационе питания.

The impact of vitamin-mineral complex УVitrum with ?-caroteneФ in combination with the preparation УIodine-activeФ and balanced diet on the change of some blood indices in the group of young athletes of different sports specializations has been studied. The interconnection between the content of hemoglobin in blood, concentration of vitamin C and iron, entering the body together with food within a weekТs food allowance has been investigated.


Ключ. слова: збалансоване раціональне харчування
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16967 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Шевченко В. Є. 
Експериментальна оцінка ефективності використання вітамінно- мікроелементних комплексів лінії $Ebold { roman Енергомакс symbol н } при інтенсивних навантаженнях швидкісно-силового характеру [Електронний ресурс] / В. Є. Шевченко // Спорт. медицина . - 2007. - № 1. - С. 108-110. - Бібліогр.: 7 назв. - укp. - Режим доступу: /articles/2007/


Ключ. слова: вітамінно-мікроелементні комплекси, інтенсивні фізичні навантаження
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Бойко Г. М. 
Корекція енергопластичного забезпечення юних плавців сумішшю "Clinutren-Junior" (Нестле) [Електронний ресурс] / Г. М. Бойко, Д. А. Шкурупій // Спорт. медицина . - 2007. - № 1. - С. 115-117. - укp. - Режим доступу: /articles/2007/

Встановлено, що застосування суміші "Clinutren-Junior" підлітками-спортсменами дозволить відкоригувати адекватність надходження білкових і ліпідних компонентів харчового раціону, що у свою чергу забезпечить достовірне підвищення рівня статодинамічної швидкісної витривалості плавців 9 - 11 років.

Установлено, что применение смеси "Clinutren-Junior" подростками-спортсменами позволит откорректировать адекватность поступления белковых и липидных компонентов пищевого рациона, что в свою очередь обеспечит достоверное повышение уровня статодинамической скоростной выносливости пловцов 9 - 11 лет.

It has been established that usage of "Clinutren-Junior" mixture by young athletes allows to correct adequate delivery of protein and lipid components of nutrition which, in its turn, provides reliable increase of stato-dynamic speed endurance of swimmers aged 9-11.


Ключ. слова: плавці, живлення, суміш "Clinutren-Junior"
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч517.175 + Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Цыганенко О. И. 
Методические подходы к оценке пищевого статуса спортсменов [Електронний ресурс] / О. И. Цыганенко, Н. А. Склярова // Спорт. медицина . - 2007. - № 2. - С. 108-110. - Библиогр.: 11 назв. - рус. - Режим доступу: /articles/2007/

Запропоновано схему оцінки харчового статусу спортсменів. Схема включає вивчення фактичного харчування спортсменів, дослідження забезпечення організму спортсменів найважливішими харчовими речовинами, визначення ступеня розвитку м'язової та жирової систем, вивчення рівня захворюваності спортсменів, насамперед пов'язаних з системою травлення, проведення лабораторних досліджень.

Предложена схема оценки пищевого статуса спортсменов. Схема включает изучение фактического питания спортсменов, исследования обеспечения организма спортсменов важнейшими пищевыми веществами, определения степени развития мускульной и жировой систем, изучения уровня заболеваемости спортсменов, в первую очередь связанных с системой пищеварения, проведения лабораторных исследований.

The evaluation scheme for the food status of athlete is suggested. The scheme includes the study of athlete actual nutrition, investigation of athlete body supply with major food substances, determination of the level in the development of muscle and fat systems, study of the sickness rate among athletes, first of all, disorders connected with digestive system, conducting laboratory tests.


Ключ. слова: пищевой статус, фактическое питание, пищевые вещества, нутриенты
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Пріяткіна Н. В. 
Оцінювання впливу вітаміно-мінерального комплексу у поєднанні з препаратом йоду на біохімічні показники крові студентів коледжу [Електронний ресурс] / Н. В. Пріяткіна, І. І. Земцова // Слобожанський наук.-спорт. вісн . - 2007. - № 11. - С. 158-161. - Бібліогр.: 9 назв. - укp. - Режим доступу: /articles/2007/

Вивчено й оцінено вплив додаткового споживання вітаміно- мінерального комплексу "Вітрум з каротином" у поєднанні з препаратом "Йод активний" на зміну окремих біохімічних показників крові у групи юних спортсменів. Досліджено зв'язок між вмістом гемоглобіну крові, концентрацією вітаміну С і залізом, що надходили з їжею у тижневому харчовому раціоні.

Исследовано и оценено влияние дополнительного употребления витаминно-минерального комплекса "Витрум с каротином" совокупно с препаратом "Йод активный" на изменение некоторых биохимических показателей крови у группы юных спортсменов. Исследвана связь между содержанием гемоглобина в крови, концентрацией витамина С и железа, поступающих с едой в недельном рационе питания.

This research carried out in group of the young football-players (n=9) in the age of 16- 17 years during a month at 15.05.-13.06.2006 and how influence the complex of multivitamin-mineral лVitrum with ?-carotene » with mean лIodine-active» on some biochemical indexes of blood at young football-players the students of IF CFE. This research the indicate what receive during on month this drugs influence on the such is index of blood Ц promote contain the Hb (133,56 -137) at IЦgroups. The endurance promotes at young football-players a later supplementary consumption this means.


Ключ. слова: вітаміно-мінеральний комплекс, біохімічні показники крові, вміст гемоглобіну, лактат-молочна кислота, харчовий раціон, процеси відновлення, тест Купера
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811 + Р123.049

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70281 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Абрамов В. В. 
Особливості харчової поведінки та психологічного стану спортсменок, які займаються тхеквондо / В. В. Абрамов, О. Б. Неханевич // Запорож. мед. журн. - 2009. - 11, № 2. - С. 7-9. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Результаты исследования показали, что общий балл пищевого поведения у спортсменок достоверно выше, чем у женщин, не занимающихся спортом. Это свидетельствует о большей обеспокоенности спортсменок своим питанием. Структура пищевого поведения тхэквондисток отличалась увеличением доли тревожного и опасного типов, что свидетельствует о большем распространении отклонений от нормативного пищевого поведения среди спортсменок. С ростом спортивной квалификации тхэквондисток увеличивались общий балл пищевого поведения и озабоченность образом тела.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч517.159 + Ч510.811

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16789 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Мотузка Ю. М. 
Управління якістю напоїв для спортсменів : Автореф. дис... канд. техн. наук / Ю. М. Мотузка; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2005. - 22 c. - укp.

Досліджено проблему створення гарантій якості та безпечності напоїв для спортсменів, які забезпечують організм нутрієнтами, адекватними за кількістю та співвідношенням специфіки метаболічних процесів, які відбуваються на різних етапах психофізичного навантаження. Розроблено та науково обгрунтовано класифікацію напоїв для спортсменів. Запропоновано критерії оптимізації їх нутрієнтного складу. На базі математичного моделювання та з урахуванням результатів експериментальних досліджень визначено оптимальні співвідношення рецептурних компонентів напоїв, що забезпечують високі якісні характеристики готових продуктів, їх стабільність під час зберігання. Проведено комплексну товарознавчу оцінку поживних властивостей напоїв для спорстменів і встановлено закономірності їх змін у процесі зберігання. Науково обгрунтовано критичні точки контролю небезпечних чинників під час виробництва, транспортування, реалізації нових напоїв для спортсменів, установлено їх фізіологічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.811 + Л961.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА341280 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського