Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (178)Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (1858)Журнали та продовжувані видання (1126)
Пошуковий запит: (<.>U=Л997$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 16
Представлено документи з 1 до 16

      
Категорія:    
1.

Декуша Г. В. 
Розробка технології сухих сумішей з гідролізованим білком для дитячого харчування : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.16 / Г. В. Декуша; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2009. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА365426 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Ромашко О. В. 
Удосконалення технології харчоконцентратів швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.01 / О. В. Ромашко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2004. - 20 c. - укp.

Науково обгрунтовано шляхи удосконалення технології та розроблено нові види харчоконцентратів швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування на базі екструдатів злакових культур. З використанням термогравіметричного методу та ЕПР-спектроскопії установлено, що завдяки обробці в екструдатах злакових культур відбувається перерозподіл співвідношення вільної зв'язаної вологи, збільшується її частка, що знаходиться у взаємозв'язку з процесом клейстеризації крохмальної компоненти сировини, внаслідок чого має місце значне підвищення гідрофільних властивостей екструдатів. За методами рентгенофазового аналізу та інфрачервоної спектроскопії встановлено, що у разі взаємодії екструдатів з водою утворюються системи з аморфною структурою, у формуванні якої визначну роль грають водневі зв'язки, утворення яких супроводжується процесами структуроутворення та залежить від властивостей біополімеру, набутих за результатом екструзійної обробки. Досліджено та науково обгрунтовано особливості процесів, що мають місце за умов взаємодії екструдатів злакових культур з водою та є визначальними в їх відновленні. Розкрито особливості процесу набухання екструдованих матеріалів як основного процесу відновлення (структуроутворення). Доведено, що набухання екструдованих злакових матеріалів залежить від колоїдних властивостей подрібнених частинок екструдатів та ступеню модифікації крохмальної компоненти сировини в процесі обробки. На базі екструдованих злакових культур розроблено види харчоконцентратів для дитячого та дієтичного харчування, збагачених біологічно активними речовинами, які мають профілактичну дію щодо різних захворювань.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА328660 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Коршунова Г. Ф. 
Етнічні кухні : підручник / Г. Ф. Коршунова, Н. М. Варваріна; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2010. - 286 c. - Бібліогр.: 40 назв - укp.

Наведено характеристику та розкрито особливості розвитку різних національних кухонь, зокрема, Франції, Німеччини, Польщі, США, Мексики, Ірану, Індії, Японії. Визначено чинники формування відмінних рис кухонь народів світу. Розглянуто питання використання прянощів і приправ у різних кухнях. Подано рекомендації щодо складання меню для різних контингентів споживачів за національною ознакою.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997(0) я73-1 + Т594.25

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА736963 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Бензель Л. В. 
Лекарственные пищевые растения : учеб. пособие / Л. В. Бензель, П. В. Олийник, И. Л. Бензель, С. П. Олийник, В. Е. Бабий. - К. : Медицина, 2010. - 344 c. - Библиогр.: с. 341-342 - рус.

Даны сведения о пряно-ароматических, пряно-вкусовых и пищевых растениях (ПР), используемых в кулинарии и пищевой промышленности. Описаны лекарственные свойства свыше 180-ти видов ПР и особенности их применения для приготовления разнообразных блюд и пищевых продуктов (ПП) в домашних условиях. Представлены данные о лечебно-профилактических свойствах ПР и растительных продуктов питания, их использовании в медицинской практике. Изложены показания и противопоказания к употреблению ПП растительного происхождения при разных заболеваниях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111 + П214 + Л80-32я7 + Л997я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА735721 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Подденежна О. В. 
Особливості культурологічної проблематики в літературі російської еміграції III хвилі (на матеріалі книги П. Вайля і О. Геніса "Російська кухня у вигнанні") / О. В. Подденежна // Вісн. Луган. нац. ун-ту ім. Т. Шевченка. Філол. науки. - 2012. - № 12. - С. 120-125. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Розглянуто книгу П. Вайля та О. Геніса "Російська кухня у вигнанні". Проаналізовано проблемні та жанрово-стильові параметри даного тексту. Зазначено щодо категорії побуту та пов'язаної з ним кулінарної традиції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш5(7СПО=411.2)6-4 + Л997(4РОС)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69372 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Матлай Л. 
Кулінарна дипломатія як різновид публічної дипломатії: нові підходи та концепції / Л. Матлай // Humanitarian Vision. - 2015. - 1, № 2. - С. 55-60. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Узагальнено визначення кулінарної дипломатії як інструмента міжкультурного взаєморозуміння між народами, покращання взаємодії та співпраці у міжнародних відносинах. З'ясовано, що кулінарна дипломатія використовується з роз'яснювальною та пропагандистською метою та підвищення позитивного іміджу держави.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 + Ф49(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж101312 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Плюта О. П. 
Українська кухня: передумови виникнення і трансформації / О. П. Плюта // Укр. культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку. Напрям: Культурологія : наук. зб. - 2017. - Вип. 25. - С. 195-200. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Дослідження є однією з перших спроб виробити комплексне уявлення про передумови виникнення і трансформації української кухні. Національна кухня є специфічним продуктом культури Нового часу, пов'язаним із певними соціально-політичними трансформаціями і змінами в структурах світосприйняття. Зроблено висновок, що національна кухня відгукується на вимоги нової культурної епохи, зберігаючи риси традиційного способу трансляції, специфіка української кухні обумовлена поліетнічним характером українського суспільства, адже, сформувавшись у середині ХIХ ст. як синтез регіональних народних страв і їх інтерпретацій, національна кухня продовжила розвиватися шляхом асиміляції етнічних гастрономічних традицій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ч111.172 + Л997(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69407 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Алєшугіна Н. О. 
Гастрономічна пропозиція Чернігівщини та напрями її розширення в контексті розвитку в'їзного туризму / Н. О. Алєшугіна, О. О. Зеленська // Наук. вісн. Полісся. - 2019. - № 1. - С. 126-131. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Переважна більшість мандрівників вибудовує маршрут, попередньо вивчивши календар гастрономічних подій і особливості місцевої кухні, яка суттєво впливає на унікальну ідентичність країни або регіону. Постановка проблеми. Країни світу успішно користуються національною кухнею для створення власного туристичного бренду і приділяють значну увагу розвиткові гастрономічного туризму. Чи може Україна та Чернігівщина, зокрема, посісти достойне місце серед нихі Аналіз останніх досліджень і публікацій. Можливостям розвитку гастрономічного туризму в Чернігівській області присвячено дуже мало наукових праць, хоча думки щодо започаткування проведення гастрономічних фестивалів раз у раз лунають зі сторінок місцевих інтернет-видань та сайтів органів місцевого самоврядування. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Гастрономічна пропозиція етнічної кухні Чернігівщини наразі не є чітко розробленою, хоча саме вона виступає стратегічним об'єктом у справі розвитку в'їзного туризму регіону. Метою даного дослідження є аналіз гастрономічної пропозиції місцевої етнічної кухні Чернігівщини та визначення можливостей її подальшого розвитку для туристичних цілей. Виклад основного матеріалу. Обгрунтована необхідність створення оригінальної гастрономічної пропозиції Чернігівської області для розвитку в ній в'їзного туризму, визначено сильні та слабкі сторони етнічної української та чернігівської кухні, окреслено специфічні риси кухні Чернігово-Сіверщини, охарактеризовано регіональні гастрономічні бренди, запропоновано напрями розширення гастрономічної пропозиції Чернігівської області. Висновки: гастрономічна пропозиція Чернігівщини - важливий напрям розвитку туристичного бренду регіону. Роботу щодо розширення асортименту місцевих продуктів, страв та напоїв необхідно поєднувати з просуванням нашої кулінарної пропозиції на вітчизняний та зарубіжний ринки послуг.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР-4ЧЕР)441.358 + Л997(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж73620 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Алєшугіна Н. О. 
Гастрономічна пропозиція Чернігівщини та напрями її розширення в контексті розвитку в'їзного туризму / Н. О. Алєшугіна, О. О. Зеленська // Наук. вісн. Полісся. - 2019. - № 1. - С. 126-131. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Переважна більшість мандрівників вибудовує маршрут, попередньо вивчивши календар гастрономічних подій і особливості місцевої кухні, яка суттєво впливає на унікальну ідентичність країни або регіону. Постановка проблеми. Країни світу успішно користуються національною кухнею для створення власного туристичного бренду і приділяють значну увагу розвиткові гастрономічного туризму. Чи може Україна та Чернігівщина, зокрема, посісти достойне місце серед нихі Аналіз останніх досліджень і публікацій. Можливостям розвитку гастрономічного туризму в Чернігівській області присвячено дуже мало наукових праць, хоча думки щодо започаткування проведення гастрономічних фестивалів раз у раз лунають зі сторінок місцевих інтернет-видань та сайтів органів місцевого самоврядування. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Гастрономічна пропозиція етнічної кухні Чернігівщини наразі не є чітко розробленою, хоча саме вона виступає стратегічним об'єктом у справі розвитку в'їзного туризму регіону. Метою даного дослідження є аналіз гастрономічної пропозиції місцевої етнічної кухні Чернігівщини та визначення можливостей її подальшого розвитку для туристичних цілей. Виклад основного матеріалу. Обгрунтована необхідність створення оригінальної гастрономічної пропозиції Чернігівської області для розвитку в ній в'їзного туризму, визначено сильні та слабкі сторони етнічної української та чернігівської кухні, окреслено специфічні риси кухні Чернігово-Сіверщини, охарактеризовано регіональні гастрономічні бренди, запропоновано напрями розширення гастрономічної пропозиції Чернігівської області. Висновки: гастрономічна пропозиція Чернігівщини - важливий напрям розвитку туристичного бренду регіону. Роботу щодо розширення асортименту місцевих продуктів, страв та напоїв необхідно поєднувати з просуванням нашої кулінарної пропозиції на вітчизняний та зарубіжний ринки послуг.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР-4ЧЕР)441.358 + Л997(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж73620 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Колекція найсмачніших страв : кн. для запису кулінар. рецептів. - Харків : Віват, 2018. - 96 c. - (Серія "Вдалі рецепти"). - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я27

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА820481 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
11.

Мої фірмові страви : кн. для запису кулінар. рецептів. - Харків : Віват, 2018. - 96 c. - (Серія "Вдалі рецепти"). - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я27

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА820482 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Смаколики моєї сім'ї : кн. для запису кулінар. рецептів. - Харків : Віват, 2018. - 96 c. - (Серія "Вдалі рецепти"). - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я27

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА820480 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Смаколики нашої родини : кн. для запису кулінар. рецептів. - Харків : Віват, 2018. - 96 c. - (Серія "Вдалі рецепти"). - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я27

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА820484 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Улюблені страви : кн. для запису кулінар. рецептів. - Харків : Віват, 2018. - 96 c. - (Серія "Вдалі рецепти"). - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я27

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА820475 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
15.

Кулінарна етнологія : підруч. для здобувачів першого (бакалавр.) рівня вищ. освіти за спец. "Готельно-ресторанна справа", "Харчові технології" / В. Ф. Доценко, А. В. Гавриш, О. С. Пушка, В. В. Цирульнікова, Н. П. Бондар, Т. П. Голікова, Ю. П. Фурманова, Л. О. Шаран; ред.: В. Ф. Доценко; Національний університет харчових технологій. - Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. - 755 c. - укp.

Наведено загальну характеристику кухонь народів світу, представлено традиції та особливості кулінарного оброблення сировини, асортимент і технології традиційних страв та режим харчування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997(0) я7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС67903 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Ощипок І. М. 
Технологія продукції закладів ресторанного господарства : підручник / І. М. Ощипок, Н. З. Петришин, Р. О. Бліщ. - Львів : ЛТЕУ, 2022. - 441 c. - Бібліогр.: с. 431-432 - укp.

Висвітлено фундаментальні принципи й інструментарій вивчення основних харчових речовин, їхню роль у технологічному процесі виробництва продукції ресторанного господарства, а також наведено характеристику змін основного нутрієнтного складу сировини в процесі кулінарної обробки. Викладено теоретичні основи впровадження індустріальної технології виробництва продукції за допомогою потокової технології виробництва. Увагу приділено особливостям формування практичних навичок під час вирішення фахових завдань, що пов'язані з виготовленням, аналізом, оцінкою ефективності використання сировинних ресурсів у процесі приготування страв, розробкою проєктів сучасних технологій підвищення показників продуктивності праці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС69323 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського