Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (15)Книжкові видання та компакт-диски (125)
Пошуковий запит: (<.>U=Л91-309$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 133
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Балан Е. Ф. 
Биоэнергетические основы холодильной технологии хранения фруктов и овощей : Учеб. пособие для студ. вузов / Е. Ф. Балан, И. Г. Чумак, В. Г. Картофяну, Э. Ж. Иукуридзе; ред.: И. Г. Чумак. - О.; Кишинэу, 2004. - 244 c. - Библиогр.: 475 назв. - рус.

Изложены сведения о продукте, как энергетическом объекте, об осуществляемом между ним и средой энергетическом обмене, как средстве обеспечения собственной жизнеспособности, и о понятии сохраняемости энергетического потенциала. Показана объективно существующая зависимость всех этапов жизни фруктов и овощей от процессов усвоения, накопления, превращения и расходования энергии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309-1 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА664469 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Колтунов В. А. 
Зберігання гарбузових плодів / В. А. Колтунов, Л. М. Пузік; Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В.Докучаєва. - Х., 2004. - 366 c. - Бібліогр.: с. 335-355. - укp.

Наведено результати комплексного вивчення споживчих і технологічних властивостей гарбузових плодів у процесі зберігання. Установлено максимальні строки зберігання з мінімальними втратами їх технологічної придатності з метою розробки раціональної системи товарообігу даної продукції. Визначено хімічний склад гарбузів.

Приведены результати комплексного изучения потребительских и технологических свойств тыквенных плодов в процессе хранения. Установлены максимальные сроки хранения с минимальными потерями их технологической способности с целью разработки рациональной системы товарооборота данной продукции. Определен химический состав тыквы.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА660105 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Сметанська І.  
Післязбиральна фізіологія та технологія зберігання плодоовочевої продукції / І. Сметанська, С. Х'юскенс-Кайл; Ун-т ім. Гумбольдта {Берлін, Німеччина}, Нац. аграр. ун-т України, Спіл. європ. проект Tempus Tacis. - К. : НАУУ, 2004. - 150 c. - Бібліогр.: с. 148-150. - укp.

Розглянуто методи визначення якісних показників плодо-овочевої продукції, а також питання післязбиральної фізіології та біохімії фруктів і овочів. Розкрито суть поняття якісного критерію продукції. Висвітлено стратегію визначення показників стиглості, наведено рекомендовані температурні режими зберігання деяких овочів, зокрема, капусти, моркви, огірків, цибулі, перцю, помідорів. Запропоновано класифікацію фруктів і овочів за їх чутливістю до низьких температур.

Рассмотрены методы определения качественных показателей плодо-овощной продукции, а также вопросы послесборочной физиологии и биохимиии фруктов и овощей. Раскрыто содержание понятия качественного критерия продукции. Определена стратегия определения показателей зрелости, приведены рекомендованные температурные режимы хранения некоторых овощей, в частности, капусты, моркови, огурцов, лука, перца, помидоров. Предложена классификация фруктор и овощей по их восприимчивости к низким температурам.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309 + П23/27-264.223

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА660770 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Дятлов В. В. 
Сохраняемость яблок с защитным пленочным покрытием : Моногр. / В. В. Дятлов; Донец. гос. ун-т экономики и торговли им. М.Туган-Барановского. - Донецк, 2004. - 214 c. - Библиогр.: 284 назв. - рус.

Проанализированы вопросы разработки научных основ сохраняемости яблок с защитным пленочным покрытием. Приведена технология обработки яблок композиционным составом на основе натриевой соли карбоксиметилцеллюлозы. Представлены результаты хранения яблок разных помологических и товарных сортов при холодильном хранении и без искусственного охлаждения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА661398 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Чумак И. Г. 
Транспортировка и хранение тропических плодов : Учеб. пособие для студ. вузов, обуч. по спец. 05.18.14 "Холодил. технология пищ. продуктов", 05.05.14 "Холодильники и криог. техника, системы кондиционирования" / И. Г. Чумак, В. П. Кочетов, В. В. Дябло, С. В. Дябло, И. М. Фруман; ред.: И. Г. Чумак. - О. : Информ.-издат. центр "РЕФПРИНТИНФО", 2004. - 311 c. - Библиогр.: с. 257-267 - рус.

Обобщен опыт ведущих отечественных и зарубежных фирм, проектных и научных организаций, занимающихся вопросами транспортировки, хранения и переработки тропической плодовой продукции. Охарактеризованы свойства и сортовые особенности бананов и других видов тропических плодов, представлены сведения об основных регионах-производителях этой продукции и наиболее известных компаниях-поставщиках. Приведена подробная информация о современных холодильных технологиях хранения и транспортировки тропических плодов в условиях Украины. Описаны технические средства обеспечения холодильных технологий, а также проектные решения холодильников и транспортных средств. Изложено краткое содержание основных нормативных документов, регламентирующих процессы обращения с тропической плодовой продукцией, приведены правила санитарно-карантинной проверки импортных продовольственных товаров.


Індекс рубрикатора НБУВ: О184.85 я73 + Л91-309.1/9 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА662274 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Бедин Ф. П. 
Технология хранения растительного сырья. Физиологические, теплофизические и транспортные свойства : Учеб. пособие для студ. вузов, обучающихся по спец. "Технология хранения, переработки и консервирования плодов и овощей", "Технология хранения и переработки зерна" / Ф. П. Бедин, Е. Ф. Балан, Н. И. Чумак. - О. : Астропринт, 2002. - 306 c. - рус.

Приведены результаты экспериментальных и теоретических исследований по теплофизическим, физиологическим и транспортным свойствам фруктов, овощей и зерна. Освещены взаимосвязь различных факторов и их влияние на процессы, протекающие в объектах хранения, в частности, старения и созревания, покоя и ростовой активности, ухудшения показателей качества. Обобщены основные факторы, влияющие на потери и продолжительность хранения продукции. Приведены методы расчета и прогнозирования результатов хранения, а также инженерные методы расчета влагообменных характеристик основных зерновых грузов. Предложены коэффициенты внутреннего массопереноса пшеницы, ржи, ячменя, риса и проса шелушенного и овса голозерного.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС37152 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Жемела Г. П. 
Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва : Підруч. / Г. П. Жемела, В. І. Шемавньов, О. М. Олексюк. - Полтава : РВВ "TERRA", 2003. - 420 c. - Бібліогр.: с. 416. - укp.

Розглянуто наукові принципи, теоретичні і практичні засади зберігання та переробки зерна, зернопродуктів, плодів, овочів, картоплі, коренеплодів, олійних культур, конопель, льону, тютюну, махорки, хмелю, кормів рослинного походження. Висвітлено їх фізичні, фізіологічні, технологічні властивості та хімічний склад.

Рассмотрены научные принципы, теоретические и практические основы сохранения и переработки зерна, зернопродуктов, плодов, картофеля, корнеплодов, масляных культур, конопли, льна, табака, махорки, хмеля, кормов растительного происхождения. Освещены их физические, физиологические, технологические свойства и химический состав.


Індекс рубрикатора НБУВ: П148.6 я73-1 + Л91-309 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА640769 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Колтунов В. А. 
Прогнозування збереження картоплі та овочів в системі логістики : Моногр. / В. А. Колтунов, Л. М. Струневич; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2005. - 211 c. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Описано методи прогнозування збереженості овочевої продукції, проаналізовано залежність її збереженості від агротехнічних та метеорологічних умов вирощування. Визначено диференційовані строки зберігання картоплі та овочів залежно від їх якості в процесі закладання. Розглянуто питання моделювання динаміки якості картоплі та овочів, використання методу математичного моделювання для визначення економічної ефективності зберігання овочевої продукції та картоплі. Викладено комплексний підхід до розв'язання задачі оцінки динаміки якості овочів та картоплі під час тривалого зберігання.

Представлены методы прогнозирования сохранности овощной продукции, проанализирована зависимость её сохранности от агротехнических и метеорологических условий выращивания. Определены дифференцированные сроки хранения картофеля и овощей в зависимости от их качества в процессе закладывания. Рассмотрены вопросы моделирования динамики качества картофеля и овощей, использования метода математического моделирования для определения экономической эффективности хранения овощной продукции и картофеля. Представлен комплексный подход к решению задачи оценки динамики качества овощей и картофеля в условиях продолжительного хранения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА667623 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Янчарек М.  
Зберігання фруктів у газових середовищах / М. Янчарек, О. Ф. Буляндра // Харч. пром-сть. - 2007. - № 5. - С. 48-51. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
10.

Коптюх Л. А. 
Упаковочные материалы для хранения фруктов и винограда / Л. А. Коптюх, В. Н. Кваско, Н. З. Погосская, В. В. Рыбальченко // Упаковка. - 2006. - № 4. - С. 14-15. - Библиогр.: 2 назв. - рус.

Отмечено, что для длительного хранения фруктов в свежем виде во многих странах широко применяются упаковочные материалы (УМ), содержащие фунгицидные, защищающие от поражения плесневыми грибами, и барьерные, ограничивающие проникновения жира, влаги, пара, вещества. Приведены результаты исследования по определению состава и условий нанесения на УМ покрытый, обладающих одновременно бактерицидным и умеренным барьерным действием. Исследованиями установлено, что потери фруктов от микробиологических заболеваний при упаковывании в разрабатываемый бактерицидный композиционный материал на 88 % меньше, чем при использовании для хранения обычной упаковочной бумаги.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15241 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Цуцук В. О. 
Агроекологічна і біологічна оцінка ресурсів Молдови для виробництва і зберігання столового винограду : Автореф. дис... д-ра с.-г. наук : 05.18.03 / В. О. Цуцук; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 32 c. - укp.

Вивчено, оцінено та узагальнено агрокліматичні ресурси, які забезпечують отримання столового винограду для тривалого зберігання у всіх зонах республіки Молдови. Наведено біологічну та технологічну характеристики сортів винограду за їх якістю, лежкоздатністю та транспортабельністю. Розроблено прогнози ефективності зберігання винограду за умов теплозабезпечення, вологості, сонячної радіації природних зон, а також принципи створення сортового та екологічного конвеєрів виробництва і споживання столового винограду у період збору та зберігання. Удосконалено математичні підходи щодо визначення впливу метеорологічних факторів на лежкоздатність винограду.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309 + П26-99(4Мол),022

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА308604 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Балан Є. П. 
Біоенергетичні основи холодильної технології зберігання та транспортування рослинної сировини : Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.14 / Є. П. Балан; Одес. держ. акад. холоду. - О., 2004. - 34 c. - укp.

Розроблено наукові засади холодильної технології, необхідні для оптимізації режимних параметрів технологічних процесів БХТЛ, створення ефективних конструкцій систем охолодження, розрахунку та прогнозування результатів збереження. Проведено теоретичні та експериментальні дослідження процесу зберігання фруктів та овочів. На підставі одержаних математичних моделей дихання, дозрівання, втрат, лежкості та комерціалізації розроблено методи розрахунку та прогнозування результатів збереженості, оптимізації режимних параметрів технологічних процесів, створення ефективних систем охолодження, які апробовано на експериментальному матеріалі та використано у науково-методичних і конструкторських розробках, дослідних зразках і на промислових об'єктах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9 + О384.891.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА332985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Степаненко Д. С. 
Вплив електроіонізованого повітряного середовища на тривалість зберігання плодів черешні : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.03 / Д. С. Степаненко; Херсон. нац. техн. ун-т. - Херсон, 2005. - 19 c. - укp.

Висвітлено проблеми зберігання свіжих плодів черешні у електроіонізованому повітряному середовищі. Визначено оптимальні режими іонізації повітря електричним струмом коронного розряду. Досліджено вплив електроіонізованого повітря на товарну якість, ураженість мікробіологічними й фізіологічними захворюваннями, інтенсивність окиснювально-відновних процесів, зміну деяких фізико-механічних властивостей плодів черешні у разі зберігання. Розроблено пристрій для одержання іонно-озонної суміші з високим вмістом іонів негативної полярності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339697 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Загорко Н. П. 
Вплив способів зберігання на якість плодів солодкого перцю : Автореф. дис... канд. техн. наук / Н. П. Загорко; Херсон. нац. техн. ун-т. - Херсон, 2006. - 24 c. - укp.

Виявлено вплив різних способів заморожування на якість плодів солодкого перцю. Вивчено гістологічні зміни клітинної структури тканин під час заморожування в кріогенному, повітряному та рідкому середовищах. Визначено динаміку фракційного складу води за умов заморожування та тривалого зберігання у повітряному середовищі, а також кріоскопічну температуру та кількість вимороженої води. Встановлено, що вологовіддача з урахуванням органолептичної оцінки є важливим показником придатності сировини до зберігання у замороженому стані. З'ясовано, що процес заморожування помітно впливає на теплофізичні властивості, біохімічний склад солодкого перцю. Показано позитивний вплив додаткової технологічної обробки на зберігання та покращення стійкості якісних показників під час заморожування та наступного зберігання. Розроблено новий спосіб зберігання солодкого перцю, замороженого в маринаді, який відрізняється кращими біохімічними показниками, органолептичною оцінкою, мікробіологічною безпекою, ніж перець, заморожений розсипом. Економічний ефект впровадження у виробництво технології заморожування розсипом складає 759 - 817 грн/т, а заморожування в маринаді - 945 - 2 597 грн/т залежно від терміну зберігання плодів солодкого перцю.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА344279 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Яцух О. В. 
Зберігання яблук сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес та Кримське зимове, оброблених розчином хлориду кальцію після збирання, в степовій зоні Криму : Автореф. дис... канд. с.-г. наук / О. В. Яцух; Уман. держ. аграр. ун-т. - Умань, 2006. - 20 c. - укp.

Розроблено нові елементи технології зберігання яблук, що передбачає використання водного розчину хлориду кальцію для післязбиральної обробки та поліетиленової плівки для пакування. Вивчено вплив цього розчину та способу пакування на природну втрату маси плодів, фізіологічні розлади та мікробіологічні захворювання, вихід товарної продукції, щільність м'якуша та основні компоненти хімічного складу плодів. Установлено оптимальну концентрацію водного розчину хлориду кальцію за тривалого зберігання яблук сортів "Ренет Симиренка", "Голден Делішес", "Кримське зимове". Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання до виробництва, наведено дані щодо її економічної ефективності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА341535 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Турбін В. О. 
Наукове обгрунтування технології зберігання та забезпечення якості основної плодоовочевої продукції : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.03 / В. О. Турбін; Херсон. держ. техн. ун-т. - Херсон, 2004. - 36 c. - укp.

Розроблено систему, що дозволяє збільшити рівень споживання населенням України столового винограду, фруктів, картоплі та овочів завдяки скороченню втрат у період заготівлі і довгострокового зберігання, а також збільшення обсягів виробництва. Установлено оптимальні коцентрації вуглекислого газу та кисню, а також температуру зберігання столових сортів винограду та яблук у регульованому газовому середовищі. Розроблено математичні моделі, які дозволяють визначити оптимальні строки зберігання картоплі й овочів. Запропоновано підхід до нарахування природних збитків маси залежно від вихідної якості продукції та строків закладення на зберігання. Наведено оптимальні моделі сортового та породного складу багаторічних насаджень, які передбачають певне співвідношення сортів ранніх, середніх і пізніх строків стиглості солового виногораду, яблук і груш.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА334658 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Янчарек М. М. 
Науково-технічні основи процесів тепломасообміну в теплових камерах при зберіганні фруктів : автореф. дис... д-ра техн. наук / М. М. Янчарек; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2008. - 40 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА357190 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Дятлов В. В. 
Наукові основи обробки та зберігання плодоовочевої продукції із застосуванням плівкоутворюючих композицій : Автореф. дис... д-ра техн. наук / В. В. Дятлов; Херсон. нац. техн. ун-т. - Херсон, 2005. - 37 c. - укp.

Обгрунтовано збереження свіжої плодоовочевої продукції, обробленої композиційними плівкотвірними складами, застосування яких допоможе знизити її природні втрати, підвищити вихід товарної продукції та подовжити термін зберігання. Розроблено композиційні плівкотвірні склади для обробки плодів і технологію обробки та зберігання з відповідною нормативною документацією. Проведено комплексні дослідження зі зберігання яблук і томатів, оброблених плівкотвірними композиціями. Відзначено, що в плодах за рахунок обмеження газо- та паропроникності шкірочки, формується модифікований - внутрішньотканинний газовий склад, знижується інтенсивність дихання й активність протікання біохімічних процесів. Сформульовано наукову концепцію збереженості плодів із застосуванням плівкотвірних композицій. Викладено методологічні підходи до вибору плівкотвірних компонентів складів для обробки плодів. Описано математичну модель загальних втрат плодів та їх прогнозування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА342502 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Мироничева О. С. 
Обгрунтування використання антиоксидантних препаратів для тривалого зберігання плодів яблуні : Автореф. дис... канд. с.-г. наук : 05.18.03 / О. С. Мироничева; Нац. аграр. ун-т. - К., 2003. - 18 c. - укp.

Запропоновано композиції природних і синтетичних антиоксидантів фенольного характеру для обробки яблук перед закладанням на тривале зберігання. Розглянуто можливість покращання якості яблук, що зберігаються, на підставі низької собівартості обробки. Доведено, що застосування природних препаратів збільшує період зберігання з одночасним підвищенням виходу стандартної продукції. Встановлено високий рівень органолептичних показників з одночасним зниженням втрат маси та витрат ендогенних біологічно активних речовин. Розроблено "Технологічну інструкцію з тривалого зберігання яблук із застосуванням антиоксидантів", впроваджену у дослідному господарстві "Мелітопольське".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА322778 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Прісс О. П. 
Обгрунтування використання нових антиоксидантних препаратів для тривалого зберігання яблук : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / О. П. Прісс; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 15 c. - укp.

Розроблено нові елементи технології зберігання яблук з використанням антиоксидантів. Вивчено вплив антиоксидантів на якість, лежкість та інтенсивність окислювально-відновних процесів яблук під час зберігання. Встановлено, що застосування комплексних антиоксидантів для післязбиральної обробки яблук дозволяє збільшити термін зберігання, максимально зберегти харчову і біологічну цінність, гарантує екологічну безпеку продукту. Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання у виробництво, наведено дані про економічну ефективність.


Індекс рубрикатора НБУВ: П255.1-486,022 + Л91-309-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА309839 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського