Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (1)Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (6)Книжкові видання та компакт-диски (9)
Пошуковий запит: (<.>K=ГУАР$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 57
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Пасічний В. М. 
Використання гідроколоїдів у виробництві консервів з м'ясом птиці / В. М. Пасічний, П. М. Сабадаш // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 61-63. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Наведено результати дослідження буферної ємності карагенанів, камеді ксантану, рожкового дерева, тара та гуару за умов їх спільного використання, а також разом з кухонною сіллю, хлоридом калію та харчовими фосфатними солями. З'ясовано вплив їх на функціонально-технологічні показники фаршевих емульсій для консервного виробництва.


Ключ. слова: яловичина, свинина, м'ясо птиці, консерви, гідроколоїди
Індекс рубрикатора НБУВ: Л962

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Манк В. В. 
Сорбційні властивості полісахаридів / В. В. Манк, А. М. Дорохович, В. І. Оболкіна, О. О. Гавва // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 45-49. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено особливості адсорбції води харчовими полісахаридами. Показано, що поглинання води лабільними гідрофільними матеріалами відбувається послідовно з їх набуханням у декілька стадій, кожну з яких можна описати відомими рівняннями адсорбції. Одержані дані дозволяють прогнозувати поводження гідроколоїдів у процесі складання композицій для різних кондитерських виробів.


Ключ. слова: адсорбція, активність води, полісахариди, гідроколоїди, камеді рожкового дерева, тара, гуару, ксантану, модифіковані крохмалі
Індекс рубрикатора НБУВ: Л86-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Кишенько І. І. 
Удосконалення технології солених м'ясних виробів з використанням функціонально-технологічних сумішей / І. І. Кишенько, І. В. Мусієнко // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 24-27. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Досліджено функціонально-технологічні властивості напівочищених карагенанів, камедей дерева тара, гуару, ксантану та взаємодію їх у складі функціональних сумішей для використання в технології солених м'ясних виробів.


Ключ. слова: солені м'ясні вироби, гідроколоїди, функціональні суміші
Індекс рубрикатора НБУВ: Л920.4-9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Пасічний В. М. 
Розробка стабілізаційних систем для фаршевих емульсій / В. М. Пасічний, П. М. Сабадаш // Харч. пром-сть. - 2008. - № 6. - С. 22-25. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Наведено результати дослідження в'язкості розчинів карагенанів, камеді ксантану, ріжкового дерева, тари та гуару за умов їх спільного використання, а також разом із кухонною сіллю, хлоридом калію та кальцію, сумішами фосфатів і лимонної кислоти. Виявлено вплив їх на функціонально-технологічні показники фаршевих емульсій для консервного виробництва.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л962.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Берестовой О. А. 
Эндокринологические предпосылки избыточной массы тела при синдроме поликистозных яичников / О. А. Берестовой // Здоровье женщины. - 2009. - № 3. - С. 102-106. - Библиогр.: 33 назв. - рус.

Рассмотрены проблемы патогенеза и лечения синдрома поликистозных яичников (СПКЯ), сочетающиеся с ожирением. Современные взгляды на терапию метаболических расстройств при СПКЯ основаны на том, что частым расстройством при СПКЯ является резистентность к инсулину и компенсаторная гиперинсулинемия, т.н. гиперинсулинемическая резистентность. Применение гуаровой смолы не только снижает массу тела, но и оптимизирует ряд метаболических параметров.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р715.52-5 + Р415.202.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23282 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Пласконь А. С. 
3-формілхромони в реакціях рециклізації з бінуклеофілами : автореф. дис... канд. хім. наук: 02.00.03 / А. С. Пласконь; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. - К., 2009. - 20 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Г263.15-27

Шифр НБУВ: РА363251 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Колеснікова М. Б. 
Розробка технології сумішей сухих функціональних для виробництва емульсійних соусів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.16 / М. Б. Колеснікова; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 2002. - 19 c. - укp.

На підставі аналізу літературних даних обгрунтовано необхідність розробки технології сумішей сухих функціональних для емульсійних соусів та актуальність використання в їх складі камедей, зокрема, ксантану та гуару. Визначено умови підготовки, вплив технологічних чинників на функціонально-технологічні властивості полісахаридів (ксантану та гуару) і білоквмісної сировини (молока сухого, яєчного порошку). Встановлено оптимальні співвідношення компонентів у дисперсійному середовищі для одержання стійких емульсій. Доведено, що комплексне використання ксантану та гуару доцільно під час виробництва соусів зі зниженим вмістом жирової фази. Розроблено та обгрунтовано технологію виробництва сумішей сухих функціональних та емульсійних соусів на їх основі трьох груп (молочних, яєчних, яєчно-молочних) із вмістом олії 20 - 70 %. Досліджено комплекс фізико-хімічних, функціонально-технологічних показників, показників безпеки для сумішей та соусів на їх основі. Здійснено впровадження запропонованих розробок у виробництво. Наведено рекомендації щодо використання сумішей сухих функціональних за умов підприємств харчування та спеціалізованих цехів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.11 + Л991.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА320502 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Стрижак С. Г. 
Технологія млинцевого напівфабрикату з використанням покращуючих добавок : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / С. Г. Стрижак; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2003. - 18 c. - укp.

Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено доцільність використання гідрофільних домішок рослинного (гуар-гуму, агару, крохмалю) і мікробного (ксампану), а також тваринного походження (желатину) в технології млинцевого напівфабрикату збільшеного терміну зберігання. Визначено залежності зміни структурно-механічних і органолептичних властивостей млинцевого напівфабрикату від концентрації гідрофільних домішок у процесі зберігання та основних параметрів виготовлення млинцевого тіста, що дає змогу оптимізувати умови одержання продукції зі збільшеним терміном зберігання. Уперше ранжовано гідрофільні домішки за ефективністю їх використання у даному виробництві залежно від властивостей пшеничного борошна. Установлено наявність збереження поліпшуючого впливу домішок на якість млинцевого напівфабрикату після повторної теплової обробки. Здійснено інтегральну оцінку якості млинцевого напівфабрикату.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л994-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА325289 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Камєнєва Н. В. 
Формування споживних властивостей заморожених напівфабрикатів із томатних овочів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.15 / Н. В. Камєнєва; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2011. - 18 c. - укp.

Доведено доцільність використання природних полісахаридів, а саме: камеді гуарової, камеді ксантанової й альгінату натрію в складі рецептур нових швидкозаморожених овочевих напівфабрикатів з томатних овочів для підвищення їх поживних властивостей під час заморожування та низькотемпературного зберігання. Досліджено вплив введених домішок на зміни споживних властивостей швидкозаморожених овочевих напівфабрикатів з томатних овочів і встановлено гарантійні терміни їх зберігання. Розроблено нормативну документацію й одержано деклараційні патенти України на корисну модель.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.42

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА379112 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Воцелко С. К. 
Фізико-хімічні властивості мікробних і рослинних полісахаридних структуроутворювачів / С. К. Воцелко, Л. А. Данкевич, О. О. Литвинчук // Мікробіол. журн. - 2012. - 74, № 2. - С. 42-48. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Проведено порівняльне дослідження фізико-хімічних характеристик структуроутворювачів мікробного (камедь ксантану, ксампан) та рослинного (камедь гуару, коньячний манан) походження. Серед них найкраща початкова в'язкість властива ксантану та коньячному манану. Показано, що за молекулярно-масовими характеристиками найбільший відсоток високомолекулярних фракцій має ксантанова камедь (74,3 %), ксампан (39 %) та коньячний манан (42,1 %). Встановлено, що у складі структуроутворювачів у різних співвідношеннях присутні маноза, глюкоза та галактоза, а також неідентифіковані речовини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*725.123 + Е50*725.123

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Власенко М. В. 
Цукровий діабет і ожиріння - епідемія XXI ст.: сучасний підхід до проблеми / М. В. Власенко, І. В. Семенюк, Г. Г. Слободянюк // Укр. терапевт. журн. - 2011. - № 2. - С. 50-55. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23 + Р415.202.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22945 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Давтян Л. Л. 
Структурно-механічні дослідження полімерів - основа для створення гелю на їх основі / Л. Л. Давтян, В. А. Ващук, Ю. П. Поліщук // Фармац. журн.. - 2013. - № 3. - С. 41-45. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Приведены результаты экспериментальных исследований структурно-механических (реологических) свойств модельных образцов, содержащих ксантановую и гуаровую камедь в разных количествах (от 0,1 до 2 %) и соотношениях. Доказано, что для дальнейших исследований оптимальной, с точки зрения потребительских характеристик, является основа, содержащая смесь ксантановой (0,8 %) и гуаровой (0,2 %) камеди. Для улучшения реологических свойств (эффективная вязкость, пластичность) образцов введены гидрофильные неводные растворители. Установлено, что оптимальной является комбинация глицерола (10 %) и этанола (5 %) в составе модельного образца. Реологические параметры модельного образца входят в пределы реологического оптимума.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.523 + Л71-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28227 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Давтян Л. Л. 
Реологічні дослідження як основа технологічного процесу у разі створення нового лікарського засобу / Л. Л. Давтян, В. А. Ващук, Ю. П. Поліщук // Фармац. журн.. - 2013. - № 4. - С. 52-58. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.523 + Л663.21

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28227 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Богомолова В. В. 
Удосконалення технології рибних консервів з застосуванням гідроколоїдів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.04 / В. В. Богомолова; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2013. - 18 c. - укp.

Вперше теоретично й експериментально обгрунтовано доцільність використання гідроколоїдів у технології рибних консервів. Розроблено синергуючі суміші карагінану, камеді ксантану, камеді гуару, які забезпечують високі показники якості консервів впродовж тривалого терміну зберігання. На основі методів математичного моделювання встановлено ефективні співвідношення гідроколоїдів у сумішах і шляхом експериментальних досліджень визначено концентрації сумішей для різних видів рибних консервів. Встановлено закономірність зміни структурно-механічних властивостей фаршевих систем, желейних заливок і томатних соусів залежно від складу суміші гідроколоїдів. Науково обгрунтовано раціональні методи введення гідроколоїдів до заливок, соусів і фаршевих сумішей за виробництва різних видів рибних консервів. Набули подальшого розвитку дослідження фізико-хімічних властивостей модельних водних систем гідроколоїдів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л964

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА402555 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Жмудь А. В. 
Розробка технології соусів-дресингів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / А. В. Жмудь; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2012. - 19 c. - укp.

Вперше з'ясовано, що застосування камеді гуару дозволяє створити м'яку, еластичну структуру соусу-дресінгу, стабілізувати білок-хлорофіловий комплекс і сприяє переходу ароматичних речовин основи у газову фазу над продуктом. Встановлено реологічні показники та мінімальні критичні концентрації гелеутворення найбільш поширених біополімерів: камеді рожкового дерева, карагінану, гуару, пектину, крохмалю картопляного та показано властивості, які вони виявляють по відношенню до текстурного спектра гідроколоїдних гелів. Визначено вплив обробки спиртовим розчином лецитину на досягнення седиментаційної стійкості завислих частинок овочів і горіхів у в'язко-плинній основі соусу. Застосовано нечіткий узагальнений критерій якості для визначення оптимальних умов теплової обробки соусу-дресингу. Здійснено моделювання процесу зависання часток продукту в основі соусу. Показано, що відсутність жиру у гетерогенній системі дозволяє краще виявити аромат пряно-ароматичної сировини. Набули подальшого розвитку дослідження процесу екстракції фенольних сполук журавлини та встановлено математичні залежності оптимізації екстрагування. Удосконалено процес ожержання основи соусу-дресингу з пряно-ароматичної сировини, що забезпечує максимально можливий перехід барвних і ароматичних речовин у рідку фазу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л991.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА388531 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Корж А. Н. 
Оценка эффективности и безопасности гуарема у пациентов со стабильной стенокардией и нарушением толерантности к глюкозе / А. Н. Корж, С. В. Краснокутский, Е. В. Лаврова, Е. А. Павлова // Сімейна медицина. - 2014. - № 4. - С. 93-98. - Библиогр.: 17 назв. - рус.

Нарушение толерантности к глюкозе (НТГ) является независимым фактором риска сердечно-сосудистых заболеваний. Проведено исследование клинической эффективности и безопасности гуарема у больных со стабильной стенокардией и НТГ. Обследовано 60 пациентов со стабильной стенокардией I - II функционального класса и НТГ в возрасте от 45 до 75 лет. Пациенты группы 1 (30 больных) следовали рекомендациям по изменению образа жизни, получали базисную терапию (антиангинальные и антитромбоцитарные препараты, статины). Пациенты группы 2 (30 больных) наряду с базисной терапией получали терапию гуаремом (по 5 г 3 раза в сутки во время еды). Общая продолжительность участия пациентов в исследовании составила 10 недель. Под влиянием лечения препаратом гуарем происходила нормализация параметров углеводного обмена, достоверное снижение выраженности классических и метаболических факторов риска. Наблюдалось статистически значимое снижение постпрандиальной гипергликемии, уровня глюкозы натощак и индекса инсулинорезистентности. Терапия гуаремом приводила к улучшению липидного профиля и достоверному снижению массы тела, индекса массы тела и окружности талии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р410.140.67-52 + Р252.653

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22874 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Половко Н. П. 
Дослідження гелів гуарової камеді / Н. П. Половко, А. О. Башура, О. Г. Башура // Актуал. питання фармацевт. і мед. науки та практики. - 2012. - № 2. - С. 94-96. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Исследованы реологические свойства гелей с гуаровой камедью. Изучена зависимость структурно-механических свойств гелей гуаровой камеди от концентрации гелеобразователя, температуры, значения рН. Определено, что оптимальными по показателям вязкости являются гели, содержащие гелеобразователь в концентрации от 1,5 до 2,5 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.7/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69485 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Федоровська М. І. 
Розробка складу основи крем-маски для профілактики і терапії осіб з андрогенною алопецією / М. І. Федоровська // Актуал. питання фармацевт. і мед. науки та практики. - 2014. - № 2. - С. 4-7. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Лечение андрогенной алопеции - актуальная задача дерматологии, поскольку ассортимент лекарственных средств, влияющих на патологическое звено заболевания и безопасных при длительном применении, ограничен. Поэтому целью работы была разработка оптимального состава основы крем-маски с экстрактом плодов пальмы сабаль и настойкой софоры японской, которая предназначена для профилактического и терапевтического применения при андрогенной алопеции. Представлены комплексные физические, биофармацевтические и микроскопические исследования по выбору оптимального состава эмульсионной основы крем-маски. Установлено, что лучшими потребительскими и фармако-технологическими свойствами обладают основы, которые содержат комплекс эмульгаторов MONTANOV 68 и NatureMulse или Olivem 1000, гелеобразователи карбопол (0,5 %) и гуаровую камедь (1 %).


Індекс рубрикатора НБУВ: Р608.51-52 + Р120.416.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69485 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Приходько В. Ю. 
Эффективность препарата Гуарем в комплексной терапии пациентов с избыточной массой тела и метаболическим синдромом / В. Ю. Приходько, Е. А. Кононенко, Д. Ю. Морева, Т. Р. Волощук, В. М. Приходько // Сімейна медицина. - 2015. - № 1. - С. 75-80. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Гуарем - препарат смолы гуаровой (пищевой клетчатки) - рекомендованный людям с избыточной массой тела, сахарным диабетом, дислипидемией. Настоящее исследование 36-ти пациентов с избыточной массой тела и метаболическим синдромом продемонстрировало, что добавление Гуарема в комплексную терапию этих пациентов в течение 2,5 мес приводит к изменению пищевых привычек (ограничение питания, избегание "перекусов", уменьшение объема и калорийности пищи, переход на режим частого дробного питания), уменьшению выраженности нарушений углеводного и липидного обмена и тенденции к уменьшению массы тела. Прием Гуарема должен сочетаться с модификацией образа жизни и мотивацией пациентов к снижению массы тела.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.2-52 + Р415.16-52

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22874 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Пасєчко Н. В. 
Вплив препарату Гуарем на масу тіла та основні показники ліпідного і вуглеводного обміну у пацієнтів із надмірною масою тіла чи ожирінням / Н. В. Пасєчко, Г. Я. Лой, І. І. Свистун // Міжнар. ендокринол. журн.. - 2014. - № 5. - С. 31-36. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.2-52

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25371 Пошук видання у каталогах НБУВ 


...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського