Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (49)Реферативна база даних (674)Книжкові видання та компакт-диски (1336)Журнали та продовжувані видання (313)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 25
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Носик О.С. 
Розробка методики виявлення фальсифікації столових сухих марочних вин: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / О.С. Носик ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2000. — 18 с. — укp.

Наведено результати досліджень стосовно методики виявлення фальсифікації марочних вин на підставі системи показників, що характеризують ординарні та марочні столові сухі виноматеріали та вина. Моделювання процесу визрівання дозволило встановити і математично довести взаємозв'язок між показниками хімічного складу і фізико-хімічних властивостей з тривалістю витримки зразків (коефіцієнт кореляції 0,75). За результатами проведених досліджень встановлено абсолютні значення і діапазони варіювання фізико-хімічних показників, їх розрахункових співвідношень для різних категорій зразків. Визначено та систематизовано показники, які є найбільш вагомими для диференціації ординарних і марочних вин. Вперше запропоновано систему показників для експертної оцінки вин, яка дозволяє з високим ступенем достовірності (90 %) проводити їх ідентифікацію, також запропоновано формулу розрахунку інтегрального показника витримки (ІПВ), яка враховує фактичні та базові значення показників, їх інформативність для ідентифікації зразків. Розраховано значення ІПВ для марочних білих і червоних вин. Запропоновано схему проведення ідентифікації вин різних категорій.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.1-7 + Р123.15
Шифр НБУВ: РА310945 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
2.

Матасар І.Т. 
Гігієнічна оцінка стану харчування працездатного населення в сучасних екологічних умовах: Автореф. дис... д-ра мед. наук: 14.02.01 / І.Т. Матасар ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2001. — 40 с. — укp.

Висвітлено питання гігієчної оцінки харчування працездатного населення України за вмістом основних нутриєнтів і надходженням найбільш розповсюджених неорганічних забруднювачів з харчовим раціоном за сучасних економічних та екологічних умов. На підчтаві результатів дослідження зроблено висновок про те, що харчування працездатного населення незбалансоване та полінутриєнно дефіцитне. Надходження таких забруднювачів (свинцю, кадмію, миш'яку) з продуктами до харчового раціонаму жителів Київа, Черкас, Кривого Рогу, Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Шостки перевищує допустиму добову норму. Оцінювання дії комплексу забруднювачів показало, що рівень токсичного навантаження на організм людини поступово зростає. Для визначення негативної дії найбільше розповсюджених неорганічних забруднювачів і стану фактичного харчування працездатного населення наведено й обгрунтовано методологічні засади гігієнічного моніторингу та біотести для оцінки дії комлексу токсикантів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.04
Шифр НБУВ: РА313272 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
3.

Литко С.Б. 
Гігієнічні основи профілактики отруєнь дикорослими грибами: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / С.Б. Литко ; Донец. держ. мед. ун-т ім. М.Горького. — К., 2001. — 18 с. — укp.

Розроблено та науково обгрунтовано комплексну систему заходів щодо профілактики отруєнь дикорослими грибами. Вивчено особливості отруєнь грибами, встановлено основні групи ризику потерпілих і структуру етіофакторів. Регламентовано спектр пріоритетних ксенобіотиків у їстівних грибах за умов еколого-антропогенного навантаження на навколишнє середовище. Проведено комплексне вивчення показників безпеки вищих макроміцетів та грунту, на якому вони зростають. Доведено, що квота умовно придатних до вживання (рівень ксенобіотиків 1 - 2 ГДК) складає 4,4 % - 12, 9 %, непридатних (рівень ксенобіотиків більше 2 ГДК) - 2,8 % - 7,1 %. Обгрунтовано та розроблено проект єдиної уніфікованої класифікації отруєнь макро- та мікроміцетами, що базується на етіопатогенетичному, клінічному та нозологічному принципах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.3 + Р123.4
Шифр НБУВ: РА314495 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Мацко О.П. 
Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів: Автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.07 / О.П. Мацко ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2003. — 18 с. — укp.

Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення довкілля, плодів, ягід, продукції, що отримують з них радіонуклідами, а також щодо способів зниження вмісту в них радіонуклідів. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-км зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 - від вихідної сировини до кінцевої продукції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1 +
Шифр НБУВ: РА327959

Рубрики:

      
5.

Войтович П.С. 
Наукове обгрунтування еколого-гігієнічних вимог до технології вирощування баштанних культур в умовах півдня України: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / П.С. Войтович ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2003. — 20 с.: табл. — укp.

Теоретично обгрунтовано та запропоновано нове розв'язання наукової проблеми вирощування екологічно чистої для навколишнього середовища та безпечної для людини продукції баштанних культур. Розроблено еколого-гігієнічні вимоги до технології їх вирощування за умов півдня України. Визначено закономірності формування максимального врожаю високої якості залежно від технології вирощування, внесення добрив різної кількості та їх збалансованості за наявності раціонального поливу. З'ясовано особливості впливу цих технологічних прийомів на біологічну цінність (сухі речовини, цукри, пектини, вітамін C, каротин) і безпеку баштанних культур (вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів). Установлено, що запропонована технологія вирощування баштанних культур (кавуна, гарбуза) не впливає на хімічний склад грунту.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.7-4(4УКР) + Р123.813.3 +
Шифр НБУВ: РА329830

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
6.

Парац А.М. 
Гігієнічна оцінка морських водоростей і харчових продуктів з ними як засобів мінімізації дії радіації та ендемії: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / А.М. Парац ; Ін-т гігієни та мед. екології ім. О.М.Марзеєва АМН України. — К., 2004. — 19 с. — укp.

На підставі комплексних експериментальних досліджень, клінічних обстежень і натурних спостережень науково обгрунтовано доцільність розробки спеціальних харчових продуктів і біологічно активних домішок з використанням морських водоростей як високоефективних профілактичних засобів мінімізації дози внутрішнього опромінення і запобігання виникненню патологій тиреоїдної й еритроїдної систем і збереження здоров'я населення, що проживає на радіоактивно забруднених та епідемічних територіях. Вперше наведено порівняльну оцінку протирадіонуклідних властивостей різних видів морських водоростей: далекосхідних (ламінарій), чорноморських (зостери, цистозіри) та альгінатів. Досліджено вміст основних макро- та мікроелементів (калію, кальцію, магнію, фосфору та йоду, селену, заліза, кобальту, хрому, марганцю, цинку) в овочах і раціонах харчування жителів північних регіонів України, що перебувають під впливом радіаційного й ендемічного чинників.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.04 +
Шифр НБУВ: РА334157

Рубрики:

      
7.

Любчак М.П. 
Гігієнічне обгрунтування шляхів оптимізації харчування курсантів вищих військових навчальних закладів сухопутних військ Збройних Сил України: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / М.П. Любчак ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2004. — 22 с. — укp.

Вперше за нових соціально-економічних умов проведено комплексний гігієнічний аналіз та оптимізацію харчування курсантів вищих військових навчальних закладів сухопутних військ Збройних сил України з урахуванням хімічного складу та енергоємності раціону та відповідності даних чинників встановленим нормативам, а також клініко-біохімічних, фізіологічних і функціональних показників стану здоров'я військовослужбовців. Науково обгрунтовано технологію удосконалення раціону харчування курсантів шляхом використання вітчизняних біологічно активних домішок - соєвого білково-жирового збагачувача та "Біотрита-С". Відзначено перспективність проведення досліджень щодо оптимізації харчування інших військових структур Міністерства Оборони України.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 +
Шифр НБУВ: РА336390

Рубрики:

      
8.

Бажай С.А. 
Розроблення технології оздоровчих продуктів з пророщеного зерна: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.02 / С.А. Бажай ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2005. — 21 с. — укp.

Досліджено зміни вмісту біологічно активних речовин зерна пшениці у процесі його тривалої гідротермічної обробки та подальшого пророщування. Обгрунтовано доцільність використання зерна пшениці на початковій стадії його пророщування для виготовлення оздоровчих продуктів. Розроблено рецептурний склад продуктів на основі пророщеного зерна пшениці. Визначено їх основні фізико-хімічні показники, харчову цінність та гарантійний термін зберігання. Запропоновано принципову технологічну схему та встановлено основні технологічні параметри виробництва оздоровчих продуктів на основі пророщеного зерна пшениці. Розроблено нормативно-технічну документацію на зазначені продукти.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.811 + Л662.9 +
Шифр НБУВ: РА340031

Рубрики:

      
9.

Глєбов А.Б. 
Розроблення методів контролю бурякоцукрового виробництва за вмістом токсичних елементів в сировині, напівпродуктах та продукції: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / А.Б. Глєбов ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2006. — 20 с. — укp.

На підставі використання методу атомно-абсорбційної спектрофотометрії розроблено методики вимірювання масових часток токсичних елементів у цукрових буряках, жомі та мелясі. Наведено оцінку рівня забрудненості сировинних зон цукрових заводів Київщини токсичними елементами за даними біогеохімічного моніторингу. Досліжено динаміку зміни вмісту токсичних елементів у цукрових буряках у період вегетації, одержано функціональні залежності їх розподілу у напівпродуктах цукрового виробництва. Встановлено, що токсичні елементи нагромаджуються в осаді соку 1-ї сатурації у надлишкових кількостях, а його використання як кормової домішки або під час виготовлення білково-вітамінних концентратів можливе лише у разі ретельного розрахунку дозування. Розроблено новий спосіб зовнішнього контролю точності результатів вимірювань показників безпеки цукру методом міжлабораторних порівнянь, здійснено його апробацію та підтверджено високу ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 +
Шифр НБУВ: РА343934

Рубрики:

      
10.

Вдовиченко 
Фізіологічні аспекти оцінки та корекції забезпеченості водорозчинними вітамінами (С, РР, В1, В2) практично здорових людей: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.03.03 / Олександр Валерійович Вдовиченко ; Львівський національний медичний ун-т ім. Данила Галицького. — Л., 2007. — 16 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.027 + Р415.202.8-5
Шифр НБУВ: РА351171

Рубрики:

      
11.

Григорович Г.О. 
Невротичні розлади у працівників вугільної галузі (клініка, діагностика, принципи відновної терапії і профілактики): Автореф. дис... канд. мед. наук: 19.00.04 / Г.О. Григорович ; Харк. мед. акад. післядиплом. освіти. — Х., 2007. — 20 с. — укp.

На підставі результатів комплексного вивчення структури невротичних розладів і проведеної ідентифікації клінічної феноменології у працівників вугільної галузі, визначено клінічні та діагностичні особливості, а також розроблено принципи диференційованої відновлювальної терапії. Найбільш частими розладами психічної сфери даних працівників є гостра реакція на стрес (F 43.0) - 32,3 %, тривожно-фобічні (F 40) - 24,0 %, соматоформні розлади (F 45) - 23,6 %. За цього для працівників підземних виробіток найбільш характерними є гостра реакція на стрес (32,3 %) і тривожно-фобічні розлади (24,0 %), для допоміжного персоналу - соматоформні розлади (23,6 %) і генералізований тривожний розлад (15,0 %). Для всіх хворих характерний підвищений рівень реактивної й особистісної тривожності. Виявлено високий рівень інтраверсії та нейротизму. За типами організації особистості 59,8 % становили особи з сенситивною та психоастенічною організацією, 19,6 % - з істероїдною, 13,1 % - з ригідною, 7,5 % - з іпохондричною та нав'язливою. Розроблено комплексну систему мультимодальної психотерапії та психологічної корекції непсихотичних розладів невротичного реєстру у працівників вугільної промисловості, грунтуючись на головних патогенетичних механізмах їх формування, що дозволяє поліпшити показники медичної та соціальної ефективності. Установлено високу ефективність застосування гіпносугестивної, когнітивної й особистісно-орієнтованої психотерапії за їх сполучення з метою проведення комплексного лікування зазначених розладів, а саме - у 78 % випадків у шахтарів і у 82 % - працівників наземного персоналу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р645.093.3 + Р123.506.1 +
Шифр НБУВ: РА349109

Рубрики:

      
12.

Водолазський В.М. 
Підвищення чутливості ферозондового методу контролю металевих включень у харчових продуктах: автореф. дис... канд. техн. наук: 05.11.13 / В.М. Водолазський ; Східноукр. нац. ун-т ім. В.Даля. — Луганськ, 2008. — 20 с. — укp.

Запропоновано та теоретично обгрунтовано метод підвищення чутливості електромагнітних металодетекторів, який грунтується на використанні ферозондів як їх магніточутливих елементів, об'єднаних у багатоелементний ферозондовий детектор (БФД). Розроблено метод синтезу магнітного поля у даній галузі. Створено математичні моделі для розрахунку магнітного поля, індукованого феромагнітними частинками (ФЧ) у постійному та змінному магнітному полях, а також поля, що створюється у попередньо намагніченій ФЧ. Розроблено засади теорії БФД, що є лінійкою ферозондів, об'єднаних одним осердям. Знайдено аналітичні вирази для функції перетворення БФД, її залежності від режиму збудження. Запропоновано методику розрахунку БФД. Проаналізовано аперіодичний та резонансний (параметричного посилення) режими БФД. Одержано аналітичні залежності для визначення амплітуди вихідного сигналу за резонансного режиму роботи, визначено область стійкості. Розглянуто питання рівномірності вихідної характеристики БФД. Запропоновано формули для розрахунку припустимих вістаней між ферозондами у лінійці БФД. Результати теоретичних розрахунків перевірено шляхом натурного експерименту. Проведено експериментальні дослідження магнітного поля зондуючої котушки. Експериментально визначено магнітне поле індукованого ФЧ у прикладеному зондуючому полі та у залишковому. Шляхом експериментальних досліджень знайдено чутливість БФД та його поріг чутливості. Показано надійність роботи металодетектора за умов контролю потоку харчових продуктів для виявлення ФЧ. Розроблено та виготовлено експериментальний зразок приладу для контролю харчових продуктів щодо наявності ФЧ. Наведено результати апробовування приладу у процесі контролю потоку зерна.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-7с + Р123.10 +
Шифр НБУВ: РА335250

Рубрики:

      
13.

Гураль Л.С. 
Технологія отримання біологічно активних речовин із ракоподібних: автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / Л.С. Гураль ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2008. — 19 с. — укp.

Вперше надано комплексну характеристику проміжного продукту переробки панцировмісної сировини - хітин-протеїнового комплексу. Досліджено склад компонентів, що його формують, наведено оцінку надмолекулярної структури та структури поверхні, вивчено функціонально-фізіологічні властивості. Обгрунтовано доцільність використання хітин-протеїнового комплексу як ефективного ентеросорбенту, альтернативного хітину. Вперше розроблено метод деструкції хітину на підставі поєднання попередньої лужної модифікації та наступного ферментативного гідролізу. Досліджено фракційний склад продуктів деструкції. Доведено доцільність модифікації білкової складової панцировмісної сировини за допомогою обмеженого ферментативного гідролізу з метою одержання харчової домішки. Визначено раціональні параметри її екстракції та ферментативної деструкції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л987 +
Шифр НБУВ: РА357522

Рубрики:

      
14.

Нога І.В. 
Механізм дії високого тиску і температури на деякі мікроорганізми та вітаміни: автореф. дис... канд. фіз.-мат. наук: 03.00.02 / І.В. Нога ; Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна. — Х., 2008. — 17 с. — укp.

Науково обгрунтовано створення фундаментальних засад нової технології стерилізації продуктів харчування високим тиском. За результатами експериментального дослідження та фізико-механічного моделювання кінетики деградації вітамінів та інактивації мікроорганізмів під дією тиску, температури та інших факторів показано, що тиск ~500 МПа є межовим для інактивації більшості мікроорганізмів, вміст вітаміну C змінюється незначно. Кінетика інактивації мікроорганізмів і деградації біомолекул цілком задовільно відтворюється у межах хімічної реакції першого порядку. Високий тиск і підвищена температура збільшують кислотність середовища. Зрушення кислотності зумовлює денатурацію білків, що призводить до інактивації мікроорганізмів. Мікроскопічний механізм впливу тиску на мікроорганізми визначається відкриттям доступу води у внутрішні порожнини білків. Результати роботи можуть бути використані під час вибору оптимальних параметрів обробки продуктів високим тиском для забезпечення стерильності продукту та збереження його харчосмакових якостей з мінімальними витратами енергії та часу, а також для розробки стандартів щодо технології обробки продуктів харчування надвисоким тиском.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.51 +
Шифр НБУВ: РА357164

Рубрики:

      
15.

Черенков В.М. 
Гігієнічне обгрунтування хімічної безпеки харчування населення в умовах індустріального регіону: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / В.М. Черенков ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2008. — 24 с. — укp.

Досліджено актуальну проблему забезпечення населення індустріального екокризового регіону продовольчою сировиною та харчовими продуктами, безпечними за вмістом ксенобіотиків. Наведено гігієнічну оцінку контамінації продовольчої сировини та харчових продуктів токсичними елементами, пестицидами, нітратами. Виявлено, що вміст токсичних елементів у продовольчій сировині та харчових продуктах, вирощених і вироблених в індустріальному регіоні перевищує максимально припустимі рівні вмісту свинцю у 4,0 %, випадків, кадмію - 1,1 %, ртуті - 0,6 %, миш'яку - 0,2 %, міді - 7,1 %, цинку - 2,6%. Встановлено, що в індустріальному регіоні свинець, кадмій, мідь містяться у концентраціях статистично вірогідно вищих, ніж у контрольному. З'ясовано, що найбільш забрудненими пестицидами є молоко, м'ясо, молоко- та м'ясопродукти, овочі та фрукти. Доведено, що в індустріальному регіоні найбільша питома вага проб, в яких вміст пестицидів перевищує МДР, припадає на проби з хлорорганічними пестицидами. Виявлено, що 23,6 % продуктів рослинництва індустріального регіону та 16,3 % контрольного містять нітрати у концентраціях, що перевищують МДР. Визначено ксенобіотичне навантаження на організм різних вікових і професійних груп населення. Встановлено, що токсичність фактичного раціону працездатного населення індустріального регіону перевищує припустимий індекс у 2,18 - 3,42 рази, а контрольного - від 1,58 до 2,4 рази. Розроблено заходи щодо профілактики аліментарних уражень, які дозволяють знизити вміст ксенобіотиків у всіх джерелах їх надходження до харчових продуктів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 +
Шифр НБУВ: РА357046

Рубрики:

      
16.

Банковська Н.В. 
Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обгрунтування шляхів його оптимізації: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01 / Н.В. Банковська ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2008. — 24 с. — укp.

Науково обгрунтовано шляхи оптимізації стану фактичного харчування дорослого населення України другої групи фізичної активності. За результатами проведених досліджень оцінено фактичну енергетичну цінність раціонів харчування та нутрієнтний склад. Установлено рівні споживання основних продуктів працездатними особами другої групи фізичної активності в різні пори року та вплив фактичного харчування на поширеність серед населення аліментарнозумовлених захворювань. Обгрунтовано "Харчову піраміду" для населення другої групи фізичної активності. Визначено розподіл харчових продуктів і рівень їх споживання, що дозволяє підвищити забезпеченість організму водорозчинними вітамінами, <$Ebeta>-каротином, клітковиною. Обгрунтовано аліментарну корекцію харчування для населення другої групи фізичної активності з метою профілактики артеріальної гіпертензії. Здійснено заходи щодо впровадження результатів досліджень у практику охорони здоров'я на державному рівні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123(4УКР) +
Шифр НБУВ: РА360111

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
17.

Мельниченко 
Гігієнічні аспекти застосування синтетичних барвників у харчовій промисловості: автореф. дис... канд. біол. наук: 14.02.01 / Тетяна Іванівна Мельниченко ; Державна установа "Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва АМН України". — К., 2009. — 20 с. — укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9 + Л80-38
Шифр НБУВ: РА365669

Рубрики:

      
18.

Крусір Г.В. 
Наукові основи технологій біологічно активних добавок-коректорів процесів травлення: автореф. дис... д-ра техн. наук: 03.00.20 / Г.В. Крусір ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2009. — 36 с. — укp.

Проведено порівняльну характеристику ефективності використання методів концентрування та стабілізації біокоректорів. Розроблені технології біологічно активних добавок (БАД) - коректорів процесів травлення економічно обгрунтовані та включають такі основні етапи: виділення біокоректорів з сировини, іммобілізацію їх на біополімерній матриці, сушіння БАД.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р413-5 + Р123.02 + Л987 +
Шифр НБУВ: РА369040

Рубрики:

      
19.

Мишковська А. А. 
Удосконалення системи довготривалого радіаційного моніторингу продуктів харчування та харчових раціонів на території України: автореф. дис. ... канд. мед. наук : 03.00.01 / А. А. Мишковська ; Наук. центр радіац. медицини АМН України. — К., 2010. — 24 с. — укp.

Встановлено, що населення України отримує дози внутрішнього опромінення в середньому 0,12 мЗв/рік і вони коливаються у межах від 0,04 до 0,28 мЗв/рік. Основними забрудненими харчовими продуктами є найбільш вживані у харчуванні молоко, м'ясо, овочі, дикорослі ягоди та гриби. Виявлено критичні елементи системи радіаційного контролю харчових продуктів і харчових раціонів, обгрунтовано підходи до її оптимізації, а також оптимізації регламентування вмісту радіонуклідів у продуктах харчування та питній воді, розрахунку доз внутрішнього опромінення, можливого ризику реалізації стохастичних ефектів обумовлених колективною ефективною дозою внутрішнього опромінення та запропоновано заходи з мінімізації внутрішнього опромінення населення України, зокрема територій, що зазнали радіаційного впливу внаслідок Чорнобильської катастрофи.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0(4УКР) + Р123.1(4УКР)
Шифр НБУВ: РА379970 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
20.

Русєва Я. П. 
Технологія білково-полісахаридних комплексів з антипротеолітичною активністю: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 03.00.20 / Я. П. Русєва ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2010. — 18 с. — укp.

Надано всебічну характеристику інгібітору трипсину з насіння люцерни, досліджено його амінокислотний склад, молекулярну масу, вивчено функціонально-фізіологічні властивості. Розроблено спосіб виділення з екстракту насіння люцерни інгібітору трипсину методом комплексоутворення з полісахаридами та надано характеристику білково-полісахаридному комплексу (БПК). Показано можливість застосування методу комплексоутворення для вибіркового вилучення з екстрактів бобів сої інгібіторів Кунітца та Баумана-Бірк. Встановлено технологію БПК з антипротеолітичною активністю на підставі інгібітору трипсину насіння люцерни та надано його медико-біологічне оцінювання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Р123.02
Шифр НБУВ: РА376993 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського