Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (453)Книжкові видання та компакт-диски (403)Журнали та продовжувані видання (2)
Пошуковий запит: (<.>U=У9(4УКР)306.71$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 58
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Андрусік І.І. 
Активізація діяльності підприємств харчової промисловості шляхом удосконалення механізму регулювання: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / І.І. Андрусік ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2008. — 21 с. — укp.

Досліджено питання підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості. Удосконалено механізм її регулювання. Узагальнено теоретичні засади регуляторної політики та розглянуто її вплив на діяльність даних підприємств. Досліджено значущість податкового навантаження для показників їх діяльності. Виявлено основні чинники, які зумовлюють прибутковість підприємств, висвітлено проблему ефективності експортної діяльності. Розроблено та науково обгрунтовано пропозиції, а також надано практичні рекомендації щодо вдосконалення механізму регулювання як чинника підвищення ефективності діяльності підприємств.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71 + У9(4УКР)261.413.3 +
Шифр НБУВ: РА354239

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Мілінчук О. В. 
Вартісно-орієнтоване бюджетування як підхід до управління підприємствами харчової промисловості: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / О. В. Мілінчук ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2011. — 20 с. — укp.

Проаналізовано види та порядок розрахунку вартісно-орієнтованих показників, визначено переваги та недоліки кожного. Удосконалено швецьку модель розрахунку грошової доданої вартості Е. Оттосона та Ф. Вейсенріедера, що дозволило створити систему індикаторів, врахування яких дозволить оцінювати вплив управлінських рішень на тренд вартості підприємства. Розглянуто питання організаційно-інформаційного забезпечення вартісно-орієнтованої системи бюджетування підприємства. В результаті проведеного дослідження розроблено матрицю прийняття управлінських рішень залежно від еталонної динаміки вартісно-орієнтованих показників на кожній зі стадій життєвого циклу, запропоновано методику розрахунку інтегрального показника щодо визначення стадії життєвого циклу підприємства.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-93-21
Шифр НБУВ: РА382936 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
3.

Дудка Т.В. 
Вимір та оцінка інвестиційної привабливості підприємств харчової промисловості: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / Т.В. Дудка ; НАН України. Ін-т пробл. ринку та екон.-екол. дослідж. — О., 2007. — 19 с. — укp.

Розроблено методику комплексного визначення рівня інвестиційної привабливості, яка базується на багаторівневій статистично вірогідній системі показників та передбачає врахування узагальнювального показника, що характеризує кількість інвестицій, необхідних для приросту одиниці результату виробничої діяльності, який дезагрегується на часткові показники, що відображають економічну ефективність діяльності підприємства, а саме: приросту рентабельності продажів і швидкості повернення інвестиційних вкладень; часткові показники першого рівня розкладаються за групами показників другого рівня, які характеризують участь у їх формуванні елементів виробництва. За цього оцінка рівня інвестиційної привабливості базується на розробці рейтингу підприємств. Запропоновано методичні рекомендації щодо розробки документа "Паспорт інвестиційної привабливості підприємства", який має містити відомості про резерви підвищення ефективності господарської діяльності підприємства, про основні напрямки вкладень інвестиційних засобів, а також про суму інвестицій, яка необхідна для реалізації резервів, їх ефективність і швидкість повернення. Удосконалено класифікацію факторів, що стримують і стимулюють процес інвестування у галузях харчової промисловості України, а також методичний підхід до виміру ризику зниження ефективності інвестицій, використання якого дозволяє більш точно робити прогноз значень основних показників діяльності підприємства. Розкрито економічну суть термінів "оцінка", "вимір", що є методичною базою розробки систем показників та їх практичного використання. Розвинуто метод виміру кількості та якості споживчої вартості інвестиційної привабливості як однієї з економічних характеристик промислового підприємства.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-56 +
Шифр НБУВ: РА354977

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
4.

Трухан О.Л. 
Внутрішньогосподарська структуризація промислових підприємств (на матеріалах підприємств харчової промисловості): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / О.Л. Трухан ; Київ. нац. екон. ун-т. — К., 2005. — 20 с. — укp.

Розроблено теоретико-методологічні засади та практичні рекомендації щодо удосконалення внтурішньогосподарського управління промисловими підприємствами. Досліджено економічну суть, завдання, об'єкти та визначено головні аспекти процесу внутрішньогосподарської структуризації підприємств харчової промисловості на сучасному етапі розвитку економіки. Удосконалено класифікацію виробничо-організаційних структур підприємств за ознакою ступеня децентралізації управління підрозділами. Проведено ретроспективний аналіз структурних перетворень у даній галузі промисловості Житомирщини. Визначено напрями структуризації харчопереробних підприємств за умов підвищеного динамізму зовнішнього середовища. Розглянуто сучасні форми функціонування структурних підрозділів підприємств як центрів відповідальності за результати господарювання та виявлено перспективи їх застосування. Обгрунтовано раціональні виробничо-організаційні форми структуризації підрозділів харчопереробних підприємств. Розроблено модель внутрішньогосподарських економічних відносин для їх структурних підрозділів на базі запровадження концепції "внутрішнього підприємництва". Запропоновано систему показників-індикаторів для оцінки ефективності процесу внутрішньогосподарської структуризації підприємства.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-31 +
Шифр НБУВ: РА340042

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
5.

Климчук С.В. 
Еволюція та механізми фінансової реструктуризації підприємств харчової промисловості України: автореф. дис... д-ра екон. наук: 08.00.04 / С.В. Климчук ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2009. — 39 с. — укp.

Розроблено науково-методичні основи фінансової реструктуризації підприємств харчової промисловості України й обгрунтовано механізми її здійснння у контексті підвищення ефективності діяльності реструктурованих підприємств і вдосконалення стратегії економічного зростання. Обгрунтовано методичні й теоретичні основи фінансової реструктуризації. Визначено сутність даного процесу та систему перетворень, в якій використано фінансові методи та важелі, спрямовані на максимізацію прибутку власників, що припускає трансформацію капіталу в короткостроковому періоді. Охарактеризовано етапи становлення реструктуризаційного процесу в Україні у ретроспективному оцінюванні еволюції економічної вартості підприємств. Розроблено методологію фінансової реструктуризації, побудовано алгоритм класифікації методів її здійснення. Систематизовано методи забезпечення стабілізації та досягнення фінансової стійкості за максимальної економічної вартості підприємств за фактором зональності й галузевої спрямованості. Досліджено практику реорганізації боргових зобов'язань на прикладі 11-ти угруповань ВАТ харчової промисловості різних регіонів України. Виявлено, що окремі елементи фінансової реструктуризації були здійснені, але сам процес не мав свого логічного завершення внаслідок відсутності його правового поля, затвердженого законодавством. Створено модель економічної вартості за регіональними та галузевими компонентами підприємств харчової промисловості, одержаних за окремими регіонами України за допомогою взаємозалежності властивостей диференційованої ренти та скоректованого реструктурованого фінансового потоку. Висвітлено перспективи розвитку реструктурованих формувань, які передбачають ефективне середовище трансформації капіталу підприємств харчової промисловості, визначено мотивацію даного процесу та засоби ефективного керування реорганізацією капіталу підприємств у процесі інтеграції. Запропоновано концепцію фінансової реструктуризації, створену з використанням показників поточного та придбаного потенціалу концепції антикризового розвитку, інвестиційного потенціалу та потенціалу критеріального оцінювання економічної вартості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-93-21 +
Шифр НБУВ: РА362510

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
6.

Тоцька О.Л. 
Економіко-математичне моделювання випуску продукції в харчовій промисловості України: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.11 / О.Л. Тоцька ; Львів. нац. ун-т ім. І.Франка. — Л., 2008. — 20 с. — укp.

Розглянуто виробництво продукції як складову системи управління показниками підприємств харчової промисловості. Проаналізовано методи дослідження випуску продуктів харчування. Проведено огляд економіко-математичних моделей виробництва продукції. Проаналізовано результати кластерного та факторного аналізу виробництва продуктів харчування. Розроблено багатокритеріальну оптимізаційну модель випуску продукції підприємств харчової промисловості. Побудовано імовірнісно-математичну модель діяльності хлібопекарського підприємства. Визначено імовірність сприятливих тенденцій для виробництва продуктів харчування. Побудовано точкові моделі прогнозу випуску продовольчих товарів. Зроблено прогнозування виробництва продукії у харчовій промисловості на підставі нечітких множин.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-82 в611 + У9(4УКР)306.71-82 в611
Шифр НБУВ: РА362116

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
7.

Карпенко Л.М. 
Економічний механізм підвищення прибутку підприємств харчової промисловості: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Л.М. Карпенко ; Одес. держ. екон. ун-т. — О., 2004. — 21 с.: рис., табл. — укp.

Розглянуто соціально-економічну суть виникнення прибутку, проаналізовано його функції та значимість. Вивчено та систематизовано наукові теорії, що пояснюють феномен прибутку та порядок його утворення. Розглянуто процес формування прибутку на підприємствах за сучасних умов господарювання. Досліджено фактори формування та здійснено систематизацію видів прибутку. Запропоновано методологічні підходи до аналізу та прогнозування фінансового стану підприємств і висвітлено рівень і динаміку найважливіших техніко-економічних показників підприємств харчової промисловості Одещини, а також формування та динаміку балансового прибутку, досліджено можливості застосування факторного економічного аналізу для оцінки зміни прибутку від реалізації продукції. З урахуванням сучасних умов і тенденцій розвитку підприємств харчової промисловості даного регіону запропоновано нові економічні методи підвищення прибутку, елементи оптимальної стратегії управління прибутком та методологічні підходи до оцінки економічної ефективності заходів, спрямованих на його підвищення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-864 +
Шифр НБУВ: РА329495

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
8.

Кривошей В.В. 
Економічний механізм підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування: Автореф. дис. канд. екон. наук: 08.07.05 / В.В. Кривошей ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2004. — 19 с.: табл. — укp.

Теоретично обгрунтовано та удосконалено класифікацію факторів підвищення продуктивності праці на підприємствах харчування. Визначено вплив на продуктивність праці підприємств харчування таких чинників, як: обсяг та структура товарообігу, рівень технічного забезпечення виробничого процесу. Досліджено стан, структуру, динаміку та причини втрат робочого часу та їх вплив на продуктивність праці. Визначено напрямки та форми стимулювання, розроблено та науково обгрунтовано методику прогнозування продуктивності праці на підприємствах харчування. Запропоновано методичні рекомендації щодо використання показника продуктивності праці в прогнозуванні фінансових результатів підприємств харчування та розробки стратегії підвищення продуктивності праці даних підприємств. Розроблено методику оперативного контролю підвищення продуктивності праці.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-641 +
Шифр НБУВ: РА328088

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
9.

Губарь О.В. 
Економічний механізм управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / О.В. Губарь ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2008. — 20 с. — укp.

Здійснено комплексне дослідження теоретичних аспектів формування економічного механізму управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості. Наведено основні рекомендації щодо напрямів підвищення її ефективності. Досліджено економічну суть інвестицій, інвестиційну діяльність, особливості та принципи управління нею. Проаналізовано стан і основні тенденції формування економічного механізму управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості на державному та регіональному рівнях. Розроблено та запропоновано до використання модель прийняття інвестиційних рішень залежно від рівня інформаційного забезпечення з урахуванням показника інформаційної віддачі. Сформульовано основні підходи до вибору інвестиційних проектів з використанням методу перехресних порівнянь і моделі аналізу витрат результатів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-56-21 +
Шифр НБУВ: РА356257

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
10.

Палка І.М. 
Ефективність інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / І.М. Палка ; Терноп. нац. екон. ун-т. — Т., 2009. — 20 с. — укp.

Досліджено питання підвищення ефективності інвестиційного процесу на підприємствах харчової промисловості за умов ринкової економіки. З'ясовано економічну природу інвестицій і розглянуто їх класифікації. Охарактеризовано інвестиційний ринок і його розвиток в Україні. Визначено інвестиційну привабливість галузей економіки та регіонів. Висвітлено теоретико-методичні підходи до оцінювання ефективності інвестиційного капіталу. Проаналізовано розвиток підприємств харчової промисловості та визначено їх роль у цьому інвестиційному процесу. Висвітлено напрямки використання інвестиційних ресурсів і розглянуто ефективність інвестиційного процесу на підприємствах галузі. Визначено взаємозв'язок між обсягами інвестицій в основний капітал підприємств харчової та переробної промисловості Тернопільщини з фінансовим результатом від звичайної діяльності до оподаткування й обсягами виробництва, спрогнозовано ці показники щодо перспективи. Розроблено пропозиції щодо розширення інвестиційних можливостей і забезпечення інноваційного спрямування інвестиційного процесу підприємств харчової промисловості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-56 +
Шифр НБУВ: РА363261

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
11.

Сучков А. В. 
Ефективність франчайзингу як інструменту інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості: автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / А. В. Сучков ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2010. — 20 с. — укp.

Досліджено правові заходи регулювання франчайзингової діяльності в Україні та світі. Розглянуто вплив факторів, які стримують розвиток франчайзингової діяльності на підприємствах харчової промисловості України та запропоновано заходи для зменшення їх негативного впливу. Проаналізовано методики оцінки ефективності інвестиційних франчайзингових проектів та акцентовано на їх перевагах і недоліках. Запропоновано шляхи вдосконалення оцінювання ефективності франчайзингових проектів та усунення виявлених недоліків. Надано методику забезпечення ефективності інвестиційних франчайзингових проектів на підприємствах харчової промисловості. Дану методику забезпечення ефективності франчайзингових проектів апробовано на підприємствах харчової промисловості України.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)292.4 + У9(4УКР)306.71
Шифр НБУВ: РА371989 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
12.

Гавриленко С.М. 
Забезпечення стратегічного розвитку підприємств харчової промисловості шляхом залучення кредитних ресурсів: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / С.М. Гавриленко ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2003. — 21 с.: табл. — укp.

Узагальнено теоретичні та методологічні підходи щодо забезпечення стратегічного розвитку підприємств харчової промисловості, розвинуто теорію стратегічного та фінансового менеджменту, розширено поняття кредиту та кредитоспроможності підприємства, основні світові та національні методики оцінки якої проаналізовано. На підставі результатів вивчення основних проблем кредитування підприємств харчової промисловості запропоновано шляхи удосконалення оцінки їх кредитоспроможності, методику вибору та оцінки вартості застави. Розроблено організаційні засади створення на галузевому та територіальному рівнях фондів взаємного кредитування.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-93
Шифр НБУВ: РА326461

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
13.

Магдич С.Б. 
Залучення і використання іноземних інвестицій підприємствами харчової промисловості: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / С.Б. Магдич ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2009. — 20 с. — укp.

Досліджено стан і динаміку іноземного інвестування в Україні в 2000-ні рр. Розкрито сутність іноземних інвестицій і їх роль в інноваційно-технологічній модернізації вітчизняних підприємств харчової промисловості. Обгрунтовано різні типи інвестиційних стратегій з урахуванням етапів життєвого циклу підприємств. Проаналізовано інвестиційну привабливість і місткість галузей з виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів. Визначено джерела та форми залучення іноземних інвестицій, виділено їх інноваційну складову відносно підприємств з переробки продовольчої сировини. Показано, що найбільш інвестиційно привабливими є тютюнова промисловість, виробництво напоїв, переробка та консервування овочів і фруктів, а найменш привабливими в інвестиційному аспекті - виробництво рибної продукції, м'яса, обробка зерна та виробництво крохмалю. Висвітлено організаційні засади, механізми, форми й об'єкти залучення іноземнго капіталу в українську харчову промисловість.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-56 +
Шифр НБУВ: РА368313

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
14.

Маказан Є.В. 
Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств харчової промисловості: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / Є.В. Маказан ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2008. — 19 с. — укp.

Удосконалено методичні підходи щодо прогнозування розвитку підприємств харчової промисловості з урахуванням особливостей їх інвестиційно-інноваційної діяльності, обгрунтовано необхідність її здійснення за ринкових умов господарювання. Визначено економічну сутність інвестиційно-інноваційної діяльностії за умов розвитку ринкових відносин. Досліджено передумови розробки методичних підходів щодо прогнозування івестиційно-інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. Удосконалено класифікацію інвестицій, інновацій і грошового потоку. Виділено основні тенденції зміни інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. Запропоновано економіко-математичну факторну модель впливу інвестиційної діяльності на ефективність виробництва підприємств харчової промисловості з урахуванням зміни ресурсів та інвестицій, що дозволяє підприємствам планувати та розраховувати обсяги виробництва. Наведено рекомендації щодо використання нової моделі для моделювання розвитку підприємства за умов здійснення інвестиційно-інноваційної діяльності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-55 + У9(4УКР)306.71-56 +
Шифр НБУВ: РА357520

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
15.

Вишемирська С. В. 
Інформаційна підтримка прийняття рішень управління виробничими системами харчових підприємств: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.13.06 / С. В. Вишемирська ; Херсон. нац. техн. ун-т. — Херсон, 2011. — 20 с.: табл., рис. — укp.

Вперше розроблено системну методологію побудови та використання моделей та інформаційних технологій підтримки прийняття рішень управління виробничими системами харчових підприємств, що відрізняється комплексним використанням евристико-аналітичних і ймовірносних методів і мережевої технології, що забезпечує прийняття ефективних управлінських рішень. Запропоновано модель оцінювання органолептичних і фізико-хімічних показників продукції підприємства харчової галузі, побудовану з використанням байєсівської мережі, що дозволило прогнозувати кінцевий стан багатокомпонентної продукції, виходячи лише з оцінки початкового стану кожного з інгредієнтів, та, в свою чергу, коригувати рецептуру продукції. Набула подальшого розвитку модель оцінювання ризику інвестицій у виробничу систему, що грунтується на математичному апараті теорії нечітких множин, яка дозволяє керівникові швидко й якісно приймати зважені, математично прораховані рішення щодо залучення інвестицій.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-210.11 ф121 + Л80-6
Шифр НБУВ: РА385103 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

      
16.

Дмитрук М.М. 
Маркетингова стратегія підприємства на ринку продуктів харчування в умовах сезонних коливань попиту: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / М.М. Дмитрук ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". — Л., 2006. — 23 с. — укp.

Наведено підхід до розробки маркетингової стратегії (МС) підприємств-виробників продуктів харчування, ринок яких характеризується сезонними коливаннями попиту. Запропоновано матриці відповідності стратегічних намірів підприємства умовам маркетингового середовища, що сприяє досягненню аналітичної повноти й оперативності в процесі маркетингового аналізу. Обгрунтовано послідовність дій щодо аналізу конкурентних переваг підприємства та методів їх формування. Описано методи статистичного й експортного прогнозування в контексті формування якісної інформаційно-аналітичної основи СМ даних підприємств, розкрито основні логістичні аспекти підвищення ефективності розробки та реалізації МС суб'єкта господарювання за умов сезонних коливань попиту та імпорту сировини.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-211.1 +
Шифр НБУВ: РА343049

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
17.

Позняк С.В. 
Маркетинговий аналіз конкурентних позицій підприємств України (на прикладі харчової промисловості): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.01 / С.В. Позняк ; НАН України. Ін-т економіки. — К., 2003. — 20 с. — укp.

На підставі результатів аналізу конкурентної ситуації в одній із базових галузей - харчовій промисловості розкрито сутність конкурентних позицій та переваг в оцінці конкурентоспроможності вітчизняних підприємств даної галузі. Досліджено та адаптовано до вітчизняних умов методи маркетингового аналізу, які можуть застосовуватись для оцінки та формування суб'єктів підприємства, з метою підвищення ефективності функціонування суб'єктів господарювання. Доведено, що в Україні характерною особливістю сучасної системи господарювання є досягнення ефективних результатів застосування методів маркетингового аналізу. Виявлено та розкрито взаємозв'язок між конкурентними перевагами та позиціями підприємства та протиріччя, які виникають у процесі їх розвитку, а також розроблено моделі головних стратегій конкурентної поведінки, спрямованих на формування та покращення конкурентних позицій підприємств на ринку. Запропоновано механізм оцінки ефективності конкурентних стратегій на наведено практичні рекомендації щодо застосування методів маркетингового аналізу для оцінки конкурентних позицій підприємств харчової промисловості України.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-211.1 +
Шифр НБУВ: РА323253

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
18.

Юрій Е.О. 
Методичне забезпечення стратегічного планування та фінансових можливостей реалізації стратегії: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / Е.О. Юрій ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2006. — 23 с. — укp.

Наведено визначення стратегічного планування як процесу формування загальних цілей організації та відповідних йому функціональних стратегічних цілей, розроблених з урахуванням ресурсних можливостей підприємства та спрямованих на ефективну реалізацію загальних цілей. Встановлено, що стратегічними цілями підприємств харчової промисловості за умов невизначеності зовнішнього середовища є концентрування на привабливих ринках, збільшення ринкового сегмента й утримання існуючих ринкових позицій. Обгрунтовано, що фінансові цілі є основними функціональними стратегічними цілями, досягнення яких можна забезпечити шляхом дотримання необхідних параметрів фінансового стану підприємства, який визначається групою фінансових показників. На підставі поєднання концепції часових горизонтів з методикою фінансового планування під час розробки стратегій розвитку визначено стратегічні цілі, які б забезпечили стабільні тенденції розвитку підприємства в поточному, середньо- та довгостроковому періодах. За результатами одержаних значень фінансових показників у межах різних часових періодів фінансовий стан підприємства охарактеризовано як стійкий, постійний або кризовий. Розроблено заходи щодо покращання існуючого стану підприємства, які доцільно здійснювати за допомогою концентрації горизонтів росту. З урахуванням запропонованих розробок стратегічне планування розглянуто як п'ятирівневу процедуру, яка базується на виконанні наступних етапів: аналізу існуючого стану підприємства, визначення його потенціалу, обгрунтування можливих напрямів стратегічного розвитку, планування реалізації стратегії, її впровадження.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-230.3 + У9(4УКР)306.71-93 +
Шифр НБУВ: РА348354

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
19.

Стахурська С.В. 
Механізм інвестування процесів відтворення основних засобів на підприємствах харчової промисловості: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.04 / С.В. Стахурська ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2008. — 20 с. — укp.

Проведено теоретичне узагальнення й удосконалено механізм інвестування відтворення основних засобів на підприємствах харчової промисловості. Проаналізовано характеристики й особливості зношення та відтворення даних засобів. Розроблено методику комплексного аналітичного оцінювання їх відтворення. Визначено суть і механізм інвестування відтворення основних засобів з використанням структурного, сценарного та процесного підходів. Досліджено складові механізму інвестування. Проаналізовано процеси відтворення основних засобів і особливості їх інвестування на підприємствах харчової промисловості. Запропоновано методику прогнозування відтворення основних засобів та інвестиційних витрат з урахуванням концепції життєвого циклу та стратегії підприємства. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення інвестування дослідженого процесу відповідно до реальних умов діяльності підприємств. Розроблено підходи до формування підприємствами амортизаційного фонду шляхом використання альтернативних напрямків його накопичення з застосуванням фінансових технологій і елементів внутрішньогосподарського розрахунку. Запропоновано формування інвестиційних коштів підприємств з залученням до участі у капіталі та прибутках через внутрішнє запозичення та залучення з використанням прибуткової складової та інвестиційного потенціалу фізичних осіб. Запропоновано утворення галузевих структур венчурного типу з метою забезпечення інноваційного відтворення основних засобів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-571.1-96-56 +
Шифр НБУВ: РА359675

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
20.

Безус П.І. 
Моделювання процесу економічного розвитку виробничого підприємства: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.00.11 / П.І. Безус ; Держ. вищ. навч. закл. "Київ. нац. екон. ун-т ім. В.Гетьмана". — К., 2007. — 19 с. — укp.

Розроблено раціональні методи та моделі економічного розвитку підприємства на базі виявлення та використання резервів виробництва. Розкрито сутність процесу економічного розвитку виробничих підприємств за умов ринкової економіки, визначено основну мету, встановлено послідовність та напрями його здійснення залежно від особливостей підприємства. Визначено можливі напрямки економічного розвитку підприємств на підставі попереднього аналізу факторів виробництва. На підставі визначення структури виробництва запропоновано метод виявлення його резервів на прикладі підприємств харчової промисловості та переробки сільськогосподарських продуктів. Розроблено метод визначення ефективності економічного розвитку підприємства на базі використання комплексу показників, що відображає структуру системи його управління в цілому. Створено метод визначення інтенсивності здійснення запланованого економічного розвитку виробництва. Запропоновано метод виявлення закономірності зв'язку обсягу виробництва з факторами та подальшого визначення видів і ступеня збільшення кількості тих ресурсів, що забезпечують приріст продуктивності підприємства. Обгрунтовано напрями економічного розвитку виробничих підприємств з метою оптимального нарощування обсягів виробництва на базі запропонованих методів визначення резервів за факторами виробництва, їх аналізу та прогнозування та виявлення ступеня впливу факторів на обсяг виробництва з викристанням кореляційно-регресійного аналізу. Для вирішення задачі економічного розвитку виробництва за умов ринкової економіки побудовано економіко-математичну модель оптимального збільшення обсягів виробництва діючого підприємства. Обгрунтовано шляхи економічного розвитку підприємства.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.71-96 в611 +
Шифр НБУВ: РА353966

Рубрики:

Географічні рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського