Shulga O. Consumer properties of biodegradable edible cups for hot drinks = Споживчі властивості біодеградабельних їстівних стаканів для гарячих напоїв / O. Shulga, I. Koretska, A. Chorna, S. Shulga, Y. Lin // Ukr. Food J. - 2023. - 12, № 3. - С. 336-351. - Бібліогр.: 349 назв. - англ.Визначення споживчих властивостей біодеградабельного їстівного стакана надасть змогу знайти екологічну альтернативу одноразовим стаканам для гарячих напоїв. Виготовляли здобне печиво, яке формували у вигляді стаканів, із подальшим нанесенням водонепроникного шару на основі пектину або полівінілового спирту. Розроблено 10-балову шкалу оцінювання стаканів за окремими показниками, використано функцію Харрінгтона. Біодеградабельний їстівний стакан за органолептичними, ергономічними та геометричними параметрами повністю відповідає разовим стаканам, які нині використовуються. Їстівний стакан із гарячим напоєм за рахунок більшої товщини стінок і властивостей матеріалу (печива) можна тримати в руках без додаткового прошарку, що важливо з економічної та екологічної точки зору. Їстівний стакан утримує напій всередині від 20 хв до 1 год. Зовнішній вигляд стаканів не змінювався під впливом напоїв різної температурою: 10 - 15 <^>oС (глясе, фрапе, холодний американо, айскава), теплими - 60 - 65 <^>oC (лате, капучино, мокачино, макіато, флет вайт, раф) і гарячими - 85 - 90 <^>oC (американо, еспресо та їх різновиди). Біодеградабельний їстівний стакан стійкий до дії оцтової кислоти та етилового спирту, що є важливим, оскільки деякі види напоїв на основі кави передбачають додавання алкогольних напоїв, зокрема, ірландської кави, фарисею, карску, кавового пуншу. Стакан може використовуватися для широкого асортименту напоїв із температурою від 10 до 90 <^>oС. Має високі ергономічні показники, екологічно чистий, оскільки розкладається в навколишньому середовищі, як і будь-який інший кондитерський виріб. Встановлено, що критерій якості біодеградабельного їстівного стакана має більше значення у порівнянні з полімерним стаканом, тому такий виріб може замінити існуючі одноразові стакани. Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.1/9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|