РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000841968<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Korchak M. 
Development of transesterification model for safe technology of chemical modification of oxidized fats = Розробка моделі переетерифікування для безпечної технології хімічної модифікації окислених жирів / M. Korchak, O. Bragin, O. Petrova, N. Shevchuk, L. Strikha, S. Stankevych, Ya. Svishchova, N. Khimenko, O. Filenko, O. Petukhova // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2022. - № 6/6. - С. 14-19. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.

The object of research is the process of chemical transesterification of palm olein with increased oxidation indicators in the presence of potassium glyceroxide catalyst. Transesterification is an important method of fat modification. The use of fats with increased oxidation indicators leads to the deactivation of common catalysts and a decrease in the efficiency of the process. There is a need to increase the dosage of catalysts, increase the process temperature, which negatively affects the product quality. An alternative transesterification catalyst (potassium glyceroxide) was used for the transesterification of palm olein with increased oxidation indicators. Palm olein (CAS Number 93334-39-5) with standard indicators was used: melting point 22,4 <^>oC, peroxide value 0,8 1/2 O mmol/kg, anisidine value 0,3 c. u. Olein was subjected to heating at a temperature of 90 <^>oC in order to increase oxidation indicators, after which it underwent transesterification. The difference in melting points of the initial and transesterified palm olein was used as a parameter of process efficiency. The maximum limit values of the oxidation indicators at which the process is effective are: peroxide value 12,71/2 O mmol/kg, anisidine value 10,4 c. u. The difference in melting points is 12,1 <^>oC, which indicates the efficiency of the process. The qualitative indicators of the obtained transesterified fat indicate compliance with DSTU 4336 (CAS Number 97593-46-9): melting point 34,5 <^>oC, peroxide value 1,2 1/2 O mmol/kg, anisidine value 1,0 c. u. The results of the research make it possible to use fat with increased oxidation indicators without pretreatment and predict the efficiency of transesterification depending on the fat indicators. This will increase profitability and reduce production waste.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.34

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського