РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000830184<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Основи токсикологічної безпеки кормів у сільському господарстві / О. Л. Оробченко, М. Є. Романько, А. П. Палій, А. П. Палій, О. В. Павліченко, Л. В. Коваленко, М. О. Ярошенко, Ю. М. Коренева, О. В. Курбацька, А. В. Маслюк; Національна академія аграрних наук України, Національний науковий центр "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини". - Харків : Бровін О. В., 2023. - 696 c. - Бібліогр.: с. 692-696 - укp.

Висвітлено основні аспекти токсикологічної безпеки кормів: надано сучасну нормативну документацію України у сфері кормовиробництва, класифікацію та опис основних видів кормів, охарактеризовано токсикози сільськогосподарських тварин, викликані токсичними речовинами різного ґенезу (природного, мікробіологічного і хімічного) з детальним розглядом клінічних симптомів та патологоанатомічних змін, описано наявні системи лікування і профілактики кормових токсикозів в умовах агропромислового виробництва. Наголошено, що у практиці Європейського Союзу та України концепція гарантування безпечності тваринницької продукції "від лану до столу" передбачає особливу увагу до кормів, призначених для годівлі тварин, що використовуються для виробництва сировини чи продуктів харчування, зокрема молока, м’яса та яєць. Директивами Європарламенту та Ради ЄС регламентовано, що продукти, призначені для годівлі тварин, можуть бути ввезені, введені до обігу та використані тільки якщо є доброякісними, справжніми і придатними для продажу, тобто, які за умов правильного використання не представляють небезпеки для здоров’я людини, тварини чи навколишньому середовищу і не чинять несприятливого впливу на продукцію тваринництва. Положення інших європейських регламентів щодо кормів адаптовані до вітчизняного законодавства, викладено у Законах України "Про ветеринарну медицину", "Про безпечність та гігієну кормів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин". Зазначено, що перелік регламентованих забруднювачів кормів і продукції тваринництва включає близько 80 речовин, а загальний список кормових токсикантів налічує до 5000 різних субстанцій. Встановлено, що за наявності залишків токсичних речовин у кормах, продукції тваринництва і харчових продуктах, залежно від їхньої кількості та шляхів надходження до організму тварин і людини, вони можуть зумовлювати гепатотоксичну, мутагенну і канцерогенну дії, імунодефіцити. Висвітлено основні аспекти, пов’язані з безпекою кормів, розглянуто токсичні речовини мікробіологічного і хімічного походження та їх максимально допустимі рівні у кормах, основні клінічні ознаки отруєнь, наявні системи лікування і профілактики кормових токсикозів тварин.


Індекс рубрикатора НБУВ: П857.4 + П872.76

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА869357 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського