РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000829794<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Shevchenko O. 
Antioxidant properties of water-alcohol infusions of tea-herbal compositions based on yerba mate = Антиоксидантні властивості водно-спиртових настоїв чайно-трав'яних композицій на основі гостролиста парагвайського / O. Shevchenko, O. Kuzmin, O. Melnyk, V. Khareba, N. Frolova, V. Polyovyk // Ukr. Food J. - 2022. - 11, № 3. - С. 403-415. - Бібліогр.: 412 назв. - англ.

Мета дослідження - визначити антиоксидантну здатність водно-спиртових настоїв чайно-трав'яних композицій на основі гостролиста парагвайського (Ilex paraguariensis) та оцінити їх перспективність для створення алкогольних напоїв. Матеріали і методи. Рослинна сировина: Ilex paraguariensis; Camellia sinensis (ферментований чай; частково ферментований чай; неферментований чай); контрольний зразок - водно-спиртова суміш міцністю 40 % об. Антиоксидантну здатність водно-спиртових настоїв чайно-трав'яних композицій визначали за методом редоксметрії та pH-метрії; сенсорні показники - з використанням методу бальної оцінки. Визначено величину антиоксидантної здатності водно-спиртових настоїв чайно-трав'яних композицій: активна кислотність (pH) - 5,51 - 6,20 од. pH; окисно-відновний потенціал (ОВП) (Ehact) - 101,00 - 157,70 мВ; енергія відновлення настоїв (REinf) - 112,88 - 145,76 мВ, що добре узгоджується з теоретичним значенням ОВП (Ehmin) - 241,60 - 270,58 мВ; енергія відновлення/окиснення рослинної сировини (REplant) - 28,34 - 61,22 мВ. Оскільки водно-спиртові настої чайно-трав'яних композицій на основі мате характеризуються високою енергією відновлення (REplant 61,22 мВ) і такими показниками, як бальна оцінка (9,63 балу), колір (світло-коричневий), аромат (деревний), смак (кисло-гіркий, із тривалим гіркуватим присмаком), то вони можуть бути рекомендовані в технології алкогольних напоїв у невеликих кількостях для закладів ресторанного господарства при виготовленні алкогольних напоїв. У процесі купажування чайно-трав'яних композицій спостерігається підвищення показників сенсорної оцінки сумішей на основі Ilex paraguariensis: чай ферментований/мате (<$E omega>, % 75/25) - 9,67 бала; частково ферментований чай/мате (<$E omega>, % 75/25) - 9,68 балу; неферментований чай/мате (<$E omega>, % 75/25) - 9,71 балу. Розроблено рецептурний склад алкогольних напоїв раціонального складу: водно-спиртовий настій чайно-трав'яної композиції (ферментований чай/мате, або частково ферментований чай/мате, або неферментований чай/мате <$E omega>, % 75/25) - 38,4 9%, бренді - 7,54 %, ванілін 1:10 - 0,01 %, цукровий сироп (65,8 %) - 53,08 %, кислота лимонна - 0,28 %, "цукровий колер E 150" - 0,6 %, спирт етиловий і вода підготовлена - у розрахунку на міцність 20 %. Для технології ресторанного господарства запропоновано застосування водно-спиртових настоїв чайно-трав'яних композицій на основі Ilex paraguariensis, які володіють підвищеними антиоксидантними характеристиками та сенсорними показниками, для виробництва алкогольних напоїв.



Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського