Dascaliuc A. Determination of Triticum aestivum L. primary resistance to high temperature = Визначення первинної стійкості Triticum aestivum L. до високих температур / A. Dascaliuc, N. Zdioruc, T. Ralea // Фізіологія рослин і генетика. - 2021. - 53, № 4. - С. 336-345. - Бібліогр.: 17 назв. - англ.Вивчали зміну схожості насіння гексаплоїдний пшениці сорту Одеська 267 після різних періодів занурення у воду за температури <$E4~symbol Р roman C>. Занурення насіння у воду на 104 год. супроводжувалося швидким вбиранням води протягом перших 32 год. (фаза I), а потім повільним збільшенням вологості насіння протягом наступних 72 год. (фаза II). Чутливість насіння до дії теплового шоку (<$E48~-~52~symbol Р roman C>) підвищується із часом занурення, що разом із поліпшенням параметрів схожості протягом фази I та першої частини фази II передбачає виведення насіння з періоду спокою та ініціювання процесів проростання. Зі збільшенням тривалості всмоктування води чутливість до теплового шоку насіннєвих коренів, особливо корінця, стає більш вираженою. Клітини ініціалів їх меристеми значно прогресували у виході з покою та активізації процесів проростання. Розроблений метод оцінки стійкості насіння до теплового шоку є перспективним для порівняння первинної стійкості (без участі процесів адаптації) різних генотипів пшениці до високих температур. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-37
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України
 Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|