Сучасні аспекти збереження здоров'я людини : зб. пр. XV Міжнар. міждисциплінар. наук.-практ. конф., 8-9 квіт. 2022 р. / ред.: Т. М. Ганич, П. П. Гаврилко, М. А. Дербак, Я. Бріндза, Л. О. Адамчук, П. П. Ганинець, С. І. Скаканді; Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет", Закарпатська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна державна адміністрація, Словацький аграрний університет, Київський національний торговельно-економічний університет, Громадська організація "Фундація жінок пасічниць", Санаторій "Квітка полонини". - Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2022. - 314 c. - Бібліогр. в кінці ст. - укp. - англ.Охоплено актуальні науково-пратичні матеріали про підтримання здоров‘я людини в сучасних умовах, зокрема, оздоровлення населення природними засобами, у т.ч. лікувальними травами, забезпечення адекватного харчування, якісної питної та мінеральної води, подолання йододефіциту, використання сучасних агротехнологій для збереження і збагачення біорізноманіття природи тощо. Розглянуто чорний кмин (nigella satіva) як перспективну рослину для апіфітотерапії. Запропоновано застосування фармакологічного препарату "кверцетин" як засобу профілактики інтоксикації важкими металами. Окреслено можливості корекції вегетативної дисфункції у осіб молодого віку з використанням ефірної олії лаванди в комплексі реабілітаційних заходів; можливості використання чорнобривців у лікарській практиці; потенційні можливості застосування кверцетину в клінічній практиці. Визначено застосування мінеральної та питної води з профілактичною, реабілітаційною та оздоровчо-лікувальною метою; передумови застосування апіпродуктів. Зазначено про необхідність організації оздоровчого харчування людей в постковідний період. Проаналізовано використання добавок рослинного походження у виробництві м'ясних напівфабрикатів. Описано харчову цінність рослинних олій, технології виробництва і переробки бджолиного маточного молочка та використання бджолиниго обніжжя та перги в апітерапії. Охарактеризовано використання м’яти польової (mentha arvensis) в харчуванні. Визнано здорове харчування - запорукою подовження тривалості життя населення. Систематизовано їстівні квіти у харчуванні людини. Узагальнено перспективи використання рослинної сировини у виробництві борошняних кондитерських виробів оздоровчого спрямування. Установлено підбір та первинну обробку продуктів харчування у дієтотерапії. Означено спа-процедури як засіб збереження здоров'я людини. Представлено перспективи використання рослинної сировини при виробництві лікерів. Обговорено оздоровче харчування біженців після евакуації в умовах війни. Наведено способи приготування прополісу для використання в апітерапії. Рекомендовано апітерапію як функціональну складову навчальної програми тренінгів на базі демонстраційної пасіки "медоносні галявини". Індекс рубрикатора НБУВ: Р.я431
Рубрики:
Шифр НБУВ: ВА865933 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|