Багацька Г. М. Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae / Г. М. Багацька, Р. В. Мазуренко, С. М. Махно, П. П. Горбик // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2022. - 13, № 2. - С. 150-159. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.Методом диференціальної мікрокалориметрії досліджено життєдіяльність дріжджових організмів виду Saccharomyces cerevisiae за присутності частинок йодиду міді (CuI) різного ступеня дисперсності. Дослідження проводили у водному середовищі дріжджової суспензії в анаеробних умовах при ендогенному метаболізмі. Встановлено, що підвищення концентрації іонів Cu<^>+, за рахунок їхньої генерації наночастинками CuI за концентрації до майже 3 мас. % у водному дисперсному середовищі призводить до активізації захисних функцій клітинного організму. Це проявляється у зростанні енергетичних витрат дріжджовою клітиною на структурну реорганізацію плазмолеми і, можливо, інших мембранних структур, із метою протидії проникненню бактерицидного агента всередину клітинного організму. У разі досягнення певних концентрацій іонів Cu<^>+, дріжджовий організм втрачає ферментативну активність так, що за граничних її значень клітина повністю припиняє життєдіяльність. Показано, що ефективність впливу наночастинок йодиду міді в водній дріжджовій суспензії на життєдіяльність мікроорганізмів є суттєво вищою в порівнянні з впливом мікрочастинок тієї ж концентрації.
Шифр НБУВ: Ж100480 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|