Романовська Т. І. Основні вимоги до систем управління безпечністю промислового харчового виробництва / Т. І. Романовська, М. І. Осейко, Н. І. Романовська, Н. О. Романовський // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 2. - С. 7-23. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.Розгллянуто базові санітарно-гігієнічні вимоги (СГВ) до промислового виробництва харчового продукту. Виконання СГВ спрощує впровадження на підприємстві систем управління безпечністю й якістю продукції, таких як ISO 22000, FSSC 22000, НАССР, IFS, BRC, SQF, Global GAP, а також стандартів країн і корпорацій Datch HACCP. СГВ є підгрунтям для згаданих систем управління безпечністю. СГВ до виробничих процесів розкрито у принципах кодексу Аліментаріус, процедурах належної виробничої практики GMP і стандартних санітарних робочих процедурах ССРП. Мінімальні базові вимоги щодо підтримання гігієни виробничих процесів і середовищ, недопущення потрапляння небезпечних речовин у продукт чи дії небезпечних чинників на продукт викладено у GMP або у ССРП. Для підприємства необхідно деталізувати кожний етап надходження матеріальних потоків від постачальника на виробництво, на самому виробництві та на шляху до споживача, надавати інформацію споживачеві про умови поводження з продуктом після розпаковування і до споживання. Відстеження безпечності продукту здійснюють "від лану до столу". Проведено аналіз базових СГВ щодо безпечності харчових продуктів, які закладено в сучасних стандартах щодо безпечності харчового продукту, виробленого промисловим способом. Стандартні санітарні робочі процедури виробництва харчового продукту забезпечують якість і безпечність продукту на всіх етапах виробництва. СГВ обумовлюють розташування й облаштування виробничих приміщень, оснащення засобами контролю, правила очищення обладнання та поводження з відходами, політику щодо культури роботи персоналу. Санітарно-гігієнічні процедури на кожному харчовому підприємстві є деталізованими щодо послідовності виконання та переліку відповідальних осіб і необхідні для сталого виробництва безпечного харчового продукту. Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-9 я86 + Р123.9-1
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|