РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000814833<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Petrova Zh. 
Equilibrium humidity as one of important energy-efficiency indexes in drying of food powder materials of biological nature = Рівноважна вологість як один із важливих показників енергоефективності при сушінні харчових порошкоподібних матеріалів біологічної природи / Zh. Petrova, K. Samoilenko, Yu. Novikova, P. Petrov // Energy Eng. and Control Systems. - 2022. - 8, № 2. - С. 90-97. - Бібліогр.: 16 назв. - англ.

Із урахуванням загальної тенденції енергоспоживання, згідно з якою кількість спожитої енергії збільшується, її вартість та дефіцит безперервно зростають. На процеси сушіння в світі витрачається 10 - 12 % всієї енергії. На сучасному етапі розвитку процесів зневоднення в Україні та світі постала нагальна проблема в створенні та розробці високоефективних теплотехнологій, які б забезпечували мінімальні витрати енергії на процес та високу якість матеріалу. При сушінні харчових порошкоподібних матеріалів біологічної природи важливою є рівноважна вологість, що надає можливість визначити кінцевий вологовміст. Від цього показника залежать енергетичні витрати на процес зневоднення, термін, умови зберігання та якісні характеристики продукту. Для визначення рівноважної вологості досліджуваних зразків залежно від відносної вологості повітря застосовувався тензометричний (статичний) метод Ван Бамелена. Наведено результати досліджень - отримано кінетичні криві адсорбції водяної пари антиоксидантних функціональних порошків і продуктів швидкого приготування (сухий борщ) на їх основі та проведено порівняльну характеристику досліджуваних зразків. У результаті досліджень виявлено, що рівноважна вологість функціональних (буряково-лимонного та буряково-ревеневого) порошків становить 11 і 10 %, а сухого борщу лише 7,5 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-420.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж44046 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського