Демків О. Скринінг цвілевих грибів на здатність до синтезу креатиніндеімінази / О. Демків, Н. Стасюк, А. Закальський, О. Закальська, Т. Прокопів, Ю. Борецький, М. Гончар // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол. - 2019. - Вип. 81. - С. 122-129. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.Визначення концентрації креатиніну в біологічних рідинах набуває дедалі більшої актуальності як клінічний тест. Для визначення вмісту креатиніну в біологічних зразках запропоновано різні хімічні та фізико-хімічні методи, включно з добре відомою кольоровою реакцією Яффе в різних модифікаціях. Однак її недоліками є низька специфічність і чутливість до позитивної та негативної інтерференції з боку супутніх речовин. Окрім того, наявні методи потребують значних затрат часу, тривалої та складної підготовки проб, дорогих реактивів, висококваліфікованого персоналу і, найголовніше, не дають змоги проводити аналіз у режимі реального часу. Тому все більшу увагу приділяють ензиматичним методам визначення креатиніну, зокрема, з використанням мікробної креатиніндеімінази. У зв'язку з цим пошук нових мікроорганізмів - ефективних продуцентів специфічних креатиніндеіміназ - є актуальним завданням мікробної ензимології та аналітичної біотехнології. Проведено аналіз креатиніндеіміназної активності 10 штамів різних видів грибів: Aspergillus oryzae, Trichoderma lignorum, Aspergillus glaucus, Trichothеcium roseum, Fusarium sp., Monilinia fructicola, Penicillium chrysogenum, Chaetonium globosum, Aureobasidium pullulans та Botrytis allii. Серед досліджених штамів активність ферменту виявлено у таких видів: M. fructicola, A. pullulans, B. allii, T. roseum і C. globosum, хоча здатність використовувати креатинін як єдине джерело азоту проявляли тільки два штами - B. allii та C. globosum. Активність креатиніндеімінази під час вирощування цих штамів у середовищі з глюкозою та креатиніном як єдиними джерелами вуглецю й азоту була у 2,5 та 1,5 разу вищою, ніж у середовищі з глюкозою та нітратом натрію, відповідно. Отже, штами B. allii та C. globosum можуть бути використані для виділення й очищення креатиніндеімінази з метою дослідження субстратної специфічності ферменту і конструювання ензиматичних біосенсорів для аналізу креатиніну. Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.5*725.111.4
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|