РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000760539<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Kuzmin O. 
Antioxidant ability of alcoholic infusions from vegetable raw materials = Антиоксидантна здатність настоїв спиртових із рослинної сировини / O. Kuzmin, V. Kucherenko, N. Stukalska, A. Kuts, S. Oliynyk, D. Rakhmetov // Ukr. Food J. - 2020. - 9, № 4. - С. 795-808. - Бібліогр.: 49 назв. - англ.

Мета дослідження - визначення антиоксидантної здатності водно-спиртових настоїв рослинної сировини та ідентифікація найбільш перспективних джерел природних антиоксидантів. Настої спиртові з рослинної сировини за морфологічними ознаками: трави (35 зразків); коріння та кореневища (9 зразків); квіти (7 зразків); деревна кора (2 зразки); сухі плоди (18 зразків); соковиті плоди (29 зразків). Методи дослідження: редоксметрія - визначення антиоксидантної здатності (АОЗ) рослинної сировини; рН-метрія; експертний метод визначення органолептичних показників. Настої спиртові з рослинної сировини мають водневий показник від 3,13 (суданська троянда) до 8,17 од. рН (кропива дводомна). Мінімальне теоретичне значення окисно-відновного потенціалу має значення від 159,1 мВ (кропива дводомна) до 370,8 мВ (суданська троянда), а фактичне значення окисно-відновного потенціалу складає від 8,0 мВ (кропива дводомна) до 308,5 мВ (айва довгаста). Мінімальне значення АОЗ (відновної) настоїв спиртових для плодів лимона - 18,8 мВ, максимальне значення відновної здатності - 209,0 мВ (для настою спиртового з суниці лісової). Енергія відновлення/окиснення рослинної сировини щодо водно-спиртової суміші (розчинника) знаходиться в межах відновних значень від 124,5 мВ (листя суниці лісової) до окисних значень -65,7 мВ (плоди лимона). Настої спиртові залежно від активності рослинної сировини мають відновну здатність (понад 0 мВ) - 65 % зразків, окиснювальну здатність (менше 0 мВ) - 35 % зразків. Створення алкогольних напоїв із антиоксидантною дією надає змогу виводити на ринок нові види продукції, які вигідно відрізняють асортимент виробника від асортименту конкурентів, створюючи позитивний імідж підприємству. Обгрунтовано розширення асортименту алкогольних напоїв із застосуванням спиртових настоїв із рослинної сировини для посилення антиоксидантної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.23-3

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського