Родіонова К. О. Санітарно-гігієнічна оцінка та дезінфекція об'єктів ветеринарного нагляду на м'ясопереробних підприємствах : автореф. дис. ... канд. вет. наук : 16.00.06 / К. О. Родіонова; Харків. держ. зоовет. акад.. - Харків, 2018. - 21 c. - укp.Представлено результати санітарно-гігієнічної оцінки яловичини та тушок курчат-бойлерів під час технологічного циклу забою та переробки. Підтверджено, що від ветеринарно-санітарного стану приміщення, технологічного устаткування, робочого інструменту, повітря, якості води та гігієни робочого персоналу залежить мікробна контамінація м’ясопродуктів. Визначено, що використання установок закритого типу (рециркуляторів) упродовж робочого часу, з додатковим використанням бактерицидних ламп ДБ-30-1 упродовж 30 хв до початку роботи виробничих цехів дозволяє зменшити загальну кількість мікроорганізмів у повітрі на 67,25 % та кількість пліснявих грибів і дріжджів на 7,3 %. У результаті експлуатації установки пом’якшення води безперервної дії WSA Twin 1865S/175 (Україна) вдалося знизити жорсткість води до 4 мг-екв/дм3. Експериментальним шляхом доведено, що використання препарату CD-256 у концентрації 0,3 % за експозиції 60 хв та засобу ДЗПТ-2 у концентрації 0,5 % за експозиції 120 хв повністю знезаражує поверхні, виготовлені з різних матеріалів (бетону, дерева, кахелю, металу, пластика, скла). Встановлено, що використання мийного препарату Анти-Джерм SR S 25 у концентрації 2,0 % впродовж 30 хв забезпечує високоякісну мийку технологічного обладнання та виробничих приміщень. За результатами дослідів визначено ефективність застосування озону в шафі ''Озонот'' для дезінфекції ножів у харчовій промисловості за його концентрації 7,0 мг/м3 та експозиції 45 хв і попереднього знежирення інструментів препаратом Гігазім (Gigazyme) у концентрації 1,0 % впродовж 1 хв за температури 22 ± 2,0 °С. Визначено, що застосовування засобів Санітєль, BakterioSol (БактеріоСол) та Анавідин-Експроф для антисептичної обробки рук зменшує кількість загальної мікрофлори на 99,79 %, 99,78 % та 99,64 % відповідно. Встановлено, що використання препарату ПЗ-оксонія актив 150 (РЗ-охопіа active 150) у концентрації 0,03 % за експозиції 30 хв сприяє зменшенню мікробної контамінації тушок птиці в процесі їх переробки та забезпечує мікробіологічну стійкість продукції впродовж 9 діб. За результатами досліджень розроблено систему ветеринарно-санітарних заходів для м'ясопереробних підприємств. Індекс рубрикатора НБУВ: П817.21 + П817.32
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА433372 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|