РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000753220<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Кочубей-Литвиненко О. В. 
Обгрунтування доцільності використання природних наповнювачів у технології масляних паст / О. В. Кочубей-Литвиненко, О. В. Яценко, Н. М. Ющенко, У. Г. Кузьмик, І. М. Миколів // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 5. - С. 143-151. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Перспективним напрямом удосконалення технології масляних паст є використання сухих ягід чорниці, отриманих методом сублімаційного сушіння, як цінного джерела комплексу біологічно активних речовин. При використанні сухих подрібнених ягід чорниці забезпечується натуральність і харчова цінність продукту, оскільки саме сушіння є оптимальним способом одержання продуктів тривалого зберігання при максимальному збереженні їх вихідної якості. Запропоновано використання сухих ягід чорниці у подрібненому вигляді, розміром частинок 0,7 +- 0,2 мм. Їх використання надасть змогу підвищити харчову цінність і стабільність масляних паст без додаткового використання консервантів і харчових добавок. Обгрунтовано технологічні параметри підготовки та введення до складу масляних паст сухих ягід чорниці, отриманих сублімаційним сушінням. Визначено технологічні параметри підготовки сухих подрібнених ягід чорниці після відновлення на знежиреному молоці: співвідношення 1:7, температура відновлення (40 +- 5 <^>oC), тривалість процесу (10 - 15 хв), а також раціональний вміст чорниці в масляній пасті в перерахунку на суху речовину, що становить 3 - 5 %. Встановлено, що з підвищенням температури ступінь вилучення таких біологічно активних речовин, як фенольні сполуки (за галовою кислотою), флавонолові глікозиди (за рутином), вільні катехіни та танін зростає і за визначених параметрів підготовки сухих подрібнених ягід чорниці забезпечується їх максимальне вилучення: загальний вміст фенольних сполук - 3346,6 мг/100 г, у тому числі рутину - 2143,7 мг/100 г, катехіну - 1208,2 мг/100 г, таніну - 912,2 мг/100 г, антоціанів - 3128,6 мг/100 г. За результатами досліджень доведено доцільність використання у складі масляних паст сухих ягід чорниці, отриманих сублімаціним сушінням. Їх введення збагатить продукт комплексом біологічно активних речовин, а також надасть масляним пастам оригінального смаку й аромату та приємного бузкового кольору.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л914.02 + Л957.5-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського