РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000748821<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Нестерчук Ю. О. 
Вплив факторів економічної глобалізації на продовольчу безпеку домогосподарств країни / Ю. О. Нестерчук // Вісн. Харків. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - 2019. - Вип. 202. - С. 308-320. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.

Українська економіка є відкритою - зовнішньоторговельний оборот становить понад 50 % ВВП. Разом з новими можливостями з'являються нові ризики. Одним з найбільших ризиків глобалізаційного впливу на українську економіку є зростання потенціалу продовольчої небезпеки вітчизняних домогосподарств. Мета роботи - з'ясувати характер впливу економічної глобалізації на продовольчу безпеку українських домогосподарств, окреслити головні переваги та недоліки поглиблення міжнародної інтеграції національної економіки в контексті забезпечення внутрішніх продовольчих потреб. Перевагою економічної глобалізації для системи продовольчого забезпечення домогосподарств країни є розширення доступу вітчизняних споживачів до продовольчих товарів, що не виробляються на території України або виробництво яких є недостатнім. Самозабезпеченість більшістю видів продовольства понад 100 % не гарантує українським домогосподарствам достатню економічну доступність. Наприклад, в Україні має місце суттєве перевиробництво деяких видів продовольчої продукції. Зокрема - продовольчого - кормового зерна, соняшникової олії і т.д. За законами ринку наслідком перевиробництва економічного блага є зниження його ринкових цін. Однак на вітчизняних ринках відповідної продукції відбувається стрімке зростання споживчих цін. Це не надає змоги домогтися поліпшення економічної доступності продовольства для українських домогосподарств. Особливо з числа малозабезпечених. Аналіз проблемної ситуації надав змогу з'ясувати, що зростання споживчих продовольчих цін є наслідком надмірного експорту продовольчої продукції. Наприклад, в 2018 р. експорт зерна склав 42 940 тис. т, а експорт рослинної олії - 5986 тис. т. Це 61 і 96 % від відповідного виробництва. Отже, вітчизняний аграрний сектор орієнтований на виробництво продукції для зовнішнього ринку. Що зумовлює виникнення періодичних дефіцитів на відповідних сегментах національного продовольчого ринку і стимулює зростання споживчих продовольчих цін.


Індекс рубрикатора НБУВ: У50,01 + У9(4УКР)0-94-995

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61599 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського