РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000741761<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Богатко Н. М. 
Токсико-біологічна оцінка м'яса забійних тварин за умови оброблення мийно-дезінфікуючими засобами при виробництві та обігу / Н. М. Богатко // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад.. - 2019. - № 4. - С. 166-175. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

За результатами досліджень встановлений високий ступінь токсичності за використання інфузорії Tetrachуmena pуriformis у яловичині, обробленої розчином формаліну на потужності з виробництва за температури від -2 до -3 <$E symbol Р>C на 21 - 22 добу - 11,31 %; у яловичині, обробленої розчином хлору за умови зберігання на оптових базах за температури -2 до -3 <$E symbol Р>C на 21 - 22 добу - 16,01 % та при реалізації на агропродовольчих ринках за температури від 0 до 6 <$E symbol Р>C на 3 - 4 добу - 17,11 %; у свинині, обробленої лужними мийними засобами - 19,84 %, та в баранині, обробленої лужними дезінфікуючими засобами при реалізації в супермаркеті за температури 4 +- 2 <$E symbol Р>C на 3 - 4 добу - 13,62 %. Токсична козлятина була виявлена при реалізації в супермаркеті і на агропродовольчих ринках за умови оброблення розчином калію перманганатом і розчином оцтової кислоти відповідно - 24,56 і 45,15 %. Слаботоксична яловичина була виявлена за умови оброблення розчином натрію гідрокарбонату при реалізації в супермаркеті за температури 4 +- 2 <$E symbol Р>C на 3 - 4 добу - 67,88 %. Найменша відносна біологічна цінність м'яса відмічалася в яловичині, обробленій розчином формаліну (10 %) на потужності з виробництва м'яса у 42,92 %, де кількість інфузорій вірогідно знижувалася у 2,33 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю; та в баранині, обробленій розчином калію перманганату (5 %), що зберігалася на оптовій базі, у 46,17 %, де кількість інфузорій вірогідно знижувалася у 2,17 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю, а найвища біологічна цінність серед м'яса обробленого мийно-дезінфікуючими засобами спостерігалася у свинині за умови оброблення розчином пероксиду водню (5 %) - у 60,00 %. У разі реалізації в супермаркетах найменша відносна біологічна цінність була в баранині, обробленій лужними дезінфікуючими засобами - 43,27 %, що характеризувалося достовірним зменшенням кількості інфузорій у 2,31 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю; а найменша біологічна цінність свинини за умови реалізації на агропродовольчому ринку у разі оброблення лужними мийними засобами - 44,20 %, що характеризувалося достовірним зменшенням кількості інфузорій у 2,26 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю.


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.21 + Л92-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського