Богатко Н. М. Токсико-біологічна оцінка м'яса забійних тварин за умови оброблення мийно-дезінфікуючими засобами при виробництві та обігу / Н. М. Богатко // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад.. - 2019. - № 4. - С. 166-175. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.За результатами досліджень встановлений високий ступінь токсичності за використання інфузорії Tetrachуmena pуriformis у яловичині, обробленої розчином формаліну на потужності з виробництва за температури від -2 до -3 <$E symbol Р>C на 21 - 22 добу - 11,31 %; у яловичині, обробленої розчином хлору за умови зберігання на оптових базах за температури -2 до -3 <$E symbol Р>C на 21 - 22 добу - 16,01 % та при реалізації на агропродовольчих ринках за температури від 0 до 6 <$E symbol Р>C на 3 - 4 добу - 17,11 %; у свинині, обробленої лужними мийними засобами - 19,84 %, та в баранині, обробленої лужними дезінфікуючими засобами при реалізації в супермаркеті за температури 4 +- 2 <$E symbol Р>C на 3 - 4 добу - 13,62 %. Токсична козлятина була виявлена при реалізації в супермаркеті і на агропродовольчих ринках за умови оброблення розчином калію перманганатом і розчином оцтової кислоти відповідно - 24,56 і 45,15 %. Слаботоксична яловичина була виявлена за умови оброблення розчином натрію гідрокарбонату при реалізації в супермаркеті за температури 4 +- 2 <$E symbol Р>C на 3 - 4 добу - 67,88 %. Найменша відносна біологічна цінність м'яса відмічалася в яловичині, обробленій розчином формаліну (10 %) на потужності з виробництва м'яса у 42,92 %, де кількість інфузорій вірогідно знижувалася у 2,33 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю; та в баранині, обробленій розчином калію перманганату (5 %), що зберігалася на оптовій базі, у 46,17 %, де кількість інфузорій вірогідно знижувалася у 2,17 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю, а найвища біологічна цінність серед м'яса обробленого мийно-дезінфікуючими засобами спостерігалася у свинині за умови оброблення розчином пероксиду водню (5 %) - у 60,00 %. У разі реалізації в супермаркетах найменша відносна біологічна цінність була в баранині, обробленій лужними дезінфікуючими засобами - 43,27 %, що характеризувалося достовірним зменшенням кількості інфузорій у 2,31 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю; а найменша біологічна цінність свинини за умови реалізації на агропродовольчому ринку у разі оброблення лужними мийними засобами - 44,20 %, що характеризувалося достовірним зменшенням кількості інфузорій у 2,26 рази (p << 0,001) порівняно до показників контролю. Індекс рубрикатора НБУВ: П817.21 + Л92-106
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|