РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000718011<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Калашник О. В. 
Якість крупи гречаної, імпортованої в Україну / О. В. Калашник, С. Е. Мороз, О. В. Бараболя, Н. Л. Ремізова // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад.. - 2019. - № 2. - С. 28-38. - Бібліогр.: 40 назв. - укp.

В Україні найвища соціальна цінність, що визнана на конституційному рівні - це життя і здоров'я людини. Основними чинниками добробуту населення є якість та безпечність харчових продуктів. Проведено аналітичні та практичні дослідження щодо якості такого традиційного для населення України харчового продукту як крупа гречана. Об'єктом дослідження стала крупа гречана виробництва ТОВ фірма "Колос" (Казахстан). Для проведення вимірювань були використані стандартні методи. Мета проведення досліджень - встановлення рівня якості крупи гречаної виробництва ТОВ фірма "Колос" (Казахстан), що імпортується в Україну. Для досягнення поставленої мети були вирішені такі завдання: проаналізовано наукові праці, нормативні документи та нормативно-правові акти, що визначають вимоги до якості крупи гречаної; визначено основні вимоги до якості крупи гречаної; складено програму проведення досліджень крупи гречаної; проаналізовано пакування, марковання крупи гречаної; досліджено органолептичні, фізико-хімічні показники якості крупи гречаної; підведено підсумки щодо якості крупи гречаної виробництва ТОВ фірма "Колос". Під час проведення досліджень було встановлено, що на маркованні пакування крупи гречаної відсутні такі реквізити марковання як номер партії виробництва та штриховий код. Це надало змогу встановити, що маркування крупи гречаної ТОВ фірми "Колос" не відповідає вимогам нормативних документів. У результаті досліджень встановлено зовнішній вигляд (загалом цілі ядра гречки, що не проходять крізь сито з отворами розміром 1,6 мм х 20 мм), колір (ядра світло-коричневого кольору різних відтінків), запах (приємний круп'яний запах, властивий крупам гречаним, без сторонніх запахів, не затхлий, не пліснявий), смак (приємний круп'яний смак, ледь горіховий, властивий крупам гречаним, без сторонніх присмаків, не кислий, не гіркий). За результатами дослідження встановлено, що якість крупи гречаної виробництва ТОВ фірма "Колос" за органолептичними показниками відповідає вимогам нормативних документів. У результаті проведених досліджень встановлено, що у пробі крупи гречаної доброякісне ядро складало 99,7 %, нелущені зерна - 0,2 %. Серед фізико-хімічних показників якості крупи гречаної, що імпортується в Україну, були визначені масова частка вологості - 13,5 % та розварюваність - 15 хв. Ці значення дотримано згідно з вимогами до крупи гречаної ядриці 1 гатунку відповідно до вимог нормативних документів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л823.5-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського