Рибалка О. І. Генетичні основи нового напряму селекції оригінальних за якістю зерна класів пшениці (Triticum aestivum L.) і тритикале (х Triticosecale Wittmack) / О. І. Рибалка, В. В. Моргун, Б. В. Моргун, С. С. Поліщук // Физиология растений и генетика. - 2019. - 51, № 3. - С. 207-240. - Бібліогр.: 40 назв. - укp.В Україні м'яка пшениця Triticum aestivum L. представлена одним технологічним класом - твердозерною червонозерною хлібопекарською пшеницею (Hard Red Wheat), що не відповідає вимогам технологій виробництва та якості борошняних харчових продуктів, кожен з яких потребує сировини певної якості. Культура тритикале в Україні взагалі не має чітко визначеної ніші технологічного використання. Особливо важливим у формуванні якості зерна є його твердість, що слугує класоутворювальною характеристикою. Для створення нових за якістю зерна класів пшениці автори впровадили у селекційну практику широкий генетичний ресурс: матеріал від віддалених схрещувань пшениці з гексаплоїдними амфіплоїдами-синтетиками, генетичні системи що впливають на твердість і колір зерна, вміст білка, його якість, фізичні, хімічні, реологічні властивості крохмшго і тіста, хлібопекарські властивості борошна. В дослідженні селекційного матеріалу пшениці і тритикале з різною твердістю зерна виявлено високу позитивну корелятивну залежність між твердістю зерна і виходом крупи за жорнового помелу. У групі білозерних зразків пшениці виділено селекційні лінії з високою (до +40 одиниць приладу Inframatic 8611) і низькою (до -58) твердістю зерна. Найліпші за якістю пластівці одержано з екстрам'якозерного білозерного матеріалу селекційних ліній пшениці й екстрам'якозерних ліній тритикале. Крупу найвищої якості одержано із зерна ліній пшениці з максимально високою твердістю зерна. Селекційні лінії тритикале мали низьку твердість зерна в негативному діапазоні від 0 до -45 одиниць приладу Inframatic 8611. Серед ліній тритикале спостерігали пряму позитивну залежність між твердістю зерна і виходом крупи за жорнового помелу. Незважаючи на низьку твердість зерна, серед матеріалу тритикале виявлено лінії з доволі високим виходом крупи (до 89 %). Між показниками твердості зерна, характеристиками хлібопекарської якості та індексом седиментації SDS-30K борошна пшениці існує пряма позитивна залежність. Спостережено сильний позитивний вплив гена Gpc-B1 та екстраекспресії субодиниць високомолеулярних глютенінів Glu-Alx2<^>*, Glu-D1x5 на твердість зерна, вміст білка в зерні та його якість. У дослідах вивчено круп'яні характеристики зразків пшениці з різним кольором зерна: червоним, білим, чорни і голубим. На основі одержаних даних обгрунтовано новий напрям селекції пшениці і тритикале круп'яного (крупи, пластівці) використання. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-31
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|