Kotliar Ye. Development of a technology of vitaminized blended vegetable oils and their identification by the fatty acid and vitamin contents / Ye. Kotliar, O. Topchiy, A. Kyshenia, M. Polumbryk, K. Garbazhiy, L. Lanzhenko, M. Bogdan, V. Yasko, T. Honcharenko // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 3/11. - С. 32-43. - Бібліогр.: 22 назв. - англ.Внаслідок проведених порівняльних аналізів фізико-хімічних властивостей і жирнокислотного складу рослинних олій зроблено обгрунтований вибір. А саме соняшникову, гарбузову, лляну, рижієву олії для складання купажів із раціональним співвідношенням omega-6:omega-3 жирних кислот (ЖК): у двокомпонентних (10:1,5:1) та трикомпонентних (5:1). Обгрунтовано поєднання купажів рослинних олій із раціональним співвідношенням omega-6:omega-3 ЖК. Вони відносяться до поліфункціональних фізіологічно активних продуктів із широким спектром технологічних властивостей, тому їх можна використовувати з жиророзчинними вітамінами (токоферолом і beta-каротином). Це знижує окиснювальні процеси у вітамінізованих купажованих рослинних оліях (КРО). КРО це система, в якій ПНЖК груп omega-6 і omega-3 присутні в певних співвідношеннях і схильні до окисного псування, більшою мірою за рахунок підвищеного вмісту ПНЖК. Відповідно до особливостей купажованих олій, як збагачувальні інгредієнти, використано жиророзчинні вітаміни Е (токоферол) і beta-каротин, які є не лише фізіологічно важливими компонентами для організму людини, але й активними природними антиоксидантами. Встановлено, що додавання 0,2 % розчину beta-каротину в кількості 3,75 г і 1 % розчину токоферолу 2,5 г забезпечують 30 % добової потреби цих вітамінів. Підтверджено доцільність поєднаного використання токоферолу і beta-каротину, що надає можливість стабілізувати окиснення і збільшити період індукції у 1,5 - 2 рази. Розроблено технологію купажування і вітамінізації рослинних олій, яку впроваджено на Одеському заводі кісточкових і рослинних олій, ТОВ "АВА" (Україна). Вирішуючи поставлені завдання у ході обгрунтування технологій купажування та вітамінізації, доведено, що ці операції можливо виконувати на обладнанні, яке є майже на всіх олійно-жирових підприємствах. Запропонована технологія купажування передбачає лише 2 етапи (1-й - дозування рецептурної кількості олії 1 у темперуючу ємність; 2-й - дозування рецептурної кількості олії 2 в ємність з олією 1 і перемішування протягом 5 -10 хв. за T = 28 - 30 <^>oC). Вона не потребує на це великих витрат часу та надає можливість провести підготовку олій і змішування за 10 - 15 хв. Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.123/129-106
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|