РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000696190<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Kotliar Ye. 
Development of a technology of vitaminized blended vegetable oils and their identification by the fatty acid and vitamin contents / Ye. Kotliar, O. Topchiy, A. Kyshenia, M. Polumbryk, K. Garbazhiy, L. Lanzhenko, M. Bogdan, V. Yasko, T. Honcharenko // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 3/11. - С. 32-43. - Бібліогр.: 22 назв. - англ.

Внаслідок проведених порівняльних аналізів фізико-хімічних властивостей і жирнокислотного складу рослинних олій зроблено обгрунтований вибір. А саме соняшникову, гарбузову, лляну, рижієву олії для складання купажів із раціональним співвідношенням omega-6:omega-3 жирних кислот (ЖК): у двокомпонентних (10:1,5:1) та трикомпонентних (5:1). Обгрунтовано поєднання купажів рослинних олій із раціональним співвідношенням omega-6:omega-3 ЖК. Вони відносяться до поліфункціональних фізіологічно активних продуктів із широким спектром технологічних властивостей, тому їх можна використовувати з жиророзчинними вітамінами (токоферолом і beta-каротином). Це знижує окиснювальні процеси у вітамінізованих купажованих рослинних оліях (КРО). КРО це система, в якій ПНЖК груп omega-6 і omega-3 присутні в певних співвідношеннях і схильні до окисного псування, більшою мірою за рахунок підвищеного вмісту ПНЖК. Відповідно до особливостей купажованих олій, як збагачувальні інгредієнти, використано жиророзчинні вітаміни Е (токоферол) і beta-каротин, які є не лише фізіологічно важливими компонентами для організму людини, але й активними природними антиоксидантами. Встановлено, що додавання 0,2 % розчину beta-каротину в кількості 3,75 г і 1 % розчину токоферолу 2,5 г забезпечують 30 % добової потреби цих вітамінів. Підтверджено доцільність поєднаного використання токоферолу і beta-каротину, що надає можливість стабілізувати окиснення і збільшити період індукції у 1,5 - 2 рази. Розроблено технологію купажування і вітамінізації рослинних олій, яку впроваджено на Одеському заводі кісточкових і рослинних олій, ТОВ "АВА" (Україна). Вирішуючи поставлені завдання у ході обгрунтування технологій купажування та вітамінізації, доведено, що ці операції можливо виконувати на обладнанні, яке є майже на всіх олійно-жирових підприємствах. Запропонована технологія купажування передбачає лише 2 етапи (1-й - дозування рецептурної кількості олії 1 у темперуючу ємність; 2-й - дозування рецептурної кількості олії 2 в ємність з олією 1 і перемішування протягом 5 -10 хв. за T = 28 - 30 <^>oC). Вона не потребує на це великих витрат часу та надає можливість провести підготовку олій і змішування за 10 - 15 хв.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.123/129-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського