Pelin Gunc Ergonul Effects of different holding types and times on quality attributes of oil obtained from olives belonging to Akhisar Region, Turkey = Вплив сорту і часу зберігання оливок, вирощених у Ахісарському регіоні, Туреччина, на якісні показники оливкової олії / Pelin Gunc Ergonul, Tuba Goldeli // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 1. - С. 22-40. - Бібліогр.: 34 назв. - англ.Проведено дослідження з метою визначення впливу різних сортів і часу зберігання оливок на якісні показники олії, отриманої екстрагуванням за допомогою системи Абенкор. Матеріалами досліджень були сорти оливок Едреміт та Услу, які широко вирощуються в районі Ахісара. Ці сорти оливок зберігались у пластикових коробках або нейлонових мішках. Очікуючи 0, 7, 14, 21 день, олію екстрагували на 0, 7, 14, 21 день за допомогою системи Аберкон. В зразках оливкової олії визначалися вільні жирні кислоти, перекисне число, значення ультрафіолетового поглинання (для 232 і 270 нм), кількість опроміненого фенолу, показник заломлення, вміст загального вмісту хлорофілу та каротиноїду, складу жирних кислот і колірних значень. Оцінювалися окислювальна стабільність та органолептичні властивості оливкових олій. Втрачалася якість зразків, особливо сорту Услу під час зберігання у мішках. Загальний вміст фенолу у оливкових оліях надмірно зменшувався протягом часу проведення обох типів зразків, хоча більшість хімічних параметрів відповідали встановленим вимогам. Зміна вмісту хлорофілу та каротиноїдів складала відповідно від 0,7 до 8,69 мг/кг і від 0,7 до 3,44 мг/кг для оливкової олії з Едреміту і від 0,93 до 2,17 мг/кг та від 0,96 до 1,49 мг/кг для Услу. Олеїнова кислота (С18:1), лінолеві (С18:2), пальмітинові (С16:0) і стеаринові (С18:0) кислоти виявлено переважними жирними кислотами у всіх зразках. Зразки олії, отримані з сорту Едреміт у перший та 7-й дні періоду зберігання у мішках, були класифіковані як екстра чиста оливкова олія. Також, олія, отримана з сорту Uslu в перший день проведення періоду, своїми органолептичними показниками класифікувалася як екстра чиста. У той час як інші зразки були класифіковані як чиста оливкова олія. Початковий індукційний період оливкових олій Едреміт та Услу був 3,9 і 3,8 год. Для сорту Услу спостерігалося його зниження протягом періоду витримування до 21-го дня, а для Едреміту зниження не спостерігалося. Зроблено висновок, що хімічні показники, проаналізовані у різних зразках, знаходяться у дозволених межах, але змінюються протягом періоду зберігання та залежно від сорту. Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309 + Л782.125-106 + П286-36
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|