РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000690919<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Mazur L. 
Antioxidant properties of candy caramel with plant extracts = Антиоксидантні властивості льодяникової карамелі з рослинними екстрактами / L. Mazur, S. Gubsky, A. Dorohovych, M. Labazov // Ukr. Food J.. - 2018. - 7, № 1. - С. 7-21. - Бібліогр.: 34 назв. - англ.

Проведено дослідження антиоксидантних властивостей зразків льодяникової карамелі на основі цукрозамінників мальтитолу й ізомальтитолу, збагачених аскорбіновою кислотою та біологічно активними речовинами (БАР) водних екстрактів сушених листя Menthae Piperitae та квіток Matricariae chamomilla L. Загальну антиоксидантну ємність (ТАС) і загальний зміст поліфенольних сполук (TPC) зразків карамелі визначено методом кулонометричного титрування в гальваностатичному режимі з електрогенерованим бромом і спектрофотометричним методом за допомогою реактиву Folin-Ciocalteu. Експериментальні величини TAC і TPC були представлені в еквіваленті вмісту галової (GAE) або аскорбінової (AAE) кислоти в одиниці маси відповідного зразка (SW). Вміст аскорбінової кислоти в кінцевому продукті визначено методом гальваностатичної кулонометрії з електрогенерованим йодом. Визначено загальну антиоксидантну ємність водних екстрактів м'яти та ромашки, що склала 40,0 і 23,3 мг GAE/г SW відповідно, та загальний вмісту поліфенолів - 54,5 і 17,1 GAE/г SW. Доведено, що в зразках льодяникової карамелі на основі цукрозамінників із додаванням рослинних екстрактів залишається від 48 до 66 % початкової маси введеної аскорбінової кислоти. На підставі експериментальних досліджень зразків карамелі з варіацією інгредієнтів рецептури визначено коректні значення загального вмісту поліфенольних сполук для двох зразків льодяникової карамелі за наявності заважаючих речовин, що дорівнюють 408 мг GAE/100 г зразка для карамелі на основі мальтитолу й екстракту ромашки і 222 мг GAE/100 г для карамелі на основі ізомальтитолу й екстракту м'яти. Отримано високу позитивну кореляцію між значеннями загальної антиоксидантної ємності TAC і загального вмісту поліфенолів TPC для досліджених об'єктів. Отримані результати свідчать про перспективність технології збагачення льодяникової карамелі на цукрозамінниках натуральними БАР з антиоксидантними властивостями для виробництва дієтично-функціональних харчових систем.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л862.1-3

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського