РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000671701<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Nosenko T. 
Comparison of biological value and technological properties of oil seed proteins = Порівняння біологічної цінності і технологічних властивостей білків насіння олійних культур / T. Nosenko // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 2. - С. 226-238. - Бібліогр.: 48 назв. - англ.

Мета дослідження - порівняльний аналіз властивостей білків насіння основних олійних культур (соняшнику, сої та ріпаку), що вирощуються в Україні. Для визначення відносної біологічної цінності та токсичності білкових продуктів використано тест-культуру інфузорію Tetrachimena piriformis (штам WH - 14). Емульгувальну здатність білків визначено за максимальним об'ємом емульгованої олії стосовно до маси білка, піноутворювальну - як відношення об'єму утвореної за стандартних умов піни до об'єму білкової суспензії. Згідно з одержаними даними, біологічна цінність соєвих білків обмежена вмістом сірковмісних амінокислот метіоніну та цистину (2,1 % від загального вмісту). Їх вміст складав лише 60 % за шкалою ФАО/ВООЗ. Біологічна цінність білків насіння соняшнику була лімітована вмістом трьох амінокислот - сірковмісних амінокислот метіоніну і цистину (сумарний вміст - 1,6 %) і лізину (3,0 % від загального вмісту). Вміст більшості незамінних амінокислот у білках насіння ріпаку є приблизно на 8 - 57 % вищим, ніж в ідеальному білку ФАО/ВООЗ. Винятком є лише валін та ізолейцин, скор яких становив 80 - 85 %. Скор сірковмісних амінокислот у ріпаковому білку становив 157,1 % щодо шкали ФАО/ВООЗ. Серед досліджених білків ізольовані білки насіння ріпаку мали найвищі технологічні властивості: їх розчинність становила від 16,4 до 38,6 % за різних значень pH, вологозв'язувальна здатність - 211 %, олієзв'язувальна - 130 %, емульгувальна - 140 см<^>3/г, піноутворювальна - 122 %. Зроблено всновки, що досліджені білкові ізоляти насіння олійних культур (сої, соняшнику і ріпаку) не мали токсичності. Ріпакові білкові ізоляти мали найвищу відносну біологічну цінність і технологічні властивості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.12-306

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського